2017 valg

Her fik Alternativet sit første medlem af et byråd

Alternativet i Thisted er sluppet for spørgsmål om københavnerfester og frie omgangsformer.

Egentlig havde Alternativets lokalforening i Thisted givet op.

Her kan du løbende få resultaterne fra både kommunal- og regionsrådsvalget.

- Vi sad og fulgte med i tallene, og ud fra vores egen hovedregning troede vi ikke, at vi havde den, siger Alternativets spidskandidat i Thy-Mors, Joachim Kjeldsen.

Men så kom den officielle opgørelse, og den viste, at Alternativet i Thisted kan notere sig for at stå bag partiets første kandidat nogensinde, der er valgt i en kommune.

- Det er vi både stolte og beærede over. Det har været en lang proces og en lang valgkamp, siger Joachim Kjeldsen.

Kandidat er ikke udpeget

Endnu er det ikke klart, om han selv som spidskandidat for Alternativet er et af de 27  nyvalgte byrådsmedlemmer i Thisted - det afhænger af de personlige stemmer - ligesom det heller ikke er klart, hvem partiet vil pege på som borgmester.

- Ikke definitivt. Vi har op til valget talt politik frem og tilbage med de såkaldt røde partier. Det er gået fint, men det hele afhænger af, hvad der sker nu, siger Joachim Kjeldsen.

For i sidste ende handler det i Thisted om, at Alternativet har en række grønne mærkesager.

Grønnest mulige borgmester

- Jeg har kunnet mødes med mange af de andre partier, og vi peger på den borgmester, der vil mest muligt af det samme som os, siger Joachim Kjeldsen.

Men noget af det, som kandidaterne fra Alternativet er blevet skånet for at tale om i den nordjyske kommune - det er spørgsmål, som partiet især i København har måttet forholde sig til.

Spørgsmål om blandt andet en valgfest på en klub med sexgynger, en grænseoverskridende tone i dele af partiet - og en topstyring, der i øjeblikket er udfordret af indre magtkampe i partiet.

- Jeg har ikke fået en eneste bemærkning eller spørgsmål i den retning. Jeg havde forventet, at mange ville spørge ind til landspolitiken og fri hash og tylskørter, men det er de lokale udfordringer, folk har villet tale om, siger Joachim Kjeldsen.

S er størst

For en ting er landspolitik, en anden ting er det, der optager vælgerne i kommunerne.

- De andre partier har heller ikke skullet forsvare burkaforbud eller Christiansborgpolitik, siger Joachim Kjeldsen.

Ud over Alternativet har Liberal Alliance, Enhedslisten og SF fået hver et mandat i Thisted. Dansk Folkeparti har fået tre mandater og Det Konservative Folkeparti fem - Venstre har fået seks og Socialdemokratiet ni mandater.