De kæmper om stemmerne til det sidste – og det gør de klogt i

Partierne bør fortsætte valgkampen til det allersidste, mener ekspert. Otte procent af vælgerne beslutter sig først på selve valgdagen.

Med bare tre dage til kommunal- og regionrådsvalget er mange vælgere fortsat i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds.

Derfor intensiverer kandidaterne nu kampen for at overbevise tvivlerne, og mange af de håbefulde politikere har lørdag været på gaden rundt om i landet for at hive de sidste stemmer i land.

Og det gør de klogt i, vurderer kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

- Det nytter rigtig meget, fordi der stadig er så stor en del af vælgerkorpset i spil, som måske har en ide om, hvad de vil stemme, men som stadig er til at flytte, forklarer han.

DF'er håber at lokke socialdemokrater

Et af de steder, hvor valgkampen lørdag fortsatte for fuld udblæsning var i storcentret Rødovre Centrum, hvor alle de opstillede partier har haft en bod. 

Her stod kandidaterne dagen igennem klar med balloner, valgpjecer og ikke mindst gode argumenter for, hvorfor lige netop de og deres parti fortjener danskernes stemme.

- Der har været rigtig mange forbi, så det har været en rigtig fantastisk dag. Der er rigtig mange tvivlere, og vi har snakket meget om velfærd, og hvor pengene skal komme fra, fortæller Henrik Kalat, der er kandidat for Dansk Folkeparti i Rødovre.

Henrik Kalat, der er kandidat for SF i Rødovre, fortæller om den sidste indsats for at overbevise vælgerne. Video: Mikkel Secher

Han har blandt andet brugt tiden på at fortælle om kommunens udgifter til indvandring og integration, og han håber at have overbevist eksempelvis socialdemokratiske vælgere til at sætte deres kryds ved Dansk Folkeparti. 

- Man skal bare tælle til 10 i vores kommunalbestyrelse, så hvis vi nu får fem eller seks, så står vi altså rimelig stærkt, siger Henrik Kalat.

Mange bestemmer sig først på dagen

Forskning viser, at hele 27 procent af vælgerne en uge før valget endnu ikke har besluttet sig for, hvem de vil stemme på. Her tre dage før valget, er der formentlig tale om cirka 15 procent, vurderer Ulrik Kjær, mens otte procent først beslutter sig på selve valgdagen.

- Så hvis jeg var kandidat, ville jeg føre valgkamp helt til sidst. Vi har før set mandater bliver rykket den sidste dag og borgmesterposten blive afgjort med få mandater. Så det kan blive afgørende, hvis nogen stopper valgkampen for tidligt, og andre er gode til at følge den helt til dørs, siger Ulrik Kjær.

Flertallet af de danskere, som TV 2 lørdag talte med, var fortsat usikre på deres kryds.

- Jeg er meget i tvivl. Jeg undersøger lidt og læser lidt på nettet om de forskellige partier, men jeg er ikke afklaret endnu, fortæller Mike Hvorslev.

En anden vælger fortæller, at han regner med at bestemme sig i løbet af weekenden, mens en tredje ikke kan sige, hvad der bliver afgørende for, hvornår hun træffer sit endelige valg.

- Det er nok, hvorvidt jeg når at sætte mig lidt mere ind i det, udover hvad jeg har gjort indtil videre, siger Rikke Gustavsen.

Rød kandidat gik efter børnefamilierne

For Kenneth Rasmussen, der er opstillet for SF i Rødovre, er håbet om at overbevise vælgerne også langt fra opgivet. I syv timer stod han lørdag og forsøgte at sælge partiets budskaber.

- Taktikken er at opnå den gode kontakt og høre, hvad de har på hjerte, og hvad vi kan tilbyde dem, forklarer han.

Kenneth Rasmussen, der er kandidat for SF i Rødovre, fortæller om den sidste indsats for at overbevise vælgerne. Video: Mikkel Secher

Som SF'er har han særligt haft kig efter børnefamilierne, hvor han har haft et ønske om at snakke daginstitutioner og skoler.

- Jeg synes, at vi har oplevet mange, der plejer at stemme på andre partier, som har sagt, at de vil stemme SF den her gang, fordi de kan høre, at vi har noget fornuftigt, siger Kenneth Rasmussen.

Er du også stadig i tvivl om, hvem du skal stemme på, kan du tage TV 2s kandidattest her: