2017 valg

Frank Jensen afviser Pinds Anna Mee-beskyldning: - Fuld af usandheder

​Sagen, som fik Anna Mee Allerslev til at trække sig, var igangsat år tilbage af overborgmester Frank Jensen, hævder Søren Pind. Frank Jensen afviser.

”Kære Frank Jensen! Hvordan synes du egentlig det går i København?”

Sådan starter et yderst kontroversielt debatindlæg i Berlingske, der er skrevet af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

Venstre-politikeren går i flæsket på Københavns overborgmester, socialdemokraternes Frank Jensen, som kritiseres for sin håndtering af både bander og boliger.

Men især én beskyldning springer i øjnene: Beskyldningen om, at Frank Jensen plantede den historie, som fik den nu tidligere radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev, til at forlade både sin post på rådhuset og sin plads som partiets spidskandidat.

- I fik plantet en historie om misbrug af lokaler, som I smart fik lagt til rette for år tilbage. Og derefter lækkede, skriver Søren Pind i Berlingske.

Der er fyldt med usandheder, og jeg vil ikke gennemgå hans beskyldninger i dag.

Overborgmester i København, Frank Jensen (S)

TV 2 har uden held forsøgt at få en uddybende kommentar fra ministeren.

Lokaler til bryllup og fødselsdag

Sagen om de radikales tidligere spidskandidat i København kom til offentlighedens kendskab den 12. september, hvor dagbladet BT kunne fortælle, at hun havde lånt rådhuset til sin bryllupsreception - uden at betale de 65.000, som almindelige borgere skal.

Senere fulgte historier om et festlokale, som Anna Mee Allerslev fik stillet til rådighed til sin 30-årsfødselsdag. Og selvom den nu 33-årige eks-politiker siden har betalt for begge dele, valgte hun den 25. oktober at trække sig fra alle politiske poster med øjeblikkelig virkning.

Frank Jensens partifælle Simon Kollerup kommer ham til forsvar:

Frank Jensen: Det passer ikke

TV 2 har været i kontakt med den københavnske overborgmester Frank Jensen (S), som ikke ønsker at forholde sig nærmere til Søren Pinds beskyldninger i Berlingske.

- Hans indlæg er så fuld af usandheder. Det er en festdag for demokratiet, og jeg vil ikke bruge min festdag på at tale om hans debatindlæg, siger Frank Jensen til TV 2.

Så er det en usandhed, når han beskylder dig for at have plantet og lækket historien om Anna Mee og planlagt den for år tilbage?

- Der er fyldt med usandheder, og jeg vil ikke gennemgå hans beskyldninger i dag.

Netop den formulering håner Søren Pind efterfølgende på Twitter:

Forvaltning under Frank Jensen

I sidste uge anerkendte overborgmester Frank Jensen, at de lækkede oplysninger, der startede Anna Mee-sagen, stammer fra en forvaltning under ham selv.

- Det er jeg selvfølgelig hamrende ærgerlig over, og det er fuldstændigt uacceptabelt, sagde han 15. november i ’Talkshowet Lippert’ på TV 2 News.

Ifølge Frank Jensen var det medarbejdere i Københavns Kommunes Rådhusservice, der anonymt gav BTs journalister oplysningerne.

- Da det kom frem, at den her lange liste i forhold til det arrangement, som den tidligere borgmester skulle holde, var lækket, så blev de medarbejdere kaldt sammen og fik besked på, at det er fuldstændig langt ude over, hvad der er acceptabelt, sagde Frank Jensen til TV 2.

Overborgmesteren forsøger tirsdag at blive genvalgt som borgmester i København.

Tidslinje: Forstå balladen om Anna Mee Allerslev

 1. 2017

  1. Lånte rådhushal gratis til bryllupsreception

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev kvit og frit har lånt Rådhushallen på Københavns Rådhus til sin egen bryllupsreception den 26. august 2017. For almindelige borgere koster den 65.000 kroner at leje.

    

   Flere eksperter i offentlig forvaltning vurderer, at det gratis lokalelån er i strid med de retningslinjer, Københavns Borgerrepræsentation vedtog i 2011. Her står der blandt andet, at:

    

   - Kommunen må ikke stille lokaler vederlagsfrit til rådighed til private eller partipolitiske arrangementer.

    

   Anna Mee Allerslev fastholder, at hun har fulgt reglerne og henviser til, at gruppeformændene i Borgerrepræsentationen i 2012 aftalte en administrativ praksis, der tillader folkevalgte at benytte Rådhushallen til bryllupper. Den praksis er dog ikke nedfældet på skrift.

    

   Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren fremhæver desuden, at Borgerrepræsentationens sekretariat har sagt god for lokalelånet.

    

   Facebook kaldte Anna Mee Allerslev BT's historie for "useriøs" og fik opbakning fra Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard.

    

   - Som altid har du styr på det hele, Anna. BT kan rende og hoppe, kan de, skrev Morten Østergaard i en kommentar på Facebook.​

  2. Beder om ekstern undersøgelse

   Anna Mee Allerslev siger til BT, at hun vil bede Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune om at få foretaget en ekstern undersøgelse af Borgerrepræsentationens regler på området for udlejning af lokaler.

    

   Derudover oplyser hun, at hun vil betale 17.316,25 kroner for maden til en fødselsdagsreception, som hun holdt den 15. august 2014 i forbindelse med sin 30-årsfødselsdag. Maden var oprindeligt betalt af Københavns Kommune.

    

   Ifølge borgmesteren fulgte sekretariatet reglerne for officielle, offentlige runde fødselsdagsreceptioner. Derfor sendte de ikke regningen videre dengang i 2014. Alligevel vil hun betale forplejningen.

  3. Kommunen påtager sig ansvaret

   Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune påtager sig ansvaret for afregningen af Anna Mee Allerslevs lån af Rådhushallen.

    

   Økonomiforvaltningens direktør, Peter Steengaard Mørch, siger efterfølgende, at reglerne for udlån af Rådhusets lokaler skal strammes op.

    

   Den administrerende direktør siger, at kommunen fremover vil sørge for, at reglerne kan findes på skrift.

    

   - Retningslinjerne for udlån af Rådhusets lokaler til medlemmer af Borgerrepræsentationen og andre skal selvfølgelig foreligge på skrift og være helt efter bogen, siger Peter Steengaard Mørch.

  4. Statens vagthund går ind i sagen

   Statens vagthund på området - det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen - beder Københavns Kommune om en udtalelse i sagen for at vurdere, om der skal igangsættes en tilsynssag.

  5. Ny sag om gratis festlokale dukker op

   BT afslører, at Anna Mee Allerslev fik stillet et festlokale gratis til rådighed hos Øens Murerfirma til sin 30-årsfødselsdagsfest den 15. august 2014.

    

   Øens Murerfirma har et tæt samarbejde med Anna Mee Allerslevs forvaltning.

    

   Hun har flere gange fremhævet virksomhedens sociale indsats, og borgmesteren var som medlem af dommerkomitéen også med til at give Øens Murerfirma Københavns Erhvervspris 2017.

    

   Desuden udfører Øens Murerfirma også renoveringsopgaver for Københavns Kommune.

    

   Anna Mee Allerslev siger, at lokalelånet er privat og ikke har noget med borgmesterhvervet at gøre. Flere forvaltningseksperter vurderer dog, at der er tale om en gave, som hun ikke må tage imod.

  6. Betaler for penge for rådhushallen og andet festlokale

   Anna Mee Allerslev oplyser, at hun betaler 65.000 kroner for leje af Rådhushallen til sin bryllupsreception.

    

   Borgmesteren siger, at hun har lyttet til kritikken og er blevet klogere.

    

   Hun vil også betale for lån af det lokale, hun fik stillet gratis til rådighed af Øens Murerfirma i forbindelse med sin 30-årsfødselsdagsfest den 16. august 2014.

  7. Stillede ansatte en lang række spørgsmål om bryllup

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev i månederne op til brylluppet i august 2017 sendte en lang række spørgsmål til embedsmænd i Københavns Kommune.

    

   Borgmesteren sendte 84 spørgsmål af slagsen på mail, hvor hun blandt andet spurgte til lydanlæg, kagetallerkner og servietter.

    

   Derudover gav hun også udtryk for sin utilfredshed med prisen for det personale, kommunen krævede skulle være til stede.

    

   De mange spørgsmål fra Anna Mee Allerslev satte tilsyneladende sindene i kog hos embedmændene:

    

   - Jeg er ked af det bøvlede forløb, og at puls/blodtryk lige blev lidt udfordret. Arrangementet er ‘vokset’ hen over sommeren, og set fra Kejds (Københavns Ejendomme, red.) side kræver hver eneste lille ændring eller tilføjelse mandetimer både/enten før, under og efter et arrangement, skrev en embedsmand i en mail til Anna Mee Allerslev kort tid før bryluppet.

    

   Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, siger til BT, at det er kritisabelt, at borgmesteren får embedsapparatet til at bruge meget tid på bryllupsplanlægning, som burde være et privat anliggende.

    

  1. Hjælper privat ven i byggesag

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen hjælpe en privat ven i en byggesag.

    

   Ejeren af Øens Murerfirma, Jan Elving, er ven af Anna Mee Allerslev. Han og koncertarrangøren fra spillestedet Tap 1 manglede i oktober sidste år en tilladelse til at ombygge fabrikshaller på Kløverparken i København, og det fik den radikale borgmester til at rykke forvaltningen for et svar på, hvor langt byggesagen var fra at være færdigbehandlet.

  2. Trækker sig fra politik

   Anna Mee Allerslev trækker sig med øjeblikkelig virkning fra sine poster som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune. Samtidig træder hun tilbage som politisk leder for Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen i København.