Langballe: S er valgets store vinder - tabere er der flere af
Socialdemokratiet bliver det største kommunalpolitiske parti, mens Venstre går stærkt tilbage.
De gamle partier får ikke så mange tæsk, som de regnede med. Derimod klarer de nye partier sig ikke så godt som forventet.
Sådan lyder vurderingen fra TV 2s politisk redaktør, Anders Langballe, efter samtlige stemmer er talt op efter kommunalvalget.
- Der er flere steder, hvor man ser, at de store borgmesterpartier slår sig fast. Det gælder de konservative, det gælder Socialdemokratiet, og det gælder Venstre. Det er altså de nye partier, der ikke slår igennem, fortæller han.
Socialdemokratiet bliver største parti
- Socialdemokratiet er valgets vindere, lyder det fra Anders Langballe.
Med 32,5 procent af stemmerne på landsplan bliver de det største kommunalpolitiske parti og går samtidig tre procentpoint frem i forhold til valget i 2013.
I de fire største byer, København, Aarhus, Odense og Aalborg, bevarer partiet borgmesterposterne.
Samlet set går partiet frem i 68 af landets kommuner.
Det betyder også, at partiet trækker borgmesterposter fra det næststørste parti, Venstre.
- Eksempelvis har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti konstituteret sig i Hedensted, hvor man har smidt Venstre-borgmesteren på porten og indsat en socialdemokrat. Så det her må siges at være et rigtig flot valg for Socialdemokratiet, siger Anders Langballe.
- Vi vil tillade os at være glade, lød det beskedent fra den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, da resultatet nærmede sig.
I regionerne blev det også til et markant socialdemokratisk aftryk. Fire ud af fem regionsformænd i landet er socialdemokrater. Kun i Region Syddanmark må Socialdemokratiet vige pladsen.
Tilbagegang til Venstre
I modsætning til Socialdemokratiet går Venstre stærkt tilbage. Partiet får kun 23 procent af stemmerne på landsplan. Det er en tilbagegang på mere end tre procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2013.
- Det er en tilbagegang, der er værd at tale om og til at føle på, lyder det fra Anders Langballe.
Det er blandt andet gået tilbage for Venstre i kernekommuner som Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Vejen og Billund.
Men på trods af tilbagegangen var det ikke en skuffet statsminister, TV 2 mødte efter optællingen.
- Jeg synes, alt tegner til, at det er et fornuftigt valg. Vi ligger på niveau med det, vi fik sidst, hvor vi fik en fjerdedel af stemmerne. Det er jeg meget godt tilfreds med, lød det fra Lars Løkke Rasmussen (V).
Ifølge Anders Langballe betyder den markante tilbagegang dog heller ikke, at partiet mister iøjnefaldende mange borgmesterposter.
- Venstre ser ud til at holde skinnet på næsen, hvad angår borgmesterposter, og får altså ikke en hel rundbarbering, siger han.
Følg fordelingen af borgmesterposterne her:
Med resultatet står statsministerens parti dog til at miste helt op mod en fjerdedel af pladserne i byrådene.
Kun i Region Syddanmark endte Venstre med en enkelt post som regionsrådsformand.
Konservative vinder frem
Det tredjestørste kommunalpolitiske parti bliver Det Konservative Folkeparti, som går frem. Partiet vinder 8,8 procent af stemmerne og oplever en fremgang på 0,2 procentpoint.
- De konservative kan godt være tilfredse. Man kan sige, at hvis de havde tabt Frederiksberg, så kunne alt andet være ligemeget. Nu ser det ud til, at de holder alle de steder, de skulle holde, for at sige, at det her er en succes, vurderer Anders Langballe.
Nye partier slår ikke igennem
Det er derimod hverken et prangende valg for Liberal Alliance, Alternativet eller Dansk Folkeparti.
Særligt sidstnævnte havde sat næsen op efter et godt valg, men må gå skuffede derfra. Dansk Folkeparti fik 8,8 procent af stemmerne, men oplevede en tilbagegang på 1,3 procentpoint.
- Det her var valget, hvor man ville slå igennem kommunalpolitisk. Man ville have borgmesterposter, men man får altså en tilbagegang, og det er en kurve, der knækker hos Kristian Thulesen Dahl. Han er vant til at vinde og gå frem valg efter valg. Men det blev ikke her, Dansk Folkeparti fik sit kommunalpolitiske gennembrud, siger Anders Langballe.
Liberal Alliance oplevede en tilbagegang på 0,3 procentpoint i forhold til sidste valg og fik dermed 2,6 procent af stemmerne.
Det var første gang, Alternativet stillede op til kommunalvalget, og de løb med tre procent af stemmerne.
En af de afgørende ting for at få et godt kommunalpolitisk valg er, ifølge Anders Langballe, at man har en stærk og rutineret borgmesterkandidat og historik.
Det er her, de nye partier fejler.
- Det var heller ikke her, Liberal Alliance og Alternativet fik noget stort kommunalpolitisk gennembrud. Der er flere forskellige ting at lære af det her valg - blandt andet at det er de store borgmestereffekter, som betyder noget, siger han.