2017 valg

Funding: Her kan De Konservative tabe magten i dag

De Konservative var gode til at konstituere sig i umage alliancer ved sidste kommunalvalg. Derfor lykkedes det dem at vinde mange borgmesterposter.

De Konservative må i landspolitik spejde langt efter ministerposter og høje stemmetal - men sådan forholder det sig ikke i kommunalpolitikkens verden. Her har De Konservative nemlig siddet på hele 13 borgmesterposter de seneste fire år.

Det hænger blandt andet sammen med at De Konservative efter sidste kommunalvalg var både dygtige - og heldige, mener TV 2s politiske analytiker Thomas Funding.

- De Konservative gik tilbage med 2,8 procent ved sidste kommunalvalg, men alligevel lykkedes det dem at vinde mange borgmesterposter på trods af tilbagegangen.

Indgik alliancer på kryds og tværs

- Det var blandt andet fordi, de var meget dygtige i konstitueringsprocessen, siger Thomas Funding, som samtidig forklarer, at beskeden til de konservative kommunalvalgspolitikere fra partitoppen var, at de ikke skyldte nogen noget.

Dermed stod det dem frit for at konstituere sig på kryds og tværs af de politiske fløje.

- Derfor så man De Konservative konstituere sig i alle mulige underlige alliancer. Også nogen hvor de var i direkte konflikt med Venstre, siger Thomas Funding.

Det skete blandt andet i Viborg i 2009, hvor Søren Pape Poulsen, som senere er blevet leder for De Konservative og justitsminister i den nuværende regering, fik borgmesterposten efter at have dannet alliance med Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti udenom Venstre.

Konservative borgmesterposter i kommunerne

Benedikte Kiær - Helsingør

Dorte Meldgaard - Hillerød

Flemming Christensen - Køge

Gert Jørgensen - Sorø

Hans Toft - Gentofte

Henrik Rasmussen - Vallensbæk

Jørgen Glenthøj - Frederiksberg

Jørgen Johansen - Allerød

Knud Kristensen - Vesthimmerland

Lene Kjelgaard Jensen - Thisted

Michael Ziegler - Høje-Taastrup

Morten Slotved - Hørsholm

Sofia Osmani - Lyngby-Taarbæk

Torsten Brask Møller Nielsen - Viborg

Vinder på vellidte borgmestre

Når De Konservative har gjort det så godt i kommunalpolitik, så hænger det sammen med, at de har nogle stærke og populære borgmestre, som sikrer partiet valg, mener Thomas Funding.

For eksempel får partiet over halvdelen af stemmerne i Gentofte Kommune.

- Det er jo ikke fordi over halvdelen af borgerne i Gentofte er konservative. De sætter deres kryds ud fra at de godt kan lide borgmesteren, som er konservativ.

Funding: Flere konservative borgmesterposter vil forsvinde

Thomas Funding tvivler dog på, at det kommer til at gå De Konservative lige så godt ved dette kommunalvalg.

- Mit gæt er, at de kommer til at gå tilbage på borgmesterposter, siger Thomas Funding, som blandt andet vurderer, at den konservative borgmesterpost i Hillerød går tabt.

Desuden mener han, at borgmesterstolen vakler under De Konservative i Køge, Vesthimmerland og Viborg.

På trods af at der har været spekulationer om, at partiet ville skulle vinke farvel til borgmesterposten i den ellers så Konservativ-trofaste kommune Frederiksberg, så vurderer Thomas Funding, at Frederiksberg fortsat vil være Konservativ på den anden side af dette års kommunalvalg.