Kommunalvalg 2017

DF'er takkede nej til borgmesterpost - 'lamslået' partifælle går i vrede

Dansk Folkepartis Peter Jacobsen er nuværende viceborgmester i Kalundborg Kommune. Scanpix

Dansk Folkepartis spidskandidat i Kalundborg Kommune sagde nej til muligheden for at blive borgmester.

Det skulle have været kommunalvalget, hvor Dansk Folkeparti slog igennem i kommunalpolitik og sikrede sig flere borgmesterposter rundt om i landet.

Men efter at stort set alle borgmesterposter er fordelt, står partiet kun til at få én enkelt borgmesterkæde i Læsø Kommune.

Sådan havde det dog ikke behøvet at være. Partiet kunne nemlig muligvis have sikret sig yderligere en, skriver sn.dk.

For i Kalundborg blev partiets spidskandidat Peter Jacobsen også tilbudt en mulighed for at få borgmesterposten. Men det takkede han nej til.

- Det er rigtigt, at Peter Jacobsen blev tilbudt den post, bekræfter partiets pressechef, Søren Søndergaard, til TV 2.

Ifølge pressechefen blev Peter Jacobsen tilbudt posten i en koalition bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF. Men SF’s formand i Kalundborg afviser, at hendes parti direkte har peget på Peter Jacobsen som borgmester.

 - Vi blev i stedet spurgt, om vi sammen med Enhedslisten kunne udeblive fra forhandlingerne, for så ville socialdemokraterne og Dansk Folkeparti få et flertal på 13 mandater mod 12, siger Kristina Püschl til TV 2.

Hvis han tog borgmesterposten på den her måde, så ville det skabe forstyrrelser i Kalundborg

Søren Søndergaard, pressechef ved Dansk Folkeparti

- Ville ikke skuffe vælgerne

Både partiformand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup er bekendte med tilbuddet, oplyser pressechefen. Ifølge ham havde Peter Jacobsen i forvejen et godt samarbejde og en aftale med den nuværende borgmester Martin Damm fra Venstre, som han ikke ville løbe fra.

- Han havde talt med den politiske ledelse og sagt, at hvis han tog borgmesterposten på den her måde, så ville det skabe forstyrrelser i Kalundborg. Det synes han ikke, kommunen var tjent med, siger Søren Søndergaard, som tilføjer, at Peter Jacobsens beslutning har fået opbakning fra Christiansborg.

- Vælgerne ville være utilfredse, fordi de havde regnet med, han ville pege på Martin Damm. Man skal passe på, at det man siger, også er det, man gør.

Men Dansk Folkeparti meldte selv ud, at det største mål ved kommunalvalget var at få borgmesterposter. Hvorfor så takke nej?

- Jo, men på den anden side skal man overholde de aftaler, man indgår. Så kan du altid spørge, om de været for hurtige til at indgå aftalen. Man kan ikke sidde på Christiansborg og vurdere, om det er gået for hurtigt. Man bliver nødt til at stole på de lokale kræfter, siger Søren Søndergaard.

 TV 2 har kontaktet Peter Jacobsen, som ikke er vendt tilbage henvendelserne.

Partifælle går af i vrede

Peter Jacobsens afvisning af tilbuddet har fået partifællen i kommunalbestyrelsen Gert Larsen til at trække sig fra Dansk Folkeparti.

- Jeg sad stum og lamslået. Nu har Dansk Folkeparti alle mulige steder proklameret, at deres største mål er at få borgmesterposter, og så takker de nej. Det kan jeg ikke acceptere, siger Gert Larsen til TV 2.

Gert Larsen har tidligere været medlem af Venstre og borgmester i den daværende Bjergsted Kommune, som ved kommunalreformen blev en del af Kalundborg Kommune.

Samtidig kritiserer Gert Larsen Peter Jacobsen for ikke at have været åben om forhandlingerne til både højre og venstre. Hvis spidskandidaten hele tiden har været sikker på, at han ikke ville være borgmester, skulle han i stedet have meldt det klart ud.

- Hvorfor så i mindst en måned lave forhandlinger med de andre partier i stedet for at afvise dem med det samme? Hvis man vil stå i så klart et lys, så skulle man sige nej. Partierne var af den overbevisning, at han ville sige ja, fortæller Gert Larsen, som de næste fire år i stedet sidder som løsgænger i kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune.

- Så kan jeg kæmpe for mine sager og stemme med de mennesker, jeg vil.

Der er 27 sæder i kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune. Ved valget fik socialdemokraterne otte mandater, mens SF, Radikale Venstre og Enhedslisten hver især fik et enkelt. Venstre fik 11 mandater, og Dansk Folkeparti fik fem, hvoraf den ene altså gik til Gert Larsen.

Med opbakning fra Dansk Folkeparti og Radikale Venstre fortsætter venstres Martin Damm som borgmester i kommunen.