Kommunalvalg 2017

Her er forbrydelsen, du ikke må begå i stemmeboksen

I Danmark er det ulovligt at offentliggøre sin stemme.

Omkring 4,5 millioner danskere skal forbi stemmeboksen og sætte kryds ved dagens kommunal- og regionsrådsvalg.

Og selvom opgaven er ganske let – ét kryds per stemmeseddel – falder mange alligevel for fristelsen af at dokumentere et veludført arbejde.

Ved det seneste folketingsvalg i 2015 var Venstre-profilen Jan E. Jørgensen blandt dem, der smed valgseancen i stemmeboksen på de sociale medier. Og ved afstemningen om retsforbeholdet i EU i december samme år fulgte realitykendis Nikita Klæstrup trop.

Men det er faktisk ikke lovligt at dokumentere, at man har gjort sin borgerpligt ved at offentliggøre billeder fra stemmeboksen.

Det har Sigga Nolsø, der er pressechef i Økonomi- og indenrigsministeriet, tidligere fortalt til TV 2.

- I Danmark har vi ret og pligt til hemmelig afstemning, hvilket vil sige, at det er ulovligt at offentliggøre sin stemme – også på de sociale medier, forklarer hun, men understreger samtidig, at der ikke findes nogen straf for at overtræde reglerne.

Det er folketingsvalglovens paragraf 48, stk. 3, der dikterer, at vælgeren skal sammenfolde sin stemmeseddel efter stemmeafgivningen, så ingen kan se, hvorledes vælgeren har stemt.

Sigga Nolsø understreger i øvrigt, at det er forbudt at tegne eller skrive på stemmesedlen. I sådanne tilfælde vil stemmesedlen blive erklæret ugyldig.

Ingen brug af emojis

Ved seneste folketingsvalg var der ud over billeder fra stemmeboksen også mange eksempler på, at folk havde fortolket deres kryds på valgsedlen. Og så godkendes det altså ikke.

- Der var mange, der især stemte på Alternativet eller Enhedslisten, som tegnede hjerter, smileys og kruseduller i feltet. Men det godkendes ikke, så man skal sørge for at sætte sit kryds rigtigt, sagde Thomas Jakobsen, direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, dengang til TV 2.

Ved tidligere valg er op mod 1000 stemmer blevet kendt ugyldige i Københavns Kommune, fordi stemmesedlerne er blevet forkert udfyldt.