Politik

DF er bekymret for parallelsamfund af engelsktalende i Danmark

Dansk bør være udgangspunkt for vores demokratiske fællesskab, mener Dansk Folkepartis integrationsordfører.

At det er en god ting at tiltrække højtuddannede udlændinge til danske virksomheder, er noget, de politiske partier som regel er meget enige om.

Men Dansk Folkeparti udtrykker nu en bekymring over de mange fortrinsvis engelsktalende akademikere.

- Der er jo en tendens til, at man grupperer sig med dem, man har noget tilfælles med. Det udvikler små parallelsamfund, siger partiets integrationsordfører, Martin Henriksen.

Valgkamp på engelsk

DF ser en tydelig tendens til, at der er mere og mere engelsk i det danske samfund. Både i undervisningen, hvor mange universitetsuddannelser udelukkende foregår på engelsk, mens også visse gymnasier og folkeskoler inkorporerer engelsk.

Og i løbet af valgkampen op til kommunal- og regionsrådsvalget for to uger siden blev det for meget for Martin Henriksen.

- Nogle steder blev der ført valgkamp på andre sprog, og så mister vi altså vores fælles referencepunkt, for det demokratiske sprog må og skal være dansk, siger han.

En klapjagt

Et af de partier, der har det som mærkesag at tiltrække højtuddannet arbejdskraft fra udlandet, er de radikale. Og deres politiske leder, Morten Østergaard, er da også rygende uenig med DF's standpunkt.

- Jeg er simpelthen ude af stand til at forstå DFs udmeldinger på det her punkt for tiden. Det her er simpelthen en klapjagt på alt, der er anderledes, siger han.

Han mener, at det vil koste Danmark dyrt, hvis vi gør det vanskeligere at få uddannelse og lignende på engelsk.

- Virkeligheden for danske virksomheder er, at vi sukker efter at tiltrække dygtige udlændinge. Det er mennesker, der kan vælge et hvilket som helst land i verden. Og de vælger et andet land, hvis deres børn ikke kan få undervisning eller deres ægtefæller ikke kan komme i arbejde.

Den omvendte verden

Morten Østergaard har for nylig udtaget en annonce i den britiske avis The Guardian for at opfordre højtuddannede briter, der bliver ramt af Brexit, til at flytte til Danmark.

- Jeg tror grundlæggende, at DF er nødt til at forstå, at de lever i den omvendte verden. Virkeligheden for danske virksomheder er ikke, at der er for mange engelsksprogede, der kommer hertil, som vi ikke ved, hvad vi skal stille op med. Det er helt omvendt, siger han.

Martin Henriksen er derimod bekymret for, at de højtuddannede miljøer kan ende som landdistrikterne, hvor der ifølge ham mange steder er østeuropæiske enklaver.

- Der må helt generelt være en forventning om, at man tilegner sig sproget, siger han.

Morten Østergaard (R) og Martin Henriksen (DF) er rygende uenige om tilgangen til højtuddannede udlændinge. Video: Esben Christensen