2017 valg

V forventer tilbagegang, S forventer fremgang - her er alle partiernes forventninger til kommunalvalget

Nogle skal rejse sig efter "bøllebank", mens andre bevidst har talt chancerne ned.

Alle partier drømmer om danskernes kryds. Også til kommunalvalget den 21. november.

Men hvad, tror de selv, er realistisk? Hvor mange borgmesterposter kan de få, og kan de sætte deres præg på de danske byråd?

TV 2 har spurgt partierne selv – og fået en politisk analytiker til at sætte forventningerne i perspektiv.

”Goddaw do” Venstre

Venstre formåede ved kommunalvalget i 2013 at veksle 26 procent af stemmerne til hele 47 borgmesterposter. Men den 21. november kan Venstre meget vel miste borgmesterposter.

Det har selv formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkendt.

- Der er ingen tvivl om, at vi ved sidste valg var ualmindeligt heldige eller dygtige i forhold til konstitueringerne. Det kan man ikke regne med, sker igen, sagde han til Ritzau tidligere på måneden.

Venstres ambition er nu så mange borgmesterposter og formandsposter i regionerne som overhovedet muligt.

- Ja, goddaw do, siger TV 2s politiske analytiker Thomas Funding.

- Så mange som muligt, det siger sig selv. Venstre har stort set siden sidste kommunalvalg forsøgt at tale forventningerne til dette valg ned: ”Vi var unaturligt heldige sidst” eller ”ikke et strå landede forkert i konstitueringerne”.

En klar strategi, fortæller Thomas Funding:

- Man forsøger at forberede sig selv, journalisterne og offentligheden på et valgnederlag, og når nederlaget så kommer, så er det jo faktisk ikke et nederlag.

SF skal rejse sig fra ”bøllebank”

Ved kommunalvalget i 2013 var det ikke særlig sjovt at være SF’er. Partiet fik sig en ordentlig mavepuster, da kun 5,6 procent af danskerne ville sætte krydset ved dem – mod 8,9 procent ved valget i 2009.

- SF fik bøllebank ved sidste kommunalvalg. Det gik lidt under radaren, men de var i virkeligheden de helt store tabere. Derfor har partiet også sat barren meget lavt denne gang. At tale ambitionerne ned og hellere overraske positivt synes at være spinstrategien, siger Thomas Funding.

Ambitionen er ifølge partiet, at der bliver valgt SF’ere ind i flere kommuner, end det i dag er tilfældet, hvor der sidder en valgt for partiet i omkring 80 byråd.

I Aarhus vil man beholde en rådmandspost – og så vil man fortsat have en borgmesterpost i Københavns Kommune.

- SF skal dog som minimum have dette hjem, hvis valget skal være godkendt. Og gerne mere. Særligt bliver det spændende at se, om SF lykkes med at sikre en rigtig borgmesterpost. De fik én sidst i Lejre Kommune, men da Mette Touborg efter et par år hellere ville være direktør i København, mistede partiet posten igen, siger Thomas Funding.

- Det ville varme i et ellers koldt efterår, hvis man kunne vinde borgmesterkæden i bare én kommune. Det ville have stor symbolsk betydning. I SF håber man i denne sammenhæng, at partiets tidligere næstformand Tonni Hansen kan have heldet med sig på Langeland.

Til regionsvalget håber SF på at fordoble deres mandater i Region Syddanmark fra to til fire.

Den tidligere partiformand og udenrigsminister Villy Søvndal stiller op som partiets spidskandidat, og det kan være med til at tippe Region Syddanmark fra en blå til en rød region, lyder forhåbningerne.

Derudover vil partiet være repræsenteret i alle regionsråd.

Socialdemokratiet klar til et godt valg

I Danmarks fire største byer er borgmesteren socialdemokratisk – og sådan skal billedet også være efter valget, fastholder Socialdemokratiet.

Partiet forventer desuden at få flere borgmesterposter.

Formand Mette Frederiksen har udråbt det kommende valg til et såkaldt midtvejsvalg til det kommende folketingsvalg – og det er gjort af én simpel grund, forklarer TV 2s politiske analytiker.

- De regner med, at det bliver et godt valg, og det skal booste Mette Frederiksen, vurderer Thomas Funding.

- Socialdemokratiet klarede sig elendigt i konstitueringerne ved sidste kommunalvalg og mistede omkring en tredjedel af deres borgmesterposter. De bør vinde en god portion af dem tilbage.

Når det kommer til regionsvalget, så forventer partiet at beholde tre formandsposter. I dag sidder der en socialdemokrat for bordenden i regionsrådet i Hovedstaden, Midtjylland og Nordjylland.

Alternativet tror på borgmesterpost

Er Alternativet en succes i kommunerne? Det vil vise sig efter den 21. november, hvor Alternativet for første gang er på stemmesedlen til et kommunalvalg.

Partiet regner med at blive valgt ind i 10 til 15 kommuner, hvor man i dag er repræsenteret i 7, da flere kandidater i de danske byråd er hoppet fra andre partier til Alternativet. Og så går man efter at få en borgmesterpost i København.

Forventningen lyder på én stol pr. byråd med undtagelse af København og muligvis også Aarhus og Frederiksberg, hvor man håber på flere stole med Alternativets farve.

- Det virker umiddelbart som en ret realistisk målsætning fra Alternativet. De er stadig et nyt parti, men har på trods af det mange aktive medlemmer, og det er nødvendigt lokalt for at blive valgt, siger Thomas Funding.

- Det bliver nok primært i de større byer, at vi kommer til at se alternative mandater. Og så bliver det spændende, om man får den forventede borgmesterpost i København og en rådmandspost i Aarhus.

Alternativet forventer at blive valgt ind i alle fem regionsråd.

Dansk Folkeparti er ”ikke gode til kommunalpolitik”

Dansk Folkeparti fik fremgang ved kommunalvalget i 2013. Også ved folketingsvalget i 2015 og ved valget til Europa-Parlamentet året efter valgte flere vælgere end tidligere at sætte deres stemme ved Dansk Folkeparti.

Men der er stor forskel på lands- og kommunalpolitik, når det handler om Dansk Folkeparti, vurderer Thomas Funding.

- Dansk Folkeparti er ikke særligt gode til kommunalpolitik. Generelt set. For det første får partiet dårlige valg. Bare se på resultatet i 2013, hvor man fik omkring 10 procent af stemmerne. Bevares, det er en del, men to år efter fik partiet dobbelt så mange til folketingsvalget. Så det er ikke godt nok.

Dansk Folkeparti vurderer selv, at de kan øge opbakningen til partiet. De håber at få deres første borgmesterpost. Og rigtig gerne to.

I tre kommuner, Guldborgsund, Hvidovre og Assens, er der blevet talt om muligheden for en DF-borgmester. Partiet håber, at kandidaterne er klar til at forhandle benhårdt for borgmesterkæden.

For det har ikke været tilfældet tidligere, lyder analysen fra Thomas Funding.

- Partiets lokale folk er ikke særlig gode til at udnytte de mandater, de får. Med 10 procent af stemmerne burde DF i dag sidde på minimum én rigtig borgmesterpost. De har ikke været gode nok til at spille konstitueringsspillet.

- Groft sagt har DF’erne været stemmekvæg for Venstre-borgmestre rundt om i landet. Skal DF blive et borgmesterparti, skal DF gøre sig fri af Venstre og selv række ud efter borgmesterkæderne.

Hvis Dansk Folkeparti ikke får mindst én borgmester ved valget den 21. november, er det højst utilfredsstillende, vurderer Thomas Funding.

De Konservative har tal på forventningerne

Hos De Konservative er forventningerne klare: 13 borgmesterposter, 200 byrådsmedlemmer, 15 regionsmedlemmer og én regionsformand. Selvom partiet ved sidste kommunalvalg gik et par procentpoint tilbage på landsplan, så sikrede De Konservative sig 13 borgmesterposter – flere end ved valget i 2009.

Og De Konservative er mestre i konstitueringsspillet, lyder det fra Thomas Funding.

- De er deres egne og ikke tro mod andre end dem selv. De går benhårdt efter magten der, hvor de kan.

Men det kan blive svært for De Konservative at gentage succesen, vurderer Thomas Funding.

- Kommer man under 10 borgmestre, bliver det en træls historie for partitoppen. Derudover er der to kommuner, der i sig selv kan gøre valget til en fiasko. Taber man Gentofte eller Frederiksberg Kommune, vil det være en katastrofe.

Mens det forventes, at Gentofte Kommune nord for København fortsat vil være på konservative hænder efter valget, så er Frederiksberg i hovedstaden en anden sag.

- Borgmester Jørgen Glenthøj har ikke formået at pleje sine alliancer ordentligt og har mistet støtten fra Det Radikale Venstre. Det giver Socialdemokratiet den største mulighed i mands minde, lyder det fra Thomas Funding.

Hvorvidt det bliver nok til at kapre borgmesterposten vides ikke, men det er et scenarie, som plager De Konservative vurderer analytikeren.

- Hvad nu hvis en samlet rød blok tilbyder borgmesterposten til Venstres Jan E. Jørgensen, og han tager den? De kan næsten ikke bære tanken hos De Konservative, siger Thomas Funding.

Nye Borgerlige fejrer alle sejre – store som små

Hos det debuterende kommunalvalgsparti Nye Borgerlige er meget uklart og uprøvet.

Hvad synes vælgerne om partiet og om kandidaterne? Og vil de – når det kommer til stykket – sætte deres kryds ved en kandidat fra Nye Borgerlige?

9 ud af 10 af partiets kandidater opstiller til kommunalvalget for første gang nogensinde, og derfor er man forsigtig med at sætte tal på forventningerne. Hver eneste kandidat, der bliver valgt ind i et byråd eller i en af regionerne, er en sejr for partiet, lyder det.

Men Nye Borgerlige vil få et svært valg, vurderer Thomas Funding.

- Nye Borgerlige sætter klogt barren lavt. Deres politiske berettigelse er udlændingepolitikken, og den fylder ikke meget i kommunalpolitik, som det er nu. Derudover er de et nyt parti, og de har derfor ikke den store partiorganisation til at køre kampagne for dem. De skal være glade, hvis de får et enkelt mandat i nogle få byråd og kommunalbestyrelser, siger han.

Har Enhedslisten leveret?

Efter den 21. november skal Enhedslisten være repræsenteret i hele landet. Sådan lyder partiets målsætning. Enhedslisten har opstillet kandidater i 84 ud af 89 kommuner.

Ved valget i 2013 stemte flere vælgere end nogensinde tidligere liste Ø, og partiets kandidater blev valgt ind i 76 kommuner.

- Enhedslisten fik deres kommunale gennembrud ved sidste valg. De gik fra groft sagt at være repræsenteret i de større byer til at blive repræsenteret i et flertal af kommunerne, siger Thomas Funding.

Kommer der 10, 20 eller 30 byrådsmedlemmer mere efter valget, så klages der ikke, som partiet udtrykker det.

- Denne gang får vi så at se, om vælgerne synes, de har leveret i kommunerne. Kan Enhedslisten holde fast i at have mandater i lige så mange kommuner efter valget, er det godkendt, og kan de gå frem, er det en succes, siger Thomas Funding.

- Det bliver afgørende for Enhedslisten, om de også efter valget sidder på en borgmesterpost i København og en rådmandspost i Aalborg og Odense.

Især i Holstebro og Vejen håber Enhedslisten at få valgt kandidater ind i byrådet, og så kigger man mod Randers og Hillerød, hvor partiet er opstillet for første gang.

Til regionsrådsvalget arbejder partiet for at fortsætte fremgangen fra sidste valg. Her gik Enhedslisten fra at være repræsenteret i én region til at have politikere i alle fem.

Radikale Venstre er klar på tilbagegang

- De Radikale får et svært valg.

Det vurderer Thomas Funding, og også De Radikale selv forventer at gå tilbage.

Partiet regner med at beholde rådmandsposterne i både Odense og Aarhus – og en borgmesterpost i Rebild, hvor Leon Sebbelin bærer borgmesterkæden. Og så håber De Radikale at kunne genvinde en borgmesterpost i København.

En post, som den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) trak sig fra, efter stor opmærksomhed om en gratis bryllupsreception på Københavns Rådhus.

Men det ser sort ud for De Radikale, vurderer Thomas Funding.

- De må efter alt at dømme vinke farvel til flere af de store poster. Det er svært at se, at de kan holde fast i borgmesterposten i Rebild, og derudover virker Anna Mee Allerslevs gamle borgmesterpost i København til at være tabt.

- Den kan meget vel gå til Alternativet i stedet.

De Radikale er i dag repræsenteret i 45 byråd, og man forventer, at dette vil gå tilbage efter 21. november.

Især Alternativet kan presse De Radikale i de største byer.

- I Aarhus kan rådmandsposten ryge på den bekostning. I Odense virker det dog til, at man holder fast i rådsmandsposten ved en fortsat alliance med Socialdemokratiet, der ser ud til at ende med flertallet, siger Thomas Funding.

- Men summa summarum bliver, at champagnepropperne nok kommer til at blive liggende på køl til de radikale valgfester.

Liberal Alliance satser på ’double up’

Liberal Alliance er lige nu en del af byrådet i 29 kommuner. Efter valget den 21. november skal der sidde en af partiets repræsentanter i 49 byråd, lyder partiets egne forventninger.

Det kommunale gennembrud kan være på trapperne, fortæller TV 2s politiske analytiker.

- Liberal Alliance bør have gode muligheder for at få deres egentlige kommunale gennembrud denne gang. De er ved at være et modent parti med partiorganisationer og kandidater i alle kommunerne. Det bliver på det parameter, at jeg vil måle deres succes: Altså, hvor mange kommuner LA bliver repræsenteret i de næste fire år, siger Thomas Funding og uddyber:

- Det virker ikke realistisk, at LA skulle kunne kandidere til borgmesterposter eller rådmandsposter.

Kristendemokraterne vil have borgmesterpost

Hos Kristendemokraterne går man efter borgmesterkæden i Ringkøbing-Skjern. Partiet har i dag viceborgmesterposten og to byrådsmedlemmer, og ambitionen er at vokse.

- Kristendemokraterne har deres små lommer, hvor de står stærkt. Primært i ”bibelbæltet” i Jylland. Her vil de givetvis kunne opnå genvalg flere steder. Det ville dog være et regulært scoop, hvis de vandt en borgmesterpost, vurderer Thomas Funding.

- Jeg anser det dog for tvivlsomt, at det skulle lykkes, men der skal vælges ny borgmester i kommunen, og borgerlig blok er ikke helt i harmoni med sig selv, så det kan ikke helt afvises, at der kan opstå uventede muligheder i konstitueringsforhandlingerne.  

Kristendemokraterne håber at beholde alle byrådsmedlemmer i Herning, Hedensted og Ringkøbing-Skjern.

På Bornholm er antallet af byrådsmedlemmer blevet skåret, og derfor hænger Kristendemokraternes chancer for at beholde sin repræsentant i en tynd tråd, som partiet selv udtrykker det.

Til regionsrådsvalget går Kristendemokraterne efter at få valgt kandidaten Marianne Karlsmose ind i Region Midtjylland.