Politik

Fisker er utilfreds med ny aftale: Det er noget makværk

Ifølge en nordsjællandsk fisker er det urimeligt at gå efter kvotekongerne. De har hjulpet mindre fiskere ud af en svær situation, siger han.

Der var smil på læben, da alle Folketingets partier sent torsdag aften landede en aftale, der skal begrænse de såkaldte kvotekonger. Men på havnen i Gilleleje hænger mundvigene fredag morgen nedad.

I hvert fald hos fisker Jan Nordahl.

- Jeg synes ikke, det er nogen god aftale. Det er ren og skær noget makværk, fordi politikerne ikke har sat sig ind i, hvordan forholdene faktisk er i dansk fiskeri, siger Jan Nordahl til TV 2.

Kvotekonger har hjulpet

Et centralt element i aftalen er, at der skal gøres noget ved kvotekoncentrationen, så kvoterne bliver mere jævnt fordelt.

Det skal blandt andet ske ved at skabe større gennemsigtighed i fiskernes pengestrømme, så fiskere ikke kan omgå kvoteloftet ved at have skjulte økonomiske interesser i andre fiskeres kvoter. Eksempelvis gennem lån eller kautioneringer, så de reelt har indflydelse på flere kvoter, end loftet tillader.

En undersøgelse fra Rigsrevisionen viser, at kvoterne ikke er ligeligt fordelt, og at de 10 største kvoteejere eksempelvis sidder på 80 procent af makrelkvoten i Nordsøen/Skagerak og Kattegat.

Det har fået Rigsrevisionen til at rette en skarp kritik af forvaltningen af fiskekvoter, hvor det siden 2002 ellers har været hensigten, at der skulle være en mere ligelig fordeling.

Ifølge Jan Nordahl er det dog ikke nogen god idé at forsøge at få spredt fiskekvoterne, så der kommer flere små fiskere. Han bryder sig i det hele taget ikke om betegnelsen kvotekonger.

- Det vil jeg ikke kalde dem, for de har hjulpet de mindre både ud af en fadæse. De kunne vælge mellem at sælge til dem eller gå fra hus og hjem. De har hjulpet folk ud af en knibe, siger Jan Nordahl.

Hårdt tiltrængt

På havnen i Helsingør er der til gengæld mere begejstring over aftalen.

- Det har været hårdt tiltrængt i dansk fiskeri, fordi det jo er ved at køre helt af sporet. Og det kommer til at gavne det mindre fiskeri, siger fisker Søren Jacobsen til TV 2.

Han glæder sig også over, at der fremover bliver skærpede krav til, at hovedparten af fiskernes indkomst skal tjenes på havet.

- Det er godt. For det er jo dem med gummistøvlerne på, som skal eje fiskekvoterne, siger Søren Jacobsen.

. Video: Morten Nielsen

Kvotekonger vil bestå

Med de nye regler vil dispensationer givet til fiskere, der har flere kvoter, end loftet tillader, også kunne opsiges.

Det vil som hovedregel ske med et varsel på otte år, og ifølge Niels Vestergaard, professor på Syddansk Universitet i ressource- og fiskeriøkonomi, betyder det, at kvotekongerne går sværere tider i møde.

Det bliver dog langt fra deres endeligt.

- De kvotekonger, vi har i dag, er stadig konger, men deres rige kan ikke vokse. Med de nye regler kan deres virksomhed ikke blive større, for der bliver sat en stopper for yderligere koncentration, siger Niels Vestergaard til Ritzau.

Når det stadig lader sig gøre at være kvotekonge, skyldes det, at reglerne for, hvor store koncentrationer en enkelt fisker må eje, er forholdsvis lempelige.

- Men der sættes en stopper for en yderligere koncentration, siger Niels Vestergaard.