Millioner skal hjælpe forbrugerne mod den farlige kemi
Et enigt Folketing vil styrke kampen mod hormonforstyrrende stoffer med en stor pose penge til oplysning og forskning.
Miljøministeren og en enig kreds af miljøordførere har indgået en aftale, der skaffer en kvart milliard kroner over fire år til at bekæmpe hormonforstyrrende stoffer og anden skadelig kemi.
Aftalen giver 285 millioner kroner til øget forbrugeroplysning, forebyggelse af allergi samt forskning i farlige kemiske stoffer i fødevarer og andre produkter.
- Danmark spiller over sin vægtklasse, når det gælder arbejdet med kemi i EU. Og det at få løftet den forskningsindsats, som vi gør nu med denne aftale, det er en væsentlig forudsætning for, at vi kan vise vejen i EU, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (Venstre) om dagens aftale.
- Vi har store udfordringer i Danmark med allergi og med hormonforstyrrende stoffer. Det rammer vores børn. Det rammer ufødte børn. Det er helt afgørende at få løftet indsatsen, siger han.
Millionerne fra Folketinget falder på et tørt sted, siger foreningen Astma-Allergi Danmark:
- Vi er rigtig glade for, at man i denne aftale fokuserer på oplysning og på et mål om at få trygge forbrugere. Det er vigtigt at få penge til dette område, så det kan blive opgraderet. Det er mange mennesker, der har allergi på huden i dag. Det påvirker arbejdslivet og livskvaliteten, og det påvirker alle aldersgrupper. Børn helt ned til spædbørnsalderen får parfumeallergi i dag, så vi skal have nogle produkter alle kan tåle, siger vicedirektør Anne Holm Hansen fra Astma-Allergi Danmark.
Spædbørn og ufødte
Folketinget har da også aftalt, at de næste fire års indsats skal have særligt fokus på beskyttelse af særligt sårbare grupper som spædbørn og ufødte børn.
Kommentarer til aftalen fra først miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (Venstre), miljøordfører Maria Gjerding (Enhedslisten) og miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (Socialdemokratiet):
Skal lægge pres på EU
Miljøordførerne bag aftalen understreger, at den styrkede indsats i Danmark skal bane vejen for en tilsvarende styrket indsats i hele EU.
- Hvis vi skal bedre beskyttelse af forbrugerne på europæisk niveau, så skal vi stå på solid forskning. Kun ved solid forskning og forskningsargumenter kan vi lave en bedre beskyttelse af forbrugerne i EU, siger Christian Rabjerg Madsen, der er miljøordfører for Socialdemokratiet.
Dagens kemiaftale er den fjerde af sin slags. Den seneste fra 2013 havde også opbakning fra alle Folketingets partier.
Nemmere for forbrugerne
For partierne er det afgørende, at en styrket oplysningsindsats vil gøre det lettere for forbrugerne selv at tage stilling til de kemiske stoffer i varerne.
- Jeg er meget glad for, at vi sætter meget ind i forhold til forbrugeroplysning. At vi gør det nemmere for forbrugerne at gå udenom de stoffer, som vi har mistænkt for at være skadelige. Det lægger også et kæmpepres på industrien, hvis folk ikke gider købe de produkter, som de putter skadelige stoffer i, siger Enhedslistens miljøordfører Maria Gjerding.
Forbrugeroplysningen skal blandt andet betyde, at langt flere produkter på det danske marked bliver forsynet med de to miljømærker Svanen og Blomsten.