Politik

BLOG: Når Trump svigter klimaet, må vi andre stå sammen

BLOG: Trumps varslede exit fra klimaaftalen kan få resten af verden til at stå tættere sammen for at redde klimaet.

Jeg er lige nu til klimakonference COP23, som bliver afholdt i Bonn i Tyskland. Klimakonference er vigtig af flere grunde, primært fordi det er vigtigt, at vi hele tiden holder farten på den grønne omstilling højt, men også fordi det er den første konference efter, at den amerikanske præsident Donald Trump har annonceret, at han vil trække USA ud af den historiske globale klimaaftale, der blev vedtaget for to år siden ved COP21 i Paris. 

Man kunne frygte, at Trumps udmelding vil føre til opgivende miner fra resten af verdens lande og klimaforekæmpere på alle niveauer i samfundet, fordi USA er så vigtig en spiller i kampen for at stoppe klimaforandringerne. Men det må ikke ske - og den gode nyhed er, at der heller ikke er meget, der tyder på, at det sker. 

I stedet kan Trumps varslede exit fra klimaaftalen få resten af verden til at stå tættere sammen for at redde klimaet. Allerede dagen efter, Trump meldte ud, at han vil trække USA fra Paris-aftalen, stod amerikanske byer, virksomheder og stater sammen og fastslog, at de stadig vil arbejde for at sikre klodens fremtid - og at de vil øge deres indsats for at få det til at ske. Og siden er det kun gået i samme retning. På den måde kan Trumps enegang måske bliver en gevinst for klimakampen globalt. 

Derfor var noget af det første jeg gjorde her i Bonn, da jeg ankom i fredags også at besøge den amerikanske pavillon, hvor virksomheder, byer og stater giver fanden i Trump og under sloganet “Amerikas løfte: We are still in” har fastslået, at USA ikke er det samme som Trump, og at de stadig ser sig selv som en del af Paris-aftalen - og handler derefter. 

I den imponerende pavillon, der blandt er finansieret af nogle af verdens største virksomheder, fortæller engagerede mennesker, hvordan de hver især og på deres niveau af samfundet gør deres indflydelse gældende og øger deres indsats mod klimaforandringerne. Det gælder uanset om de er borgmestre eller virksomhedsledere eller organisationsfolk. Vildt inspirerende. Og vildt nødvendigt. Det tegner lyst for fremtiden, hvilket der i den grad også er brug for, når man kender klimavidenskaben og ved, hvor meget den grønne omstilling haster, hvis vi skal lykkedes med at begrænse den globale temperaturstigning til helst kun halvanden grad, så vi kan undgå katastrofale klimaforandringer. 

Og på den måde står vi også selv med et afgørende valg i Danmark. Om en uge er der kommunalvalg. Og her er det for mig at se afgørende, at vi vælger politikere, der ligesom de amerikanske klimaforekæmpere er klar til selv at øge deres indsats for verdens klima. Vi har jo i øjeblikket en regering i Danmark, der selvom den ikke kan sammenlignes med Trump, ikke ligefrem er vidt berømmet for dens store indsats for klimaet. 

Men pointen er her, at vi ikke skal lade os slå ud - hverken af Trump eller den danske regering, der nøler på klimaområdet. I stedet skal vi tage sagen i egen hånd. Øg klimaindsatsen i kommunen eller i virksomheden. Gør en forskel i din egen hverdag. Lev mere klimavenligt. Det er vejen frem.

Lad os stå sammen og øge vores indsat for klimaet, når Trump svigter og regeringen nøler.