Ny politisk aftale: Slut med vilde vurderinger på andelsboligmarkedet

Ny aftale skal sikre ro og gennemskuelighed på andelsboligmarkedet.

Der er 141,6 millioner kroner til forskel p√• vurderingerne, to valuarer har givet af andelsboligforeningen Blidahlund. Den ene vurderede foreningen i Charlottenlund til 114,4 millioner kroner, mens en anden valuar mente, at samme ejendom var 256 millioner v√¶rd. 

Det er den slags eksempler, der har fået politikere til se på de uigennemskuelige prissætninger på andelsboligmarkedet.

Det skal v√¶re slut nu. Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre har lagt sidste h√•nd p√• en aftale, der skal rydde op p√• andelsboligomr√•det og g√łre markedet sikrere og tryggere for andelshavere og -k√łbere.

Sikrer mere rimelige vurderinger

I korte træk handler aftalen, der præsenteres mandag formiddag i Erhvervsministeriet, om en ensretning af prissætningen, så det fremover ikke skal være så svært at blive klog på, hvad en andelsbolig er værd.

Andelskronen skal ikke kunne femdobles blot ved at h√łre en anden m√¶gler, som det skete i foreningen i Charlottenlund. 

- Nu sikrer vi mere rimelige vurderinger. Man har set fuldst√¶ndig sk√¶ve vurderinger, valuarer har foretaget. Det strammer vi op p√• nu, s√• det bliver en mere robust m√•de at leve p√•, hvor man ikke bliver udsat for de svingninger, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). 

Konkret skal alle valuarer fremover arbejde ud fra ejendomsm√¶glerbranchens nye normer og vejledning for vurderinger - uanset om de er medlem af en brancheforening eller ej. 

Det skal sikre, at andelshavere og -k√łbere kan regne med vurderingerne. At de ikke yoyo'er op og ned alt efter, hvilken valuar der tilf√¶ldigvis bliver valgt til at vurdere. 

Enklere at gennemskue √łkonomi

Blandt de 16 initiativer i aftalen er ogs√• skrappere krav til, hvordan man stifter andelsboligforeninger, s√• de fremover er etableret p√• et mere sikkert grundlag. Det er noget af det, der har v√¶ret vigtigt for Socialdemokratiets Kaare Dybvad. 

- Fremover vil vi ikke se de her andelsboligforeninger, hvor man kommer i √łkonomisk uf√łre og pludselig ikke kan betale sin egen husleje, siger boligordf√łreren. 

Blandt andet kommer der skrappere krav til nye foreningers vedligeholdelsesplaner, så kommende andelshavere kender fremtidige udgifter og slipper for grimme overraskelser.

√ėkonomisk robust

Fremover skal nystiftede andelsforeninger ogs√• have et stiftelsesbudget til de kommende 15 √•r mod de nuv√¶rende ti √•r. Og der stilles st√łrre krav til finansieringen af en ny forening for at beskytte andelshaverne mod usikre l√•n og g√łre foreningen mere √łkonomisk robust i tilf√¶lde af prisfald. 

Der skal ogs√• indf√łres et n√łgletalsskema, s√• andelshavere og potentielle k√łbere nemmere kan gennemskue √łkonomien i en andel. Andelsboligforeninger f√•r pligt til at freml√¶gge et skema med √łkonomiske n√łgletal p√• den √•rlige generalforsamling. 

Og der indf√łres nye retningslinjer for, hvordan andelshaverne er stillet, hvis en forening g√•r konkurs. 

Sorte penge under bordet

Politikerne vil ogs√• gerne g√łre op med, at der is√¶r i de store byer betales enorme summer i sorte penge under bordet for at f√• fat i de eftertragtede andelsboliger. Men det er sv√¶rere at d√¶mme op for.  

- Vi har blandt andet set, at folk har betalt mange tusinde kroner for et kl√¶deskab eller en Ikea-seng. Men det kan ikke l√łses med et fingerknibs. S√• vi har aftalt, at vi skal have en arbejdsgruppe til at se p√• det, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen. 

Han h√•ber, at arbejdsgruppen kan komme med konkrete anbefalinger inden sommerferien, s√• der kan laves ny lovgivning om det i n√¶ste folketings√•r. Blandt andet kan der blive tale om tiltag som √•bne ventelister og bestyrelsens forh√•ndsgodkendelse af potentielle k√łbere. 

Aftalen om de nye regler på andelsboligområdet skal nu behandles i Folketinget. Ændringerne forventes at træde i kraft per 1. juli 2018.