Kommunalvalg 2017

Kandidat meldte sig ud af Alternativet: For meget fest

Alternativets partileder, Uffe Elbæk, gav mandag aften en uforbeholden undskyldning til alle partiets kandidater i en Facebook-opdatering.

Tirsdag skal partiet Alternativet for første gang møde vælgerne til et kommunalvalg, og netop på det tidspunkt er partiet ude i voldsom intern uro, der handler om, hvorvidt partiet er for alternativt.

Mandag kom det frem, at partiets ledelse har opfordret de ansatte til at indsende billeder af deres kønsdele. Det fremgår af en intern mail, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Sagen er blot den seneste i en længere række af sager, hvor medarbejdere i Alternativet internt har kritiseret partitoppen for at have en "alt for direkte" omgangstone og en ødelæggende "festkultur". 

Lidt for sjovt

Mathias Magnussen Thorsson skulle have været nummer tre på Alternativets kandidatliste i Odense, men i sommer meldte han sig ud af partiet - blandt andet på grund af festkulturen i partiet.

- Det var useriøst, når vi arrangerede store, fede fester, men til gengæld ikke kunne få det politiske laboratorium op at stå, siger Mathias Magnussen Thorsson i dag til TV 2.

Festen i Alternativet har været lidt for sjov, lyder det fra flere medlemmer, efter den seneste uges historier om seksuelle krænkelser i partiet.

- Det siger absolut ingenting om Alternativet som parti, men det siger noget om, at der er en enkelt person eller flere, der engang imellem træffer nogle rigtig dumme beslutninger, siger René Gade, der er gruppeformand for Alternativet.

TV 2 har været i kontakt med flere lokalafdelinger. Fælles siger de, at de mener, at problemet er isoleret til Christiansborg.

Ærgerlig timing

Derfor ærgrer sagen - og især timingen - også en af partiets kandidater i Odense.

- Jeg synes, det er træls. Og jeg synes, det er ærgerligt, at vores administration derinde har de her sager nu, siger Morten Pedersen, der byrådskandidat for Alternativet i Odense.

Partileder Uffe Elbæk skal tirsdag holde tale til Alternativets valgfest på klubben Monastic i København. Klubben fik mandag stor opmærksomhed, fordi der normalt hænger en sexgynge.

- Den er nu afmonteret, men der har siddet en gynge, hvor man kunne sidde og hygge sig med en smøg i munden. Det har været i ren sjov og ballade, at den har været sat op, og har intet med sex at gøre, fortæller Michael Douton Rivas, der er medindehaver af Monastic.

Opfordrer til at blive væk fra fest

I et tweet har gruppeformand René Gade opfordret partiets folketingspolitikere til at blive væk fra festen. Og den opfordring er en af de københavnske kandidater helt enig i.

- Det skal absolut ikke holdes et sted, hvor vi også kan tilbyde sexgynger, siger Kåre Traber Smidt, der er byrådskandidat for Alternativet i København.

Mathias Magnussen Thorsson fra Odense har ingen planer om at vende tilbage til partiet:

- Der skal helt klart være plads til, at man kan have det sjovt. Men det skal ikke tage overhånd. Jeg mener stadigvæk, at Alternativet har en masse gode ting at byde på, men det bliver glemt i alt det useriøse og sjove.

Elbæk undskylder på Facebook

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra partileder Uffe Elbæk, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Mandag aften har partilederen dog skrevet et længere opslag på Facebook, hvor han undskylder den seneste tids sager. Han skriver blandt andet:

- Mange af jer står pludselig og skal forsvare sager, der absolut intet har med jer at gøre, og som på ingen måde retfærdigvis kan tilskrives jer og det utrættelige arbejde, I har lagt lokalt.

- Derfor: Jeg vil gerne give jer alle min uforbeholdne undskyldning. Jeg er oprigtigt ked af, at I skal belemres med negative historier om ting, som jeg og mine kollegaer på Christiansborg ganske enkelt skulle have klaret bedre.

Kære alle jer, der måtte lytte med derude. Både jer, der har kendt mig gennem mit snart lange liv, og de af jer, der fø...

Posted by Uffe Elbæk on Monday, November 20, 2017