Gruppeformand trak sig på grund af overgrebssag i Alternativet

Intern undersøgelse i partiet skal klarlægge, om sag om seksuelle krænkelser trækker tråde til det igangværende kommunalvalg.

En af lederne i og stifterne af Alternativet, Josephine Fock, trak sig i august som gruppeforkvinde for partiet, fordi hun, som hun sagde dengang, ville fokusere sine kræfter på Alternativets nye projekt 'De Tre Bundlinjer'.

Nu fortæller hun, at der ligger en anden - og væsentlig mere dyster - forklaring bag skiftet i partitoppen.

For da det kom frem internt i partiet, at Alternativet havde genansat en medarbejder, som var anklaget for et seksuelt overgreb mod en underordnet, fik Josephine Fock nok og trådte ud af partiets ledelse.

- Jeg synes ikke, jeg havde den nødvendige opbakning til at agere på de her sager på den måde, som jeg gerne ville, så det levede op til Alternativets værdier, siger Josephine Fock til TV 2.

Det er avisen Jyllands-Posten, der den seneste tid har afdækket, hvordan flere medarbejdere har klaget over arbejdsforholdene i partiet. I 2016 beskyldte en yngre medarbejder blandt andet en ældre kollega på Christiansborg for at have krænket hende.

Manden blev meldt til politiet og efterfølgende fyret af Alternativets ledelse.

Kort tid efter blev han dog ansat igen på et udenlandsk projekt, som var støttet af Alternativet.

- Man genansætter vedkommende mod mit vidende. Det er helt uacceptabelt, og det håber jeg, vi får mulighed for at drage nogle konsekvenser af, siger Josephine Fock.

Elbæk ikke vidende om ansættelse

Partiets formand, Uffe Elbæk, siger til TV 2, at han ikke var vidende om medarbejderens genansættelse.

- Men vi finder så ud af det, og der er en diskussion om, hvordan vi skal handle på det, og der ender det med, at vi siger, han ikke længere skal være ansat, siger Uffe Elbæk.

Det var Uffe Elbæks egen særlige rådgiver, som havde genansat den overgrebsanklagede medarbejder. Uffe Elbæk vil dog ikke sige noget om, hvorvidt det skal have konsekvenser for den særlige rådgiver.

- Det kan sagtens være det skal, men jeg hverken ansætter eller fyrer folk for rullende kameraer, siger han til TV 2.

Den nye gruppeformand, René Gade, er indsat som midlertidig sekretariatschef og står i spidsen for en større kulegravning af sagerne i partiet. Han skal blandt andet se på, om sagen om den overgrebsanklagede mand trækker tråde til det igangværende kommunalvalg.

I begyndelsen af 2017 søgte manden nemlig et frivilligt job som kampagnechef i København, kort efter han var afskediget fra sit arbejde for Alternativet på Christiansborg.

Spidskandidat gav varm anbefaling

Dengang anbefalede partiets spidskandidat i København, Niko Grünfeld, ifølge det tidligere bestyrelsesmedlem Trine Hertz, varmt manden.

- Jeg har ikke anbefalet ham forud for andre. Jeg tænker, at alle, der ønsker et frivilligt job i Alternativet, er meget velkomne, og på det tidspunkt, hvor jeg får at vide, at han søger dette frivillige job, der er han ligeså godkendt som alle mulige andre, siger Niko Grünfeld til TV 2.

Men er du ikke klar over, hvorfor han rent faktisk var blevet fyret inde fra Christiansborg?

- Nej, det er jeg ikke. Og jeg undrer mig over, hvorfor denne historie kommer op lige nu, siger han.

Spidskandidaten for Alternativet i København kendte ikke til de overgreb, som en tidligere ansat skulle have udført. Video: Esther Margrethe Lynard

Den pågældende ansøger endte med at trække sin ansøgning, kort før han skulle have været til samtale. Gruppeformand René Gade går nu i gang med den interne undersøgelse.

- Der er mange, inklusiv mig selv, der ikke har været bevidste om de sager, der nu er kommet op, så man er blevet overrasket over, at det er foregået det sted, man arbejder, siger René Gade.

Han forventer at være færdig med den interne undersøgelse omkring nytår.