2017 valg

Kandidat donerer penge for personlige stemmer - det er på grænsen, mener ekspert

En byrådskandidat for Venstre tilbyder at betale penge til en lokal forening, hvis man stemmer på ham.

Ville du sætte din stemme anderledes, hvis det betød, at der blev betalt penge til et godt formål?

Det håber Venstre-byrådsmedlem Henrik Andersen fra Esbjerg Kommune, at vælgerne vil.

Han lover nemlig at give 25 kroner per personlig stemme, han får til kommunalvalget, til Tjæreborg Idrætsforening.

Ifølge Jydskevestkysten fik Henrik Andersen 505 personlige stemmer ved sidste kommunalvalg. Ender han på samme antal denne gang, skal han altså af med 12.625 kroner til idrætsforeningen.

Kan ikke se problemet

Selv mener han ikke, at strategien er problematisk.

- Jeg synes ikke, jeg køber nogen stemmer, overhovedet ikke. For jeg er ikke i kontakt med vælgerne, det er ude på tredje part, så jeg synes ikke, at jeg køber nogen.

Også Henrik Andersens partifæller i Venstre i Esbjerg Kommune bakker op, siger Henrik Andersen.

- De synes, at det er en rigtig god idé. De synes, det er en spændende og nytænkende idé, så jeg har kun fået positive kommentarer fra alle.

- Det er forkert

Henrik Andersens strategi er imidlertid ikke lige populær hos vælgerne. 

- Det er muligt, at manden gør det i en god mening og af et godt hjerte, men det er stadig forkert. Vi kommer jo derhen, hvor de, der har penge, kan ’købe’ sig til en plads i byrådet, og de, der ingen har, må håbe på folkets gunst, skriver Jens Krogsgaard Hove fra Padborg i en kommentar til artiklen.

Henrik Andersen mener dog ikke, det er tilfældet.

- Jeg køber heller ikke plads i byrådet på nogen måder. Det er op til folk selv, hvem de vil stemme på. Kommunalvalget er et meget personligt valg, og kan de ikke lide mig som person, så håber jeg, de lader være med at stemme på mig, siger Henrik Andersen.

Frygt for præcedens

SF’s spidskandidat i Esbjerg Kommune, Diana Mose Olsen, synes, det er helt i orden at støtte et lokalt initiativ, men bakker langt fra op om Henrik Andersens fremgangsmåde:

- Det tænker jeg, at man skal gøre som lokal kandidat og byrådsmedlem, men noget andet er at købe sig til stemmer.

Diana Mose Olsen frygter især, det skaber præcedens.

- For hvad bliver det næste? Det næste er måske, at der er en eller anden, der har langt flere penge end Henrik, som går ind og siger: 1000 kroner per stemme, dem vil jeg give til et eller andet specielt, som man gerne vil have op at stå i Esbjerg. Så tager folk jo ikke stilling til, hvad det er for kandidater, men mere hvad de selv kan få.

På kanten af det tilladte

Roger Buch, der er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, vurderer at initiativet er på kanten af det tilladte.

- Det er på grænsen til stemmekøb, som er ulovligt, men de regler er mere oplagte, når det går på én til én - at man giver penge direkte til en person, der vil stemme på en. Her er det mere kollektivt og åbent, og pengene går til tredjepart, så måske er det ikke i egentlig forstand ulovligt. Men jeg kan heller ikke sige, at det er lovligt. Jeg vil mene, det er på grænsen af, hvad man kan tillade, siger Roger Buch til JydskeVestkysten.

Ifølge Indenrigsministeriet er det kreative tiltag ikke omfattet af valglovens bestemmelser. Derfor har ministeriet ikke nogen holdning til det.