Frank Jensen genvalgt - DF mister sin eneste borgmesterpost til Alternativet

Alternativet fik et supervalg ved sit første kommunalvalg i København. Det sikrer partiet dets første borgmesterpost.

Frank Jensen fortsætter som overborgmester i København.

Det ligger fast, efter at alle partier har underskrevet en aftale, der giver socialdemokraten yderligere fire år i front.

- Med alle de myter, der er om dette hus, om at vi laver snubletråde og stikker knive i ryggen på hinanden, er det historisk, at vi har opnået en aftale på Københavns Rådhus, hvor alle partier for kort tid siden satte deres underskrift på den her aftale, siger Frank Jensen.

Han understreger, at der med den brede aftale også er sikkerhed for, at eventuelle partihoppere ikke kan være med til at flytte borgmesterposten.

DF mister sin eneste borgmesterpost

Som led i konstitueringsaftalen har partierne også nået til enighed om en fordeling af borgmesterposter.

Foruden overborgmesterposten får Enhedslisten, Socialdemokratiet, Alternativet, Venstre, Det Radikale Venstre og SF hver mulighed for at vælge en borgmesterpost.

Det betyder, at Dansk Folkeparti mister sin borgmesterpost i København, der vel at mærke var partiets eneste på landsplan.

Her sad Carl Christian Ebbesen som kultur- og fritidsborgmester, men en tilbagegang på 2,4 procentpoint koster altså DF’eren pladsen.

- Vi har fordelt borgmesterposterne efter det valg, som københavnerne har afgjort. De partier, der er gået tilbage, får også en repræsentation derefter, siger Frank Jensen.

Poster allerede fordelt

Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen har allerede meddelt på Twitter, at hun overtager posten som teknik- og miljøborgmester efter partifællen Morten Kabell, der ikke genopstiller.

SF's spidskandidat, Sisse Marie Welling, bekræfter ligeledes på Twitter, at hun tager sit partis borgmesterpost, som formentlig bliver sundheds- og omsorgsborgmesterposten.

Venstres borgmesterpost ventes at gå til spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard, mens Alternativet ventes at pege på sin spidskandidat, Nico Gründfeld.

Alternativet glæder sig over bred aftale

Trods en lille tilbagegang er Socialdemokratiet med 27,6 procent af stemmerne fortsat det klart største parti i Københavns Kommune efter valget.

De efterfølges af Enhedslisten med 18,5 procent og Alternativet, der med 10,5 procent brager ind som Borgerrepræsentationens tredjestørste parti ved deres første kommunalvalg.

Her kan du se valgresultatet i alle 98 kommuner.

- Jeg tror, at københavnerne er klar til noget grøn politik. Noget grøn, bæredygtig dagsorden, som vi har stået for, men også en solidarisk dagsorden, siger Alternativets spidskandidat Niko Gründfeld til TV 2.

Alternativets spidskandidat, Nico Gründfeld, kommenterer udsigterne til partiets første borgmesterpost. Video: Mikkel Secher

Han fortæller, at det endnu ikke er afgjort, om det bliver ham selv, der skal have partiets første borgmesterpost. Blandt andet ønsker partiet at afvente de personlige stemmetal, før de træffer deres afgørelse.

Men spidskandidaten håber på, at han snart kan kalde sig borgmester og bidrage med at ”få noget frisk luft ind” på rådhuset.

- Vi vil sørge for, at vi samler partierne på kryds og tværs. Derfor er jeg også særlig glad for, at alle partier bakker op om den her konstitueringsaftale, så vi også kan være med til at skabe ny politisk kultur og demokrati her i København, siger Niko Gründfeld.