Politik

BLOG: Det sejler for Løkke – drop nu de skatteforhandlinger

BLOG: Det er sjusket. Det er uhørt. Og det hele sejler i regeringen, der stadig ikke har en finanslov på plads.

Ordene er Lars Løkke Rasmussens og faldt i november 2013, få dage før finanslovsaftalen faldt på plads.

I år har vi allerede åbnet en håndfuld låger i julekalenderen, men efter dømme på de udsagn, der kommer fra regeringen og Dansk Folkeparti, er der stadig ikke en finanslovsaftale i sigte. Og for at citere statsministeren: Det er sjusket og uhørt. Og det sejler i regeringen.

Vi står nu for første gang i fredstid i den situation, at det er usikkert, om en finanslov kan nå at blive vedtaget inden nytår. Det vil betyde, at Danmark går ind i et nyt år med usikkerhed om finanserne.

Især fordi forhandlingerne synes at være spildte kræfter. Grunden til, at det trækker ud, er, at regeringen insisterer på at kæde forhandlinger om statens husholdningsbudget sammen med planerne om massive skattelettelser.

Men vi skal tage tingene i den rigtige rækkefølge: først skal vi holde hånden under velfærden og sikre arbejdspladser i fremtiden. Derefter må vi se, om der er penge til skattelettelser.

Finansloven i år bør handle om det, danskerne går mest op i. Nemlig at sikre omsorg for vores ældre, ordentlige sygehuse og gode uddannelser til vores børn og unge. Det er her, vi skal investere, før vi begynder at give historisk store skattelettelser, som regeringen ønsker det.

Så derfor er Socialdemokratiets opfordring til Løkke klar: drop nu de skatteforhandlinger.

Lad os i stedet få en finanslov på plads, så Danmark ikke skal gå usikkert ind i det kommende år. Vi deltager gerne, og hvis vi sætter os om forhandlingsbordet sammen, så er jeg sikker på, at vi nok skal få en aftale på plads hurtigt. På den måde kan vi sikre ro om velfærden og løse vigtige pligtopgaver som eksempelvis løftet af forsvaret.

Men kender man statsministeren ret, så vil han beordre sin finansminister til at klamre sig til forhandlingsbordet til den bitre ende – koste hvad det vil.

Det kaotiske forløb handler nemlig igen om, at regeringen er mere optaget af at overleve end på at løse Danmarks udfordringer. LA kræver nemlig stadig skattelettelser.

Det sejler, og nu må regeringen få styr på butikken. Det handler om Danmarks fremtid.