Kommunalvalg 2017

Tre kommuner mangler borgmester – et sted er de slet ikke nået til punktet endnu

Borgmesterposterne mangler stadig at blive fordelt i Dragør, Slagelse og Læsø Kommuner.

Fire dage efter valget kæmpes der stadig om borgmesterkæden i tre af landets kommuner.

I Dragør er de nye medlemmer af kommunalbestyrelsen slet ikke begyndt at drøfte borgmesterpost og udvalgsformænd endnu, lyder det fra de konservatives spidskandidat i kommunen.

I Slagelse udnævnte socialdemokraten John Dyrby Poulsen onsdag sig selv som borgmester, men kæden blev hurtigt taget fra ham igen.

Og efter flere dages forhandlinger i Læse Kommune er der stadig spekulationer om, hvorvidt Dansk Folkeparti får deres første borgmesterpost med spidskandidaten Karsten Nielsen.

Vil undgå at gentage historien

I Dragør Kommune vil de først og fremmest diskutere, hvilken politik der skal føres i kommunen, og derfor har kommunen ikke travlt med at udnævne en borgmester, siger de konservatives borgmesterkandidat i kommunen, Kenneth Gøtterup til TV 2:

- Der er slet ikke nogen drøftelser endnu omkring fordeling af både borgmesterpost og udvalgsformænd.

Tværpolitisk Forening fik fire mandater, mens Venstre, Konservative og Socialdemokratiet hver især fik tre mandater, og Dansk Folkeparti fik to.

De borgerlige partier har hermed et smalt flertal med otte mandater, men alligevel forhandler de med blandt andre Socialdemokratiet.

De lange forhandlinger skyldes, at kommunalpolitikerne for alt i verden vil undgå, at det går som ved sidste kommunalvalg.

Her blev to personer udnævnt som borgmestre, inden den siddende borgmester endelig fik borgmesterkæden om halsen.

- Vi havde ikke et særlig kønt forløb ved sidste valg. Det er der ingen partier, der ønsker at gentage, og derfor har vi brug for at være helt sikre på, der bliver lavet en aftale - uanset hvem der går sammen - som er bæredygtig for alle fire år i Dragør Kommune.

Et enkelt krav skiller parter i Slagelse

Ifølge socialdemokraternes borgmesterkandidat i Slagelse Kommune, John Dyrby Paulsen, var han så godt som borgmester allerede dagen efter valget.

- Vi arbejder med et papir, der kun er et enkelt krav fra at være enighed om. Og i det papir står der, at jeg er borgmester, lød det torsdag fra John Dyrby Paulsen til TV ØST.

Men partierne er endnu ikke nået til enighed, og de seneste dage har Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Venstre holdt møder for at finde en løsning.

- Vi er enige i at arbejde videre for at give et kvalificeret bud på den nye politiske retning, skrev partierne i en pressemeddelelse fredag aften.

Her oplyser de, at partierne skal mødes igen for at arbejde videre med en ambition om, at der i næste uge kan blive afholdt et møde mellem dem og de øvrige partier i byrådet.

- Derudover er der ingen kommentarer, afslutter de meddelelsen.

Hvad kravet, der skiller parterne, går ud på, er endnu uvist.

Venstre tilbyder socialdemokrat borgmesterpost i Læsø

Dagen efter valget blev Dansk Folkepartis borgmesterkandidat, Karsten Nielsen, præsenteret som ny borgmester i Læsø Kommune. Det skete med opbakning fra Læsø Listen og Socialdemokratiet.

Men det er endnu usikkert, om han får posten.

For de seneste dage har Venstre og partiets siddende borgmester, Tobias Birch Johansen, gjort deres for at få Socialdemokratiets Folmer Hjort Kristensen til at løbe fra aftalen med Dansk Folkeparti og Læsø Listen - endda med et løfte om, at han så kunne få borgmesterkæden, skriver TV 2 Nord.

Dog har socialdemokraten endnu ikke ville forholde sig til forslaget fra Venstre og vil først komme med svar på mandag.

- Det er Karstens ansvar at samle flokken, så det må vi respektere, og så må vi holde weekend. Jeg har taget skjorten af, og så må vi se, hvad vi kan finde ud af på mandag, siger nuværende borgmester Tobias Birch Johansen til TV 2.

Læsø har ni personer i kommunalbestyrelsen. Fire af dem er fra Venstre. To af dem er fra Dansk Folkeparti, to af dem er fra Læsø Listen, og den sidste er socialdemokrat.