R√łd dominans: S tager magten i fire ud af fem regioner

16x9
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, kan gl√¶de sig over, at det lykkedes hendes parti at s√¶tte sig p√• fire af formandsposterne i de danske regioner. Foto: S√łren Bidstrup / Scanpix Denmark

Efter valget er der kun blåt flertal i Region Syddanmark. To danske regioner skal have ny formand.

Socialdemokratiet vinder posten som regionsr√•dsformand i Region Sj√¶lland fra Venstre.

Heino Knudsen (S) er konstitueret som ny formand med et flertal bag sig, efter der er indgået en aftale mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten, hvilket giver et flertal i regionsrådet på 23 mandater.

- Det er en god aftale, vi har f√•et lavet. Vi skal t√¶ttere p√• vores borgere, vi skal t√¶ttere p√• vores medarbejdere, og vi skal have styrket den her politiske dagsorden, som har v√¶ret et tema gennem alle forhandlingerne. Arbejdsmilj√łet har fyldt rigtig meget;¬†vi er blevet gjort opm√¶rksomme p√•, at der er et presset arbejdsmilj√ł, og det er vi enige om at s√¶tte p√• dagsordenen, siger Heino Knudsen til TV √ėST.

Han overtager fra Venstres Jens Stenbæk, der ikke genopstillede til posten. Venstres spidskandidat var folketingsmedlem Jacob Jensen, men det lykkedes ham altså ikke at fastholde taget i Region Sjælland.

Valget gav en fremgang på omkring fem procentpoint til Socialdemokraterne, mens Venstre gik et lignende antal stemmer tilbage.

Her kan du se valgresultatet i alle fem regioner.

S sidder nu på fire regioner

Med skiftet på Sjælland sidder Socialdemokratiet efter tirsdagens valg dermed nu på formandsposten i fire ud af fem danske regioner.

OVERBLIK: Her er de st√łrste partier i regionerne

Det er et faktum, efter det lykkedes Ulla Astman (S) at genvinde sin formandspost i Region Nordjylland, som hun har haft siden 2007, mens også Sophie Hæstorp Andersen (S) fortsætter som formand for Region Hovedstaden. Hun har været formand siden 2014.

Samtidig fastholder Socialdemokratiet formandsposten i Region Midtjylland, hvor¬†Anders K√ľhnau (S) afl√łser partif√¶llen Bent Hansen som formand. Bent Hansen har siddet p√• posten siden 2006.

Venstre holder fast i Syddanmark trods m√łgsager

Kun i Region Syddanmark er der ikke r√łdt flertal. Her er Venstre fortsat det st√łrste parti, og dermed kan¬†Stephanie Lose (V) forts√¶tte¬†p√• posten.¬†Hun har v√¶ret formand siden 2015.

R√łd blok fik ellers god hj√¶lp i regionen af SF, der, anf√łrt af partiets tidligere leder Villy S√łvndal, mere end tredoblede sit stemmetal.

Det har ellers v√¶ret en udfordrende tid for Stephanie Lose i Region Syddanmark. Hun har skullet h√•ndteret Bios-sagen, hvor et hollandsk ambulanceselskab gik konkurs og truede k√łrslen i regionen.

Hun har også klaret sagen om partifællen og den forhenværende regionsrådsformand Carl Holst og hans metoder. Sager, der kunne have belastet hende. Men sådan ser hun det ikke.

- Jeg synes tværtimod, det her resultat viser, at vælgerne mener, vi har klaret de udfordringer godt, siger hun.