2017 valg

Kan du ikke på tirsdag – så er det sidste chance for at stemme i dag

5,3 procent af danskerne valgte at brevstemme ved det seneste kommunalvalg.

Kan du ikke nå ned i stemmeboksen på tirsdag, så er det ved at være sidste chance for at deltage i kommunal- og regionrådsvalget.

Tirsdag morgen klokken otte åbner 1387 valgsteder over hele det danske land, og de lukker 12 timer senere. Men for de, der ikke har mulighed for at stemme på dagen, har det siden den 10. oktober alligevel været muligt at sætte kryds ved at brevstemme. Fredag den 17. november er dog sidste dag for at brevstemme. Læs, hvordan du brevstemmer længere nede i artiklen.

Ved det seneste kommunalvalg i 2013 valgte 5,3 procent af vælgerne at brevstemme, oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet til TV 2. Det svarer til, at 168.492 brevstemmer blev taget i betragtning til kommunalvalget, mens det var 163.508 brevstemmer ved valget til regionsrådet.

- Valget til kommuner og regioner er vigtigt. Det handler om vores hverdag og om, hvor meget vi betaler i skat. Demokrati og medbestemmelse kommer ikke af sig selv. Hvis man ikke stemmer, er det jo andre, der bestemmer.

- Så jeg vil opfordre til, at man kigger i kalenderen og sikrer sig, at man kan stemme på tirsdag. Ellers skal man skynde sig at brevstemme fredag eftermiddag, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) i en pressemeddelelse.

Læs, hvordan du brevstemmer, her.

Hvor kan man brevstemme?

Det er blandt andet muligt at brevstemme på kommunernes borgerservicecentre, på plejehjem, i fængsler og på landets sygehuse. Opholder man sig i udlandet, er det ved de danske ambassader eller konsulater i landet, man skal henvende sig for at stemme. Der er ingen tidsfrist for at brevstemme i udlandet, men man skal sikre sig, at brevet er fremme ved valgstedet inden klokken otte tirsdag. Se listen over alle muligheder her.

Hvem kan brevstemme?

Alle, der er stemmeberettigede, kan vælge at brevstemme i stedet for at stemme på valgstederne den 21. november.

Hvordan brevstemmer man?

Ønsker man at brevstemme, skal man medbringe gyldig legitimation. Det kan eksempelvis være kørekort eller pas. Det er ikke nødvendigt at medbringe sit valgkort, da det kun er gældende på selve valgdagen den 21. november. Der vil på stederne, hvor det er muligt at brevstemme, være en brevstemmemodtager til stede, som kan vejlede i, hvordan det konkret foregår det pågældende sted.

Afstemning

Har du tænkt dig at stemme til kommunal- og regionrådsvalget tirsdag?

Har du endnu ikke besluttet dig for, hvem du vil stemme på til kommunal- og regionsrådsvalget, så tag TV 2s kandidattest her.