Nu er Thulesen klar til aftale med regeringen om skattelettelser – på én betingelse

Dansk Folkeparti kræver markante udlændingestramninger, hvis de skal hjælpe regeringen med at få skattelettelser igennem.

Noget for noget.

Skal regeringen lykkes med at forhandle skattelettelser til danskerne på plads under de igangværende forhandlinger i Finansministeriet, skal de have Dansk Folkeparti med på idéen.

Og dét kræver, at regeringen samtidig vil være med til at lave ”grundlæggende ændringer” af dansk udlændingepolitik.

Sådan har det det seneste døgn lydt i en række udtalelser fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Hvis Lars Løkke Rasmussen vil tale skattelettelser, vil vi kræve en plan for, hvordan syrerne kommer hjem

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand

Blandt andet i DF-formandens ugentlige nyhedsbrev, der er offentliggjort torsdag morgen:

- Landspolitisk er der gang i forhandlingerne om næste års finanslov. Men også om regeringens skattepakke. Så der er store emner på bordet fra regeringens side. Derfor har vi valgt at bruge forhandlingerne til at få et gennembrud for én af de ting på udlændingeområdet, som vi ellers overhovedet ikke har kunnet få de andre partier i Folketinget med på: Nemlig at flygtninge, der er kommet til Danmark, reelt kun er her midlertidigt. Ikke permanent, som det i praksis er i dag.

I ugebrevet beskriver Thulesen Dahl også, hvordan han agter at ”bruge anledningen til et nybrud i forhold til flygtninges fremtid, som vi ellers ikke kan få opbakning til".

Samme toner kom fra Kristian Thulesen Dahl, da han onsdag eftermiddag gik ind til et nyt forhandlingsmøde med finansminister Kristian Jensen.

- Vi har brug for nogle grundlæggende ændringer i den måde, vi griber tingene an. Og skal vi have det her igennem, så skal det være på et tidspunkt, hvor regeringen har brug for Dansk Folkeparti i en anden forbindelse. Og dér tænker vi, at det er nok her, sagde han til TV 2.

Også i et interview med netmediet Den Korte Avis gør Kristian Thulesen Dahl det nu klart, at skattelettelser godt kan komme på tale, hvis regeringen er klar til at imødekomme Dansk Folkeparti i forhold til udlændingestramninger.

- Hvis Lars Løkke Rasmussen vil tale skattelettelser, vil vi kræve en plan for, hvordan syrerne kommer hjem, siger han blandt andet her.

Skal ikke integreres

Kristian Thulesen Dahl understreger, at hans ønske er at ændre asylsystemet grundlæggende, så personer, der har opnået asyl og midlertidigt ophold i Danmark, ikke i lige så høj grad som i dag får forlænget deres opholdstilladelser. Og at der fremover ikke skal bruges ressourcer på at integrere personer på midlertidigt ophold i det danske samfund, fordi de skal sendes hjem så hurtigt som muligt. Og de bør heller ikke ud på det danske arbejdsmarked i mellemtiden, mener DF-formanden.

Eksempelvis bør Danmark allerede nu begynde at sende syriske flygtninge tilbage, mener DF-formanden og henviser til, at syrere, der bor i flygtningelejre i nærområderne, er begyndt at rejse tilbage til det borgerkrigshærgede land.

Jensen: Klar til at kigge på det

Finansminister Kristian Jensen melder sig klar til at ”kigge på” udlændingepolitikken.

- Jeg er selvfølgelig klar til at kigge på, om vores udlændingepolitik er den rigtige. Vi har ført en stram udlændingepolitik, der gør, at der er kommet markant færre asylansøgere i Danmark. Vi har også en interesse i, at de asylansøgere, der er i Danmark, kun er her, hvis de ikke kan være i deres hjemland. Så hvis forholdene i hjemlandet bliver forbedret, så man kan vende hjem, så synes jeg, det er rimeligt, at man vender hjem.

Finansminister Kristian Jensen (V) om DFs krav.

Til gengæld afviser finansministeren, at det er et problem, at personer på midlertidigt ophold kommer ud på det danske arbejdsmarked.

- Vi ved desværre, at uanset hvad vi måtte håbe på fra dansk side, så er det ikke midlertidigt for en lang række asylansøgere. Det tager tid, inden de kan komme hjem. Og der er det vigtigt, at de ikke ligger samfundet til last, men kommer ud på arbejdsmarkedet, er selvforsørgende og tjener deres egne penge.

De seneste udtalelser kan indikere, at forhandlerne kan være på vej mod et kompromis, som betyder, at regeringen kommer igennem med dele af den skattereform, der blev fremlagt tidligere på året. Kristian Thulesen Dahl har tidligere i forløbet været voldsomt kritisk overfor regeringens udspil, som han blandt andet har kaldt ”usympatisk” og topskattelettelser i ”forklædning”.

Forhandlingerne om finansloven og en skattereform fortsætter torsdag klokken 14 i Finansministeriet.