2017 valg

Drama i Allerød for tredje gang i træk - borgmester udvandrede

Efter lang forhandling har Allerød fundet sin borgmester. Natten forløb dog ikke uden drama - et flertal af partierne nedlagde veto mod én person.

Selvom Allerøds siddende borgmester, Jørgen Johansen (K), fik absolut flest stemmer ved dette kommunalvalg, 1612, ser det nu ud til, at han skal pakke sine ting sammen på borgmesterkontoret.

I stedet flytter Venstres Karsten Längerich ind.

Sådan lyder meldingen efter mere end fem timers intense forhandlinger på Allerød Rådhus.

Ved de seneste to kommunalvalg er tre forskellige politikere blevet udråbt til borgmester på ganske få dage, men denne gang skulle den være god nok, forsikrer Karsten Längerich, som bliver Allerøds første Venstreborgmester i 24 år.

Klokken 05.05 væltede der guldkonfetti ned over ham, da han kom ud af forhandlingslokalet og stillede op til foto med den bredeste konstituering i lang tid: 15 ud af 21 mandater, har han bag sig:

- Som I kan se, har vi indgået en aftale her i aften. Vi er seks partier, og 15 ud af 21 byrådsmedlemmer bag konstitueringen. Det er en aftale, hvor vi vil have et rigtig, rigtig bredt samarbejde.

Både Venstre, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet fik hver fem mandater.

​Opsigtsvækkende ultimativt krav til Konservative

Selvom der er tre uger til det endelige konstitueringsmøde, hvor partierne rent formelt skal stemme om Allerøds nye borgmester, tegner dette års konstituering dermed til at blive noget mere rolig end ved sidste kommunalvalg.

Valget i 2013 er af eksperter blevet udråbt til at være det absolut største kommunalpolitiske slagsmål i nyere tid, fordi det har budt på både indædte konflikter og dramatiske kup. Læs den dramatiske beretning her:

Nattens konstituering forløb da heller ikke helt uden drama. Klokken 01.05 forlod Enhedslistens Rasmus Keis Neerbek forhandlingerne, ”fordi han ikke kunne se sig selv i det”, og klokken 01.30 fulgte den konservative stemmesluger og borgmester, Jørgen Johansen, efter.

Han var vred og frustreret over et opsigtsvækkende ultimatum, som de resterende partier stillede de konservative inde i mødelokalet:

- De stillede et ultimativt krav, som ligger langt over, hvad vi kan være med til. De sagde; ’der er en person, som vi overhovedet slet ikke vil have med at gøre, siger Jørgen Johansen.

Alle de onde er blevet straffet, og alle de gode er blevet belønnet. Det kan ikke være bedre.

John Køhler, Borgerlig Velfærd

Inden valgnatten havde Venstre, Konservative og Socialdemokratiet aftalt, at de to partier, der ikke fik borgmesterposten, skulle have to udvalgsposter hver – men til forhandlingerne viste det sig, at de konservative ikke selv kunne bestemme, hvem fra deres parti, der kunne besætte dem:

- Vi kan ikke være med til, at nogen skal udelukkes. Der er nogen i partiet, som er lidt mere resultatorienterede, og måske lidt irriterende engang imellem, men det kan vi godt stå på mål for – der skal være plads til dem, der er anderledes, så derfor gik vi, siger Jørgen Johansen.

Allerøds nye byråd

Jørgen Johansen (K)

Miki Dam Larsen (S)

Karsten Längerich (V)

Jesper Holdflod Pallesen (S)

Erik Lund (K)

Nikolaj Bührmann (SF)

Lisbeth Skov (V)

Lars Bacher (K)

Theodore Gbouable (S)

Esben Buchwald (V)

Merete Them Kjølholm (B)

Axel Nielsen (K)

Bettina Hauge (S)

Erling Petersen (Blovstrød Listen)

Anders Damm-Frydenberg (SF)

Lone Hansen (V)

Viggo Janum (Vores Allerød)

Martin H. Wolffbrandt (K)

Rasmus Keis Neerbek (EL)

Olav B. Christensen (V)

Kasper Ljung Pedersen (S)

Erik Lund: Jeg har jo været for stærk

Personen, som de andre partier ikke ville have med i legen er den konservative Erik Lund. Det bekræfter han selv over for TV 2.

- De sagde; ’I kan godt få noget, men Erik Lund skal ikke have noget’. Det er da en ret sjov udmelding.

Hvorfor tror du, det er sådan?

- Jamen, jeg har jo været for stærk. De har hele tiden sagt, at ’Erik Lund er en for stærk mand, og ham skal vi prøve at komme af med på en eller anden måde’. Men de kan ikke komme af med mig, når der er valg, for vælgerne stemmer ikke Erik Lund ud, griner han.

- Nu må vi bare være i opposition.

De seneste år har der været stor utilfredshed med Erik Lund i byrådet på grund af hans stædige facon. Flere byrødder siger til TV 2, at de har følt sig tromlet, og rigtig mange har været trætte af den hanekamp, der har været mellem Erik Lund og Borgerlig Velfærds John Køhler.

Både i 2009 og i 2013 spillede Erik Lund en af hovedrollerne i den grimme og indædte valgkamp, da han først kuppede Socialdemokraterne og Venstre, og siden selv blev kuppet.

Selvom konservative forlader forhandlingerne på grund af utilfredsheden med Erik Lund, overvejer han dog ikke at trække sig:

- Andre partier bestemmer ikke. Vælgerne har talt, og jeg har fået suverænt næstflest stemmer blandt de konservative, så skal de jo ikke bestemme, hvem konservative skal sætte på den næste post. Det gør man ikke, siger Erik Lund.

Det kunne dog ikke være anderledes, siger Karsten Längerich:

- Det kunne ikke lade sig gøre at få lavet en aftale ellers, og vi var ved at gå i hårdknude, og så var vi nødt til at få lavet sådan et ultimatum.

John Køhler: Alle de onde er blevet straffet

Forud for nattens konstituering havde politikerne lovet hinanden at starte på en frisk, og det tyder det på, de gør. Til dels.

Lea Herdal, som ved sidste valg gik imod sit eget parti og stemte på Jørgen Johansen som borgmester, er ikke blevet valgt ind, og det er John Køhler, som ved de seneste to valg er blevet udråbt til borgmester – for så ikke at blive det - heller ikke.

John Køhler er siden sidste valg skiftet fra Venstre til Borgerlig Velfærd for, som han siger; ”at dele håndmadder ud”. Og selvom han ikke er blevet valgt ind, er han ovenud tilfreds – især fordi Allerød ikke fortsætter med en konservativ borgmester:

- Det her er en kæmpe sejr. Det her er, hvad jeg har drømt om i mange år, og jeg er rigtig glad for det. Jeg synes, det er fantastisk, at de konservative har lavet et kæmpe vælgerbedrag og alligevel taber valget.

- Alle de onde er blevet straffet, og alle de gode er blevet belønnet. Det kan ikke være bedre, smiler han, og understreger, at det aldrig har været personligt, men politisk.

Med den brede konstituering, kun med Konservative og Enhedslisten i opposition, håber alle på en frisk start:

- Jeg er sikker på, vi får et bedre samarbejde fremad, og at tilliden bliver markant forbedret. Det er et generationsskifte det her, og vi sætter en endelig streg under, at nu er det slut. De gamle er væk, og nogle nye mennesker er kommet til, siger Allerøds nye borgmester.

Foruden Venstre indgår Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Blovstrødlisten, Vores Allerød og SF i konstitueringen.

Danskerne har stemt og valget er afgjort. Se eller gense nogle af højdepunkterne her. Video: Anne Brandbjerg