Politik

Postnord reddet - men først skal Vestager kigge på aftale

Økonomisk håndsrækning til Postnord afhænger af Margrethe Vestagers dom. Og der er lange udsigter til en afgørelse.

Den dansk-svenske aftale om statsstøtte til det kriseramte Postnord granskes af EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. 

Det fremgår af en mail-udveksling mellem Erik Østergaard, der er administrerende direktør for DTL-Danske Vognmænd, og konkurrencekommissæren. 

- Vi er bekendte med aftalen mellem den danske og svenske regering, og Kommissionens tjenestegrene er i tæt kontakt med myndighederne for at undersøge sagen nærmere, skriver Margrethe Vestager i mailen, som TV 2 er i besiddelse af. 

- Priser er ikke realistiske

Aftalen må ikke blive ført ud i livet, før Kommissionen har vurderet, om den er indenfor reglerne. Postnord har altså endnu ikke set en krone af den økonomiske redningsplanke, som den kriseramte virksomhed blev lovet for over en måned siden. 

Vores bekymring er, at kommer man med yderligere statsmidler, bliver de brugt til at skævvride konkurrencen.

Erik Østergaard, adm. direktør for Danske Vognmænd

Margrethe Vestager forsikrer i mailen, at kommissionen tager "overvejelser om aftalens mulige konkurrenceforvridende virkning" med i det videre arbejde med sagen. 

Det glæder Danske Vognmænd. 

- Postnord er jo i daglig konkurrence med en lang række aktører og private virksomheder indenfor det samme felt, som vi selv opererer indenfor. Vores bekymring er, at kommer man med yderligere statsmidler, bliver de brugt til at skævvride konkurrencen, siger Erik Østergaard, administrerende direktør for Danske Vognmænd. 

- Vi har jo set, at Postnord har tabt rigtig mange penge igennem den senere tid. Henover sommeren har der været eksempler på, at virksomheder har sagt, at de priser, man opererer med, simpelthen ikke er realistiske. Det er der, vores bekymring udspringer, siger han.

1,7 milliarder til Postnord

Aftalen om en økonomisk redningsplanke til Postnord blev indgået i slutningen af oktober. Den danske og den svenske stat, der ejer Postnord sammen, blev enige om at skyde sammenlagt 1,7 milliarder danske kroner ind i virksomheden for at finansiere en omstrukturering, så den kan blive levedygtig igen. 

En lille del af pengene er en regulær kapitalindsprøjtning, mens cirka 1,2 milliarder skal dække udgifter i forbindelse med afskedigelser af tidligere tjenestemænd. Tidligere i år blev det meldt ud, at der skal nedlægges 4000 stillinger i Postnords danske afdeling

Ansatte i Postnord Danmark siden 2007

2007: 20.592

2008: 19.549

2009: 18.049

2010: 16.206

2011: 14.731

2012: 13.411

2013: 12.727

2014: 12.036

2015: 11.123

2016: 10.000 (anslået)

Kilde: Postnord

En anden del af omstruktureringen, Danmark og Sverige er blevet enige om, er indførelsen af en ny produktionsmodel, så Postnord fremover skal håndtere udbringning af post og pakker samtidig.

Det er særligt denne del af aftalen, som vognmandsbranchen føler sig truet af. 

Lange udsigter til en afklaring

Postnord kan komme til at vente længe på en afgørelse fra EU-kommissionen. Det kan nemlig tage flere måneder, før analysen af aftalen er færdig, forklarer TV 2's korrespondent i Bruxelles, Lotte Mejlhede. 

- Og hvis man ikke bliver enige - altså kommissionen, Danmark og Sverige, kan der komme til at køre en sag om konkurrenceforvridende virksomhed, siger hun. 

- Man må jo sådan set godt give statsstøtte. Det må bare ikke være konkurrenceforvridende overfor andre firmaer, der laver det samme i privat regi. Det er det, man nu er i gang med at undersøge på embedsmandsniveau i kommissionen.