Kommunalvalg 2017

Udråbt som regionsformand: Nu vakler stolen under ham

Der er stor usikkerhed om flertallet bag Heino Knudsen (S) i Region Sjælland.

En uge efter valget i Region Sjælland er der nu igen åbnet helt op for forhandlingerne om, hvem der skal lede regionen.

Socialdemokraternes Heino Knudsen blev ellers udråbt til sejrherre med et solidt flertal bag sig bestående af SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Mandatfordeling i Region Sjælland

Socialdemokratiet: 14 
Venstre: 10 
Dansk Folkeparti: 6 
Det Konservative Folkeparti: 3 
Enhedslisten: 3 
SF: 2 
Radikale Venstre: 2 
Liberal Alliance: 1

Men siden da gik noget tilsyneladende helt galt i forhandlingerne. Enhedslisten og Dansk Folkeparti kom op at toppes, både over halalkød på hospitaler, infomateriale på arabisk og finansiering af nye motorveje. Det fortæller Dansk Folkepartis spidskandidat, Peter Jacobsen.

- Det var en følelsesladet diskussion, siger han til TV 2.

Både DF og EL ude af aftale

Det stod klart, at den eksisterende konstituering ikke ville fungere. Derfor har Heino Knudsen valgt at smide Enhedslisten ud af konstitueringen, oplyser han tirsdag i en pressemeddelelse. Årsagen er ifølge ham, at Enhedslisten var løbet fra aftaler og havde tilføjet flere nye ultimative krav.

Men det vidste Dansk Folkeparti bare ikke, at han havde havde tænkt sig. På et gruppemøde tirsdag valgte partiet derfor også at forlade konstitueringen, og selvom Enhedslisten altså nu er ude af billedet, vil Dansk Folkeparti ikke garantere, at de stadig står bag Heino Knudsen.

- Det skal vi have fundet ud af over de næste par dage. Måske vælger vi bare at stå helt udenfor, siger Peter Jacobsen.

Heino Knudsen (S) var udråbt som sejrherre i Region Sjælland, men nu er der igen usikkerhed.

Radikale indgik aftale med Venstre

I regionen er der ellers det, man på landspolitisk niveau kunne kalde et rødt flertal. Socialdemokraterne har flertal med de radikale, SF og Enhedslisten. Men tingene er lidt anderledes i Region Sjælland. For de radikale havde inden valget indgået en konstitueringsaftale med de blå partier - en aftale, som DF siden løb fra.

- Vi kan sagtens samarbejde med Heino Knudsen, men indtil videre har jeg bygget en anden tillid op med Venstre og Jacob Jensen, siger Anne Møller Ronex, de radikales spidskandidat til regionsrådsvalget, til TV 2.

Hun fortæller, at partiet slet ikke blev inviteret med til de indledende forhandlinger omkring konstitueringen, men først blev taget med senere.

- Det der med at skulle hægtes på senere er ikke noget godt udgangspunkt for et samarbejde. Jeg havde da regnet med, vi skulle have en anden konstituering, siger Anne Møller Ronex.

Hun vil ikke svare endegyldigt på, om hun støtter Heino Knudsen eller Venstres Jacob Jensen som regionsrådsformand, hvis det kommer til en situation, hvor de radikales to mandater bliver de afgørende.

- Jeg ved godt, hvad jeg selv tænker, men det er lidt for bombastisk for mig at melde ud nu, siger hun.

S tror på DF

Såfremt Heino Knudsen ikke kan regne med de radikale eller kan overtale Dansk Folkeparti til at komme tilbage i folden, er flertallet altså væk. Hovedpersonen selv bevarer dog indtil videre roen.

- Jeg har ikke grund til at tro andet, end at Dansk Folkeparti er parat til at genindtræde i konstitueringen, efter at jeg tidligere på dagen tog skridt til at meddele Enhedslisten, at de ikke længere kunne være en del af aftalen, siger Heino Knudsen til Folketidende.dk.

Se fordelingen af regionens 41 mandater i faktaboksen.