Forhandlinger trækker ud - og det presser regeringen, mener Langballe

Det er især en skatteaftale og udlændingestramninger, der skiller regeringen og Dansk Folkeparti ad.

Selvom det tirsdag lykkedes regeringen at lande to delaftaler i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov, er den samlede aftale stadig ikke på plads.

Og på trods af, at regeringen udadtil virker til at tage det roligt, vurderer TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, at man internt er presset.

- Efter alle køreplaner skulle den her finanslov jo have været på plads. At den ikke er på plads endnu er selvfølgelig en smule problematisk, men det er ikke noget, der gør, at landet ikke kan regeres, eller at regeringen ikke kan fortsætte, men det er noget, der kan give noget bøvl, siger Anders Langballe.

Alt afhængig af hvornår aftalen lander, kan det nemlig betyde, at embedsfolk såvel som politikere skal arbejde mellem jul og nytår for at stemme delene i aftalen igennem.

Fronterne er trukket op

Det er især skattelettelser og udlændingepolitik, som deler parterne med regeringen på den ene side og støttepartiet Dansk Folkeparti på den anden.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har foreslået, at parterne dropper al snak om skattelettelser under forhandlingerne, fordi parterne ikke kan blive enige, men det har finansminister Kristian Jensen (V) afvist:

- Vi arbejder os stille og roligt fremad. For os at se hænger finanslov og skatteaftale sammen, da de to er med til at afgøre rammerne for dansk økonomi henover de kommende år, siger finansministeren til TV 2.

Finansministeren har været nødt til at sende et brev til Folketingets formand, hvori han beder om lov til at udskyde den deadline, hvor en finanslovsaftale skulle ligge klar.

Det går vel ikke helt så hurtigt, som du havde håbet på?

- Jeg håber altid på, at tingene går hurtigt, men det vigtigste for mig er, at tingene er gennemarbejdet. Skulle vi have nået den termin, der var, skulle vi have lukket en aftale i den weekend, vi lige er gået ud af, og det lykkedes som bekendt ikke, siger Kristian Jensen.

DF: Stramninger i bytte for lavere skat

Kristian Thulesen Dahl siger, at hvis partiet skal gå med til lavere skatter, bliver regeringen nødt til at love stramninger på udlændingeområdet.

- Regeringen har lagt en skattepakke oveni forhandlingerne om finansloven, og det er klart, at det komplicerer forhandlingsforløbet. Det tager tid. Hvis vi skal finde en løsning på det, bliver vi også nødt til at finde en løsning på en af de meget store ting, som Dansk Folkeparti går efter, nemlig at vi får en ny orientering på udlændingeområdet, lyder det fra Dansk Folkepartis formand.

Selvom fronten er trukket meget skarpt op mellem de to parter, mener Anders Langballe, at der nok skal lande en finanslovsaftale i tide.

- Begge parter er indstillet på, at det skal lykkes, men de står et stykke fra hinanden, og jeg tror ikke, det er sådan, at de lander en finanslov her de næste par dage, selvom tiden er fremskreden. 

Han forventer, at vi skal ind i næste uge, før aftalen falder på plads.

- Jeg tror mindst, der går en uge, måske endda to uger, før man er i mål, siger Anders Langballe.