Kommunalvalg 2017

Venstre sikrer sig formandsposten for Danske Regioner

Stephanie Lose (V) bliver ny formand for Danske Regioner. De radikale har nemlig besluttet at pege på hende.

Det bliver formanden for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), der de næste fire år kommer til at stå i spidsen for Danske Regioner.

Det ligger fast, efter at de radikale har besluttet at pege på Venstre-politikeren som efterfølger til Bent Hansen (S), der ikke genopstillede ved valget. Rød blok stillede med den socialdemokratiske formand for Region Nordjylland, Ulla Astman, som deres formandskandidat.

- Stephanie Lose har vist, at hun har en åben og inddragende ledelsesstil. Hun har også de rette menneskelige og politiske lederegenskaber, siger Karin Friis-Bach (R), der er forhandlingsleder for Det Radikale Venstre, til Ritzau.

- Men først og fremmest hænger det sammen med, at Venstre først er kommet på banen med et godt tilbud til os.

De radikale får den magtfulde post som formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

- Det er en stor og vigtig post, der giver os konkret mulighed for at øve indflydelse på den politiske linje i Danske Regioner, siger Karin Friis Bach til Ritzau.

Radikale havde afgørende mandat

Regionsvalget, der fandt sted samme dag som kommunalvalget i sidste uge, endte sådan, at rød blok har otte mandater i Danske Regioners bestyrelse. Og det samme har blå blok.

De radikales enlige mandat er dermed afgørende for, hvem der får den magtfulde og profilerede formandspost, der siden regionernes dannelse har været besat af Bent Hansen.

- Vi har haft en snak med de radikale om, hvordan vi ser Danske Regioner udvikle sig og på forholdet til de enkelte regioner, og så har vi haft en snak om deres ønske om at besætte formandsposten for sundhedsudvalget. De ting har så tilsammen gjort, at der er et flertal bag mig, og det er jeg både meget stolt af og glad for, siger Stephanie Lose til TV 2.

Danske Regioner er en sammenslutning af landets fem regioner, der har som deres vigtigste opgave at drive sundhedsvæsnet. Formanden for Danske Regioner er blandt andet i front, når regionerne hvert år forhandler med finansministeren om, hvor mange penge de skal have til deres arbejde.

- Jeg tror, at Danske Regioner står sig bedst ved fortsat at være en konsensusorganisation, hvor vi ikke udkæmper store partipolitiske slagsmål, men i stedet forsøger at tænke, hvad der er bedst for sundhedsvæsnet og for vækst og udvikling i hele landet. Men der er behov for, at vi kommer til at arbejde mere inddragende og kommer til at brede det politiske arbejde mere ud, siger Stephanie Lose.

Venstre-politikeren tiltræder formelt, når Danske Regioner holder generalforsamling den 22. marts.

Tog formandsposten og satte Søvndal uden for døren

Region Syddanmark var efter valget den eneste af landets fem regioner, hvor der ikke var rødt flertal. Her er Venstre fortsat det største parti, og dermed kunne Stephanie Lose (V) fortsætte på posten.

De vandt regionsformandsposten

Region Hovedstaden

Sophie Hæstorp Andersen

Region Hovedstaden

Formand:
Sophie Hæstorp Andersen (S), genvalgt.

Formand siden 2014. 

Foto: TV 2

Region Midtjylland

Anders Kühnau

Region Midtjylland

Formand:

Anders Kühnau (S) er nyvalgt formand. Han overtager efter Bent Hansen (S), som har været formand siden 2006.  

 

Foto: TV 2

Region Nordjylland

Ulla Astman, Socialdemokratiet

Region Nordjylland

Formand:
Ulla Astman (S) fortsætter på posten. 

Hun har været formand siden 2007.

Foto: TV 2

Region Sjælland

Heino Knudsen, Socialdemokratiet

Region Sjælland

Formand:
Allerede dagen efter valget samlede der sig et flertal bag Socialdemokratiets Heino Knudsen som ny formand.

Efterfølgende er der dog opstået tvivl om konstitueringen, da Dansk Folkeparti har trukket sig, og Socialdemokratiet selv har opsagt aftalen med Enhedslisten. Selv forventer Heino Knudsen dog fortsat at have et flertal bag sig.

Foto: TV 2

Region Syddanmark

Stephanie Lohse, Venstre

Region Syddanmark

Formand:
Stephanie Lose (V) fortsætter på posten.

Hun har været formand siden 2015.

Foto: TV 2

Hun har været formand i Region Syddanmark siden 2015, hvor hun overtog efter partifællen Carl Holst.

Før valget var der sået tvivl om, hvorvidt hun kunne fastholde magten efter kritikken af forgængerens metoder samt Bios-sagen, hvor et hollandsk ambulanceselskab gik konkurs og truede kørslen i regionen.

Ved valget fik rød blok desuden god hjælp i regionen af SF, der, anført af partiets tidligere leder Villy Søvndal, mere end tredoblede sit stemmetal. Alligevel lykkedes det altså Stephanie Lose at samle et flertal bag sig.

Det skete ved forhandlinger, hvor Villy Søvndal fra start blev sat uden for døren - til hans egen store frustration.