DF får sin første borgmesterpost

Efter lange forhandlinger får Karsten Nielsen borgmesterkæden på Læsø.

Slaget om borgmesterposten på Læsø er slut.

Dansk Folkepartis Karsten Nielsen bliver ny borgmester. 

Allerede onsdag i sidste uge, altså dagen efter kommunalvalget, nåede en socialdemokrat, to fra Dansk Folkeparti og to fra Læsø Listen frem til en aftale, der gjorde Karsten Nielsen til øens borgmester.

Men det ville den siddende borgmester, Venstres Tobias Birch Johansen, ikke acceptere, og han åbnede derfor døren for, at socialdemokraten Folmer Hjort Kristensen i stedet kunne få borgmestertitlen. 

Dermed måtte Karsten Nielsen vinke farvel til borgmesterkæden, men nu har han alligevel forhandlet sig frem til en aftale med de andre partier. Tobias Birch Johansen bliver viceborgmester - det til trods for, at Venstre med 37,1 procent af stemmerne blev klart størst på Læsø.

Lange forhandlinger

De seneste dage er der blevet sat navn på borgmesterposterne i 96 kommuner. Med mandagens udvikling på Læsø mangler vi fortsat - her seks dage efter kommunalvalget - at finde en borgmester i Slagelse som den sidste kommune i landet. 

Afgørelsen på Læsø, hvor der blot sidder ni personer i kommunalbestyrelsen, har dog været længe undervejs. 

Flere dage i sidste uge var der som nævnt intense forhandlinger mellem Venstres siddende borgmester Tobias Birch Johansen og Socialdemokratiets Folmer Hjort Kristensen, og på et tidspunkt så det ud til, at de to kunne indgå en aftale med de andre partier i byrådet. I løbet af weekenden har flere af byrådsmedlemmerne desuden været en tur i Frederikshavn for at forsøge at nå til enighed.

Men efter flere timers forhandlinger på Læsø i dag, måtte Tobias Birch Johansen indse sit nederlag.

- Man skal respektere demokratiet, siger Tobias Birch Johansen til TV 2 NORD.

Karsten Nielsen, der dermed henter den første borgmesterpost til Dansk Folkeparti, er meget tilfreds og vil gå ydmygt til opgaven, siger han. 

- Vi er meget tilfredse med at have fået en bred konstituering. Det var det muliges kunst. Vi anerkender, at Tobias (Birch Johansen, red.) fik et godt valg. Men det er den, der kan samle et flertal bag sig, der får lov at sidde for bordenden. Jeg håber, jeg får et godt samarbejde med ham, siger Karsten Nielsen. 

 - Læsø har ikke brug for et splittet byråd. Vi har brug for, at vi trækker i arbejdstøjet fra 1. januar, tilføjer han. 

De vandt borgmesterposten
Overblikket opdateres løbende