Kommunalvalg 2017

Kvinder i politik bliver chikaneret og truet med voldtægt

Ny undersøgelse viser, hvad kvindelige lokalpolitikere må finde sig i af kommentarer og trusler på de sociale medier.

Lone Myrhøj er byrådsmedlem i Vejle, og har lige som resten af landets lokalpolitikere lige været igennem en valgkamp.

Og så er det en blandet fornøjelse for en kvindelig politiker som Lone Myrhøj at gennemlæse de beskeder, hun får på sociale medier.

- Der er typisk beskeder i indbakken fra folk, der lige vil fortælle mig, hvordan jeg ser ud, eller hvad der skulle gøres ved mig, fortæller hun.

- Det går over min grænse for hvad der er privat. Jeg oplever, at grænsen for, hvad folk føler de kan skrive, rykker sig hele tiden. Det kommer længere og længere ud, og det påvirker jo hele familien, siger Lone Myrhøj.

Hun er langt fra den eneste kvindelige lokalpolitiker, der oplever chikane på grund af sit køn. Amnesty International har netop færdiggjort en interview-undersøgelse med 18 kvindelige lokalpolitikere, som alle har været udsat for fysiske trusler og seksuelle trusler.

Jeg fik beskeder om, at der kommer en eller anden muslimsk bande og voldtager mig og alle mine børn

Sonja Marie Jensen, Socialdemokratiet i Nyborg

Jeg skulle voldtages af hele Islamisk Stat

Kristendemokraternes kandidat i København Isabella Arendt

Jeg skulle slagtes på samme måde, som man gør med halalslagtning

Christel Gall fra Dansk Folkeparti, Odense

- Når man er kvinde, er man i særlig grad udsat for trusler, der er relateret til ens køn. Flere af disse kvinder har fortalt mig om meget grafiske voldtægtstrusler, som jo er meget voldsomme. Der er også flere kvinder der oplever at få tilsendt nøgenbilleder af mænds penisser, som også kan virke ret voldsomt og virke ret krænkende, fortæller Helle Jacobsen, der er programleder for køn hos Amnesty International.

- Og så er der alt det, der ikke direkte er truende, men som stadigvæk er chikane. En masse kommentarer om kvinders udseende eller krop. Flere af politikerne fortæller, at det gør dem meget trætte og gør det svært for dem at løfte emner op til en politisk debat, fortæller Helle Jacobsen.

Kvindelig politiker om chikane: 'Vi må stoppe det når vi ser det'

'Vi påkører dig og dine børn'

Undersøgelsen viser også eksempler på trusler om alvorlig, fysisk vold. For eksempel fortæller Liberal Alliances kandidat i Lyngby-Taarbæk kommune Anne Jeremiassen, at hun har fået en besked fra en falsk profil med trusler mod hendes børn.

- De vidste, hvilken bil jeg kørte i og hvad mit registreringsnummer var, og hvor mine børn gik i vuggestue. Jeg ville blive påkørt næste gang jeg hentede dem. Der gik jeg rimeligt meget i chok. Der var lige et par uger, hvor jeg var i totalt beredskab. Men jeg skrev tilbage: 'Min bil vejer 1,9 ton og mine bremser har det ikke så godt. Og jeg henter mine børn i morgen 15:35'. Vedkommende hørte jeg aldrig fra igen, fortæller Anne Jeremiassen.

Hun tror ikke på, at det er et problem, man kan lovgive sig ud af:

- Vi har en masse regler, og folk gør det stadigvæk. Vi skal simpelthen allesammen stoppe det når vi ser det, siger hun.

'Skal have respekten tilbage'

Det samme siger Lone Myrhøj i Vejle. Hun tror ikke på, at problemet skal løses ved strammere lovgivning overfor de mennesker, der chikanerer hende.

- Folk skal have respekten tilbage. Jeg beder ikke regeringen om at lave et lovindgreb, jeg vil bare gerne at folk opfører sig ordentligt, siger hun.