2017 valg

Politiker vil sende ham til Libanon med faldskærm - nu hopper han ud over Haslev i stedet

Partiet Stram Kurs har på en valgplakat lavet en liste over mennesker, de mener bør sendes hjem fra Danmark med faldskærm. Nu svarer en tilbage.

Det er koldt uden for klubhuset, der ligger på en mark mellem Ringsted og Næstved. Men der er blue skies, som de siger i branchen. Indenfor sidder 32-årige Mazen Ismail og kigger med intense øjne på faldskærmsinstruktøren foran ham, mens han bliver briefet.

En halv time senere skal han - med instruktøren på ryggen - hoppe ud fra en lille flyvemaskine i fire kilometers højde.

Han har kun haft fire dage til at forberede sig på den udfordrende oplevelse. Den kom helt uventet og af en knap så flatterende årsag.

”De skal ud – evt. med faldskærm”

Tilbuddet kom, fordi Mazen Ismail blev hængt ud på en udskældt valgplakat, som partiet Stram Kurs har lavet i forbindelse med kommunalvalget i København.

Formanden for partiet, Rasmus Paludan, vil ikke ud med, hvor mange plakater de har trykt.

- De bliver pillet ned jo. Og jeg vil ikke hjælpe de autonome ved at give dem et tal på, hvor mange gange de skal gøre det, siger Rasmus Paludan til TV 2.

Valgplakaten er ikke som så mange andre med navn og billede af en byrådskandidat. I stedet har den overskriften ”Stram Kurs’ Top 20: ”De Skal Ud – evt. med faldskærm.

For mig handler kommunalpolitisk valgkamp ikke om at kaste mudder efter andre personer

Mazen Ismail, samfundsdebattør og navngivet på Stram Kurs' valgplakat

Partiet har på plakaten listet 20 navne på danske statsborgere med anden etnisk baggrund, som de mener skal sendes til det land, deres etnicitet stammer fra.

Nummer 10 på plakatens liste er samfundsdebattør Mazen Ismail, der kom til Danmark fra Libanon som 5-årig. Under hans navn står der:

- En tidligere dømt kriminel, der nu giver den som kunstner og blandt andet uploader samfundsrevsende "digte” til YouTube. Vi så gerne, at han udfoldede sig kunstnerisk i sit hjemland Libanon.

Et tilbud, han ikke kunne afslå

Debattøren fortæller til TV 2, at han er ked af, at han er havnet på en liste med blandt andre navne på bandeledere, men at han har svært ved at tage plakaten seriøst.

- For mig handler en valgkamp ikke om at kaste mudder efter andre personer, men at fremlægge sine ideer og planer, som kan gøre samfundet bedre for alle, siger Mazen Ismail.

Han valgte derfor at lave en humoristisk video på sin Facebook-side som modsvar, hvor han beklagede sig over kun at være på listens 10. plads og ikke i toptre.

Derudover spurgte han til, hvornår han kunne komme ud og springe faldskærm, for det er ”sjældent, der falder en faldskærm ned fra himlen” til én fra Brejning uden for Vejle.

Den kommentar greb Dansk Faldskærms Union. I kommentarfeltet under videoen på Facebook skrev de:

- Skal vi ikke sige, at hvis den her kommentar får over 100 likes, så vil vi fra Dansk Faldskærms Union kaste dig ud fra et af vores fly og sørge for, du lander sikkert og trygt i Brejning?

Og det gjorde kommentaren. Og Mazen Ismail takkede ja.

Ud i det blå

Derfor har han fredag eftermiddag taget turen til Haslev på Midtsjælland for at få sit ønske opfyldt.

I den lille flyvemaskine sidder han nu fastklemt mellem kameramænd, pilot og instruktør. På vej mod de fire kilometers højde, han skal springe fra, går tiden med Snapchat-opdateringer og udsigten til alle hjørner af Sjælland.

Mazen Ismail ligner en mand med nerverne i orden, indtil flyvemaskinens dør bliver flået op, og det giver et ryk i alle passagererne. Han formår at udbryde: ”Sådan sender I mig hjem!” til sine Snapchat-følgere for derefter helt at forstumme.

Jeg er glad for og stolt af plakaten. Vi ønsker massive hjemsendelser til, hvor de hører hjemme

Rasmus Paludan, spidskandidat for Stram Kurs

Instruktøren må rive Mazen Ismails hænder ned til faldskærmens håndtag på brystet og hans hoved tilbage, som han ellers havde fået at vide han skulle under briefingen en halv time tidligere.

Og væk er han. Ud i det blå. Helt til Brejning kom han ikke, men kort efter lander han i Haslev igen – og ikke i Libanon, som Stram Kurs ønsker.

Vende det til noget positivt

Formanden for Dansk Faldskærms Union, Dennis Werenskiold, fastslår over for TV 2, at de ikke har en politisk agenda med begivenheden, da det er en apolitisk forening.

- Vi er bare kede af, at vores elskede sport skal fremgå i en negativ kontekst, og forsøgte derfor at vende det til noget positivt, siger Dennis Werenskiold.

Mazen Ismails begrundelse for at tage imod springet var den samme. Og at dømme ud fra det brede smil på hans ansigt, efter han havde fået fast grund under fødderne igen, lykkedes det.

Højt til loftet

Selvom debattøren ikke selv tager Stram Kurs' plakater særlig tungt, oplever partiet fortsat, at flere plakater hives ned.

Men det er ikke forbudt at fremvise sine budskaber på denne måde, fortæller forskningsleder i mediejura Vibeke Borberg fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Lige præcis i forbindelse med en valgkamp og politiske programmer er der højt til loftet. Det er idéen med at have et åbent demokrati. Man skal kunne fremvise, hvad man vil gå til valg på, og man må gerne have et yderligtgående program, siger Vibeke Borberg til TV 2.

Men man skal træde varsomt, når man som Stram Kurs på en valgplakat navngiver personer og skriver, at de er kriminelle. For gør man det, skal man være sikker på, at de faktisk er dømt for noget kriminelt, eller at man har den fornødne dokumentation. Ellers risikerer man en anklage for injurier.

Og Mazen Ismail er tidligere dømt. Han sad som 17-årig i ungdomsfængsel. Det er 15 år siden, og han har siden lagt kriminaliteten til side til fordel for en universitetsuddannelse. Nu arbejder han med unge, holder foredrag og er satiriker på sociale medier, men også på den store scene. Sidst i november er han klar med et show på Bremen Teater, der pudsigt nok hedder 'Sådan sender I mig hjem'.

Kunne være meget værre

Rasmus Paludan er ikke bange for, at noget, der fremgår på plakaten, vil give ham en injuriesag på nakken. Han er uddannet jurist og skrev på studiet sin afhandling om injurieret og har selv haft sidste hånd på valgplakatens endelige resultat.

- Alle hårde fakta er rigtige. Vi er dækket ind. Jeg kan stå fuldstændig ved, at den kun udtrykker sandheden og vores holdninger.

Ifølge lokalpolitikeren kunne den have været meget værre. Men han siger, at formålet med plakaten ikke var at gå til grænsen, men at vise deres overordnede politiske synspunkt i valgkampen.

- Jeg er glad for og stolt af plakaten. Vi ønsker massive hjemsendelser til, hvor de hører hjemme. Og der er plakaterne vores prioritering af, hvem man bør tage først.