BLOG: Københavns Kommune hiver brødet ud af munden på private virksomheder

16x9
Arkivfoto. Foto: Sofie Mathiassen / Scanpix Denmark

BLOG: Der er så mange gode ting ved Danmarks hovedstad, København. Men forvaltningen af skatteborgernes penge er desværre ikke én af dem.

Jeg har den seneste tid noteret mig flere sager, hvor der efter min mening er tale om klokkeklart opgavetyveri. Hvor kommunen hæmmer det private initiativ og i stedet hiver brødet ud af munden på lokale erhvervsdrivende.

Lad os fx tage sagen om det kommunale gartneri, der er beskrevet i Børsen. Under den smukke parole ”kernevelfærd” vil Københavns Kommune nu opføre et nyt gartneri til 4,7 millioner kroner og et årligt budget på mere end 2,5 millioner kroner.

Det lyder foruroligende, at en kommune ser det som sin opgave at producere blomster. For dermed konkurrerer man direkte mod de private gartnerier, som kommunen ellers ville have købt blomsterne af. Er et kommunalt gartneri virkelig kernevelfærd? Nej, det mener jeg ikke. Det er kommunalt opgavetyveri.

Kernevelfærd er for mig at tage sig af de socialt udsatte, børn, unge og ældre.

Et andet eksempel er striden om, hvem der har ret til at bruge de kommunale cykelstativer. Her har Enhedslisten borgmester Morten Kabell i Politiken erklæret krig mod det private cykelfirma ”Donkey Republic” for brug af kommunens cykelstativer.

Kabell truer med bøder og påbud og bedyrer, at de ikke er velkomne i København. Men hvorfor ikke omfavne deleøkonomien frem for at begrænse den? Jeg tror egentlig gerne, at borgerne i København vil have så mange valgmuligheder som muligt, så de ikke er tvunget til kun at bruge kommunens egne hundedyre bycykler.

Jeg har meget svært ved at forstå den indædte modstand mod det private initiativ.

Bycykler og gartnerier er ikke kernevelfærd. Det er noget, som private kan gøre langt bedre – og billigere. Skomager, bliv ved din læst! Det gælder også for Københavns Kommune.

For det er altså en dårlig idé at udkonkurrere private erhvervsdrivende for deres egne penge – det er dumt at ødsle borgernes penge væk på misforstået kernevelfærd.

Vil du have politikere, som gør op med det offentlige opgavetyveri, og som sætter en ære i at bruge skatteborgernes penge med omhu, så skal du stemme på Liberal Alliance i København.