2017 valg

Her er de bedste pladser på stemmesedlen

Hvor stor en fordel er selve placeringen på stemmesedlen? Få svaret her.

9558 kandidater kæmper lige nu om danskernes gunst før kommunal- og regionrådsvalget tirsdag.

Her skal der vælges 2432 politikere til landets kommunalbestyrelser og 205 til regionsrådene.

Det hele afgøres af, hvor danskernes sætter deres kryds i stemmeboksen, og historien viser, at omkring 75 procent af vælgerne vil stemme personligt, altså på en bestemt kandidat.

Og her kan det faktisk blive afgørende, hvem der står hvor på stemmesedlen.

Forskere fandt effekt af placering

Forskere på Aarhus Universitet undersøgte i forbindelse med valget for fire år siden, om kandidaternes placering på stemmesedlen påvirker deres personlige stemmetal.

Ifølge professor i statskundskab Jens Blom Hansen er det et spørgsmål, som har optaget forskere og folk fra den politiske verden. Men det har været svært at undersøge, forklarer han.

- Den øverste kandidat vil typisk være partiets spidskandidat, som ofte er et kendt navn og får mange stemmer, og så er det svært at isolere effekten af placeringen, siger han til TV 2.

Men forskerne fandt en metode, hvor de ved at kigge på de kommunale stemmesedler fik bekræftet, at kandidaternes placering faktisk har en betydning.

Øverst i anden kolonne giver gevinst

Hvis et parti har så mange kandidater, at de må stå i flere kolonner på stemmesedlen, vil det være bedre at stå øverst i anden kolonne end at stå under spidskandidaten i første kolonne.

Ifølge forskerne på Aarhus Universitet giver det en gevinst på 3,7 procent.

- Så ja, potentielt kan det få betydning for, hvem der bliver valgt, bekræfter Jens Blom Hansen.

Han fortæller, at der er forskellige overvejelser om årsagen til, at det forholder sig sådan.

- Det mest sandsynlige er, at vælgerne forbinder det med noget godt at stå øverst. Forskningsmæssigt er der også en tidsfaktor, når man læser fra toppen og de øverste navne fæstner sig bedre i hukommelsen, siger Jens Blom Hansen.

Øverste kvinde får flere stemmer

Tidligere har forskning fra Københavns Universitet ifølge DR vist, at politikeren, der står øverst på sit partis liste på stemmesedlen, får op til 30 procent ekstra stemmer end de partikolleger, som står længere nede.

Men for de resterende kandidater i partiet tyder det altså på, at næstbedste placering på stemmesedlen er pladsen øverst i anden kolonne.

Derudover har det vist sig, at et partis øverst placerede kvinde får et relativt større personligt stemmetal end de andre kvindelige partikolleger.

Det samme gør sig gældende for kandidater med udenlandsk klingende navne, forklarede Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, i 2015 til DR.

Ved folketingsvalg er det cirka halvdelen af vælgerne, der stemmer personligt, mens det er omkring tre fjerdedele ved kommunalvalget.

Er du stadig i tvivl om, hvem du skal stemme på, kan du tage TV 2s kandidattest her: