Politik

Første del af finansloven er på plads - nu får Danmark et udvisningsfængsel

Delaftale for Kriminalforsorgen er faldet plads mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

I forbindelse med finanslovsforhandlingerne står det klart, at Kriminalforsorgen får tilført i 600 millioner kroner henover de næste fire år.

Det er regeringen blevet enige med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet om i en delaftale.

Ifølge aftalen tilføres 250 uniformerede betjente til området, og 40 ekstra betjente bliver indsat på fængslernes bandeafsnit.

- Aftalen sikrer tryghed for fængselsbetjentene, og den sørger samtidig for, at Kriminalforsorgen er bedre rustet til den fremtid, der venter, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som håber, at aftalen vil sikre, at fængselsbetjentene fremadrettet bliver udsat for færre overfald.

Aftalen indeholder desuden et øget fokus på at få flere kriminelle udlændinge hjemsendt til afsoning af deres dom i udlandet, ligesom den også beskriver en plan for at samle udvisningsdømte kriminelle, så de ikke sidder spredt rundt om på de danske fængsler.

Den del af aftalen har især Dansk Folkeparti arbejdet hårdt for at trumfe igennem.

- Vi er utrolig glade for aftalen, hvor vores fokus meget har været på de udenlandske kriminelle. Der bliver nu etableret et udvisningsfængsel med kun de basale ting og ingen mulighed for resocialisering, siger Susanne Eilersen (DF), der er medlem af retsudvalget.

Fængselsforbund tilfreds med aftale

I Fængselsforbundet er formand Kim Østerbye overordnet set tilfreds med aftalen.

- Med aftalen lægges der op til at styrke bemandingen i Kriminalforsorgen. Det har været Fængselsforbundets primære ønske til den nye aftale. Der er i den grad brug for flere betjente på vagt for at dæmme op for forråelsen i fængslerne. Jeg er glad for, at politikerne har lyttet til os, siger Kim Østerbye i en pressemeddelelse

Han er især glad for, at det har været muligt at undgå en række besparelser, som ellers blev foreslået forud for forhandlingerne.

Regeringen og Dansk Folkeparti forhandlede søndag om finansloven med fokus på blandt andet udlændingeområdet.

Dansk Folkeparti er gået til finanslovsforhandlinger med krav om, at flere udviste udlændinge og afviste asylansøger skal sendes hjem. Video: Emil Færch

Finansminister Kristian Jensen (V) ønskede i weekenden ikke at komme med et bud på, hvornår finansloven er endelig klar.

- Vi har blandt andet brugt rigtig lang tid på at se på udlændingeområdet. Det tager noget tid at finde de rigtige initiativer, sagde ministeren til Ritzau efter forhandlingerne i weekenden.

Knast på udlændingeområde forsinker aftale

Kilder siger til TV 2, at knasten på udlændingeområdet har været en af de store hurdler, som parterne skulle have afklaret, før de kunne se på den samlede finanslovsaftale.

Efter en række voldsomme episoder rettet mod ansatte i fængslerne både i og uden for arbejdspladsen besluttede justitsminister Søren Pape Poulsen i januar 2017 at nedsætte en taskforce, som skulle komme med forslag til, hvordan man styrker sikkerheden i landets fængsler.

I den forbindelse var der også ønsker fremme om at øge bemandingen. 

Finansloven har været på pause under kommunalvalget. Forinden havde Kristian Jensen udtalt, at han håbede, at forhandlingerne var færdige inden valget. Det skete dog ikke.