Din stemme kan ende hos et andet parti - sådan er alliancerne i din kommune

16x9
Partierne hænger side om side på lygtepælene rundt om i landet. Og når stemmerne i aften skal tælles op, står flere partier også side om side og deler overskydende stemmer i forsøget på at sikre samarbejdspartierne et ekstra mandat. Foto: Henning Bagger / Scanpix/TV 2

Partiernes valgforbund betyder eksempelvis, at en stemme på Venstre kan ende hos Dansk Folkeparti eller Fremskridtspartiet - og omvendt.

Når danskerne tirsdag går i stemmeboksen og sætter deres kryds ud for et parti eller en kandidat, risikerer de, at stemmen ender hos et andet parti.

For eksempel kan en stemme på Venstre i 58 af landets 98 kommuner ende med at blive en stemme på Dansk Folkeparti - og omvendt. Andre steder kan en stemme på SF ende med at blive en stemme på de konservative eller de radikale. 

Det skyldes, at partierne ude i de enkelte kommuner har indgået tekniske valgforbund.

Det betyder, at partierne har indgået et samarbejde med andre partier, så deres overskydende stemmer ikke går til spilde, men i stedet ender hos de andre partier i valgforbundet og øger deres chancer for et ekstra plads i byrådet.

Når der skal fordeles mandater efter valget, fordeles de således i første omgang til valgforbundene, hvilket kan betyde, at partierne i et valgforbund ender med tilsammen at få et ekstra mandat, end hvis de ikke havde været i valgforbund.

- I nogle kommuner er det ét mandat, der afgør flertallet, så det her kan potentielt få ret stor betydning, siger TV 2s politiske analytiker Thomas Funding Therkildsen.

Partier går sammen på tværs af blokkene

I mange kommuner er valgforbundene dannet ud fra blokkene, som vi kender dem på Christiansborg, så de røde partier går sammen for at undgå stemmespild, og de blå partier går sammen.

Men i nogle kommuner ser man særlige alliancer på tværs af de typiske partiblokke.

- I Odsherred ser vi for eksempel, at Dansk Folkeparti er i valgforbund med Alternativet og Socialdemokratiet. Det ville vi aldrig se på Christiansborg, og det er noget af det charmerende ved kommunalpolitik, siger Thomas Funding Therkildsen. 

Teknisk valgforbund betyder vel at mærke ikke, at partierne har lovet at støtte hinanden efter valget. Der er i første omgang alene tale om et samarbejde om stemmer på valgdagen for at undgå stemmespild.

Valgforbundene i hver kommune fremgår på stemmesedlen, men du kan også få overblikket i vores interaktive kort herunder.

Valgforbund i kommunerne

Se hvilke partier, der har indgået alliance i din kommune

Valgforbund i regionerne

Se hvilke partier, der har indgået alliance i din region

Valgstederne lukker klokken 20, og derefter kan du løbende få resultaterne fra både kommunal- og regionsrådsvalget lige her:

Når stemmerne er talt op vil konstitueringsprocessen begynde i de 98 kommuner. Her får du et hurtigt overblik over, hvem der bliver borgmester i hver af de 98 kommuner: