Politik

BLOG: Kommunalvalg mod gift

BLOG: Brug kommunalvalget til at gøre din kommune fri for sprøjtegifte.

En af de store trusler mod vores sundhed og miljø er landbrugets sprøjtegifte. Rester af sprøjtegifte kan forårsage kræft, diabetes, ødelægge sædkvaliteten, og hos fostre og små børn kan de påvirke hjernens udvikling. Alligevel udsættes vi fortsat for sprøjtegifte rigtig mange steder. Hvis børnehaven serverer ikke-økologisk frugt, er der eksempelvis over 50 pct. risiko for, at dit barn får sprøjtegift med som krydderi.

Heldigvis behøver det ikke være sådan. For lige nu er der kommunal- og regionsvalg, og du kan påvirke dine lokale kandidater til at tage kampen op. Her er fire konkrete forslag til, hvordan din kommune kan blive fri for gift:

1) Få sprøjtegifte ud af offentlige køkkener

Otte ud af ti danskere ønsker sig mere økologi, og over 30 kommuner har taget budskabet til sig: De har indført økologi i deres offentlige køkkener. Får dine børn fortsat sprøjtegifte med på tallerkenen i vuggestuen? Så stil krav til dine byråds- og regionsrådskandidater om at følge de grønne kommuners eksempel, så maden på tallerkenerne i børnehaverne, på plejehjemmene og på sygehusene bliver uden sprøjtegifte.

2) Beskyt kommunens drikkevand

I dag finder man rester af sprøjtegifte ved hver fjerde drikkevandsboring. Du kan være med til at reducere risikoen for at drikkevandet bliver forurenet ved at bede dine byrådskandidater gøre som f.eks. Egedal og Aarhus Kommune: Kræv sårøjtefri dyrkning omkring boringerne, så der kun kommer drikkevand ud af din vandhane.

3) Drop sprøjtegift på kommunens offentlige områder

21 kommuner har droppet brugen af sprøjtegifte på offentlige områder så som idrætsarealer, skoler, fortove og parker. Hvis din kommune ikke er én af dem, så bed dine byrådskandidater følge trop.

4) Omlæg kommunens landbrugsjord til økologi

Mange kommuner råder over landbrugsjord. Over halvdelen af dem forpagter den til landbrug, der sprøjter. Men nogle kommuner, f.eks. Odense og Aalborg, kræver økologisk dyrkning uden sprøjtemidler på kommunens jord. Forlang det samme af dine byrådskandidater – og beskyt på den måde din lokale natur og drikkevand mod gift.

Jeg håber meget, at du vil være med til at bruge kommunal- og regionsvalget til at sætte en stopper for brugen af sprøjtegifte. For selvfølgelig kan det ikke bare være den enkeltes ansvar at beskytte sig selv og sin familie mod gift i drikkevand, mad og miljø. Det er vores fælles ansvar, som vi skal kræve, at politikerne både lokalt og nationalt tager på sig.