Wilbek vil være borgmester - men beslutningen fra 2005 spøger stadig

Han blev irriteret på revolutionære typer som ung og søgte ind på den politiske bane. Nu vil landets mest vindende håndboldtræner være borgmester.

Gåturen fra parkeringspladsen ved den store Sortebrødre Kirke i Viborgs gamle bydel og hen til Restaurant Latinerly tager under et minut, men på den korte tur drejer flere forbipasserende hovedet efter ham.

Det med håndbolden behøver folk slet ikke at være bange for

Ulrik Wilbek

Fremme ved stamstedet når han kun lige ind ad døren, før tjeneren udbryder:

- Hej Ulrik!

- Er kontoret ledigt?

- Ja, det kan du tro, svarer tjeneren og viser hen til en afkrog bag baren.

”Kontoret” lyder mere formelt, end det er.

Der er hverken computer, klipsemaskine eller bunker af papirer på bordet, der er omkranset af bløde bænke. Væggene er udsmykket med satiretegninger, billeder af Danmarks mest vindende håndboldtræner og et skilt med teksten ”Wilbek’s kontor”. 

Blå bog: Ulrik Wilbek

Ulrik Wilbek blev født i Tunesien den 13. april 1958 (59 år).

Gift med Susanne Munk Wilbek. Parret har to børn. Han har derudover en datter fra et tidligere forhold.

Ulrik Wilbek været på landsholdet i trespring og vundet bronzemedaljer ved DM. Spillede håndbold i Virum-Sorgenfri, indtil en skade stoppede ham.

Har trænet dame- og herrehold i Viborg HK, samt både dame- og herrelandsholdet. Har vundet flere danske mesterskaber samt adskillige medaljer med landsholdene. Heriblandt guld ved OL, VM og EM.

Byrådsmedlem i Viborg Kommune for Venstre fra 1998-2000.

Tildelt ridderkorset af Dannebrogordenen.

Det er mange hundrede år siden, Viborg var en kongeby, men i selskab med Ulrik Wilbek virker det næsten som om, at byen har sin egen regent.

Men er det nok til at blive borgmester, når vælgerne snart skal stemme til kommunalvalget?

For godt nok er Venstres spidskandidat udråbt som favorit af både medier og bookmakere, men en 12 år gammel beslutning spøger. 

Ulrik Wilbek på sit
Ulrik Wilbek på sit "kontor" på Restaurant Latinerly i Viborg. Foto: TV 2

Færdig med håndbold

Trods sit store navn i byen skal Ulrik Wilbek nemlig løbende overbevise skeptikere om, at han helhjertet vil gå ind i politik, fortæller han. 

Favorit som borgmester

Ulrik Wilbek vil ikke selv spå om sine chancer for at bliver borgmester, men hos Danske Spil er der stor tro på, at det lykkes. Oddset på, at han kommer til at iføre sig borgmesterkæden er således nede på 1,35, mens det giver pengene 2,90 gange igen, hvis det ikke sker.​

For i 2005 forlod han kommunalpolitikken i Viborg, selvom han havde gode chancer for at blive sit partis borgmesterkandidat.

Det skete, da han blev tilbudt sit drømmejob som herrelandstræner efter en række gyldne trænerår med kvinderne, der blandt andet vandt OL- og VM-guld under hans ledelse.

Det blev for meget for mig. Det var simpelthen for lallet, og vi sad bare i rundkreds og gloede på hinanden

Marxistisk teori i studietiden var med til at tænde Ulrik Wilbeks politiske glød

Den mulighed var for god til at sige nej.

Derfor handler hans valgkamp i år om at tale til dem, der tvivler på, om han nu også bliver i Viborg denne gang.

Men selvom frygten for et nyt håndboldeventyr ifølge den 59-årige Ulrik Wilbek er ubegrundet, forstår han godt, at tvivlen findes.

- Det er klart med det spring, der var dengang. Men det var jo bare på et tidspunkt, hvor jeg ikke havde prøvet alt inden for sporten. Det med håndbolden behøver folk slet ikke være bange for, siger Ulrik Wilbek, der i august 2016 forlod jobbet som sportschef i Dansk Håndboldforbund efter knas på de indre linjer i herrelandsholdslejren under OL i Rio.

 - Jeg har fået masser af tilbud om at blive håndboldtræner igen. Blandt andet fra Tyskland og Frankrig. Men det er slut. Det er jeg hundrede procent ovre. Det er også det signal, der er vigtigt for mig at sende, for det er sådan set den skepsis, jeg møder, siger den forhenværende håndboldtræner fra sin vante plads på ”kontoret”, hvor han hver fredag er vært for en stor ølsmagning.

Og faktisk har poltisk engagement været en del af hans liv stort set lige så længe som håndbolden, fortæller han.

Billeder og satiretegninger fra Ulrik Wilbeks mangeårige trænerkarriere pryder væggene.
Billeder og satiretegninger fra Ulrik Wilbeks mangeårige trænerkarriere pryder væggene. Foto: TV 2

Afskrækket af marxismen

Det var siddende i en rundkreds omgivet af folk med uldsweatre, langt hår og farvestrålende armbånd, at Ulrik Wilbek i slutningen af 1970'erne fandt sit politiske ståsted.

Selv var Ulrik Wilbek også iklædt et hippieagtigt outfit og lange lokker. Men det var udelukkende fordi, moden var sådan i en tid med ungdomsoprør, nej til atomkraft og modstand mod krig.

Den dengang 19-årige mand fra Virum nord for København var taget til Aalborg for at læse historie på universitetet, men endte i et studiemiljø præget af marxistisk teori med halvrevolutionære typer, der ville lave samfundet om. De skulle bare lige finde ud af hvordan.

I starten var der nogle, som jeg måtte overbevise. Og der var også nogle, der var skeptiske i forhold til, om der var et politisk indhold

Ulrik Wilbek om sit politiske comeback

Ulrik Wilbek savnede fremdrift og struktur i undervisningen, og han forstod heller ikke, hvorfor alt skulle tage udgangspunkt i tankerne fra en afdød, tysk socialist i form af Karl Marx.

Derfor gik der kun et semester, før han droppede ud.

- Det blev for meget for mig. Det var simpelthen for lallet. Vi sad bare i rundkreds og gloede på hinanden, husker han.

Oplevelserne i Aalborg fik ikke umiddelbart Ulrik Wilbek til at ændre tøjstil eller klippe håret, men de gjorde, at han for alvor blev interesseret i politik.

- Jeg havde jo mine holdninger, men det gjorde bare, at jeg blev mere bevidst om, at hvis vi skal styrke samfundet, så bliver der nødt til at ske udvikling. Der bliver nødt til at være en vis form for struktur, og der bliver nødt til at blive stillet nogle krav, siger Ulrik Wilbek, der søgte over i den modsatte politiske grøft i forhold til sine medstuderende.

Her endte han hos Venstre, hvor han fandt den tro på personlig frihed, som han savnede, da han sad i en rundkreds og diskuterede planøkonomi.

Mange år senere blev han i 1998 for første og hidtil eneste gang valgt til byrådet i Viborg Kommune, hvor han frem til 2002 også var formand for socialudvalget.

Artiklen fortsætter herunder.

Kommunalvalg 2017

Tre sager der kan afgøre valget i din kommune

Vi kan ikke finde en kommune med det navn. Prøv igen
Sammen med TV 2 Regionernes politiske redaktører og reportere har vi samlet overblikket over, hvilke sager der bliver diskuteret lige nu.
Hop til en af de seks største kommuner
Læs mereKøbenhavn
Hvordan skal man komme af med banderne? Fri hash eller straf til de kriminelles familier
Læs mereAarhus
Trafikken og nybyggerierne i Aarhus C får temperamentet til at koge i Smilets by
Læs mereAalborg
Kirkeombygning giver p-problemer i Aalborg, mens landområderne spørger 'Hvad med os?'
Læs mereOdense
Skattestigning deler byrådet - er enten velfærd eller falliterklæring
Læs mereEsbjerg
Hver femte stemme er i spil efter Esbjergs ukronede bykonge har forladt sin trone
Læs mereRanders
'Svagpisser' - den hårde tone i byrådet har ført til opsigelser i administrationen og kan påvirke valget

Skeptikere i egne rækker

Hos nogle Venstre-medlemmer var der skuffelse over, at Ulrik Wilbek i 2005 droppede politik til fordel for håndbold. Men i begyndelsen af 2016 valgte partiet alligevel at give ham en chance til.

Ulrik Wilbek sagde dog ikke ja med det samme.

- Min overvejelser gik selvfølgelig på, at jeg netop havde trukket mig én gang. Det var der mange Venstre-folk, der godt kunne huske, og som berettiget var skuffede over, siger Ulrik Wilbek.

- I starten var der nogle, som jeg måtte overbevise. Og der var også nogle, der var skeptiske i forhold til, om der var et politisk indhold. Derfor gik jeg i gang med det hårde arbejde, og efter de første præsentationer, jeg lavede, skiftede folk holdning og sagde; "det er det her, vi vil".

Selvom støtten fra baglandet er kommet på plads, og Ulrik Wilbek som person er populær i Viborg, møder han altså stadig tvivlere, når han er ude at føre valgkamp. 

Foruden spørgsmålene om endnu et trænereventyr vil folk også gerne vide, om han har tænkt sig at bruge Viborg som et springbræt til Christiansborg. Måske fordi byens tidligere borgmester Søren Pape Poulsen (K) har taget den tur.

Opgaven var ganske klar, da jeg blev valgt som spidskandidat sidste år. Du skal være den første Venstre-borgmester i 28 år

Ulrik Wilbek kalder det et nederlag, hvis det ikke lykkes ham at blive borgmester

Ulrik Wilbek føler, han har svaret nej til spørgsmålet et utal af gange. Han har også gjort det klart i en lille bog med sine politiske budskaber, han har fået trykt i 10.000 eksemplarer til kommunalvalgkampen, men spørgsmålene bliver ved med at komme.

Derfor valgte han for nyligt at takke nej til et ellers spændende tilbud fra DR om at repræsentere Venstre i afslutningsdebatten på landsdækkende tv bare to dage inden valget den 21. november. 

Borgerne i Viborg Kommune skal ikke tro, at han er på vej ind på den største politiske scene. For den interesserer ham ikke, siger han.

Ulrik Wilbek kom først på Facebook, efter han blev valgt som spidskandidat for Venstre. I en video forklarer han her, at han har købt Danmarks dårligste annonceplads.

Årets værste valgplakat!

Årets værste valgplakat! Tror jeg er sikker på at vinde i konkurrencen om Danmarks dårligste annonceplads...

Posted by Ulrik Wilbek on Wednesday, October 25, 2017
Det kan være svært at få øje på Ulrik Wilbeks annonce, der nærmest er gemt bag en byggeplads.
Det kan være svært at få øje på Ulrik Wilbeks annonce, der nærmest er gemt bag en byggeplads. Foto: TV 2

Et nederlag ikke at blive borgmester

Sådan ser byrådet i Viborg ud i dag

Torsten Nielsen (K) har været borgmester siden 3. september 2014, hvor han tog over for Søren Pape Poulsen - genopstiller.

De 31 byrådsmedlemmer er dags dato fordelt sådan:

Socialdemokratiet: 9
Konservative: 5
Venstre: 11
DF: 2
SF: 1
Radikale: 2
Enhedslisten: 1

Alle partier pånær Enhedslisten er med i konstitueringen. 1. viceborgmester er Jens Rohde (B), 2. viceborgmester er Per Møller Jensen (A).

For en mand som Ulrik Wilbek, der er vant til at vinde og holde foredrag om sine succeser, kan det måske virke uvant pludselig at skulle gøre sig fortjent til respekt og at skulle overbevise folk.

Sådan ser Ulrik Wilbek dog ikke på det. Han lægger vægt på, at han igennem hele sin karriere har arbejdet hårdt for at få de attraktive trænerjobs. Blandt andet fordi han ikke selv var en god håndboldspiller, der automatisk kom i betragtning som træner.

Det kan nogle gang irritere mig, at der er fordomme om, at hvis man er fra Venstre, så er man ikke humanistisk, og så tænker man ikke på velfærd

Ulrik Wilbek går til valg bedre forhold for unge, handicappede og psykisk sårbare

Det begyndte med ungdomshold i Virum-Sorgenfri, da han var 20 år gammel, og herfra arbejdede han sig op gennem rækkerne. Og da han havde vundet alt med kvinderne, skulle han igen bevise sig som herretræner.

Ulrik Wilbek kan godt lide udfordringen i politik og føler, at det er lykkes at overbevise Venstres medlemmer om, at han er den rette. Inden længe venter så den store eksamen, når vælgerne stemmer. Succeskriteriet er han ikke i tvivl om.

- Opgaven var ganske klar, da jeg blev valgt som spidskandidat sidste år: Du skal være den første Venstre-borgmester i Viborg i 28 år.

Er det så omvendt et nederlag, hvis det ikke lykkes?

- Ja. Men det betyder ikke, at jeg bliver sur og fornærmet og sætter mig over i et hjørne. Jeg arbejder videre og er konstruktiv. Men selvfølgelig er det da et nederlag, hvis noget, man har arbejdet hårdt for og brugt al sin tid på det seneste halvandet år, ikke lykkes, siger Ulrik Wilbek.

Ulrik Wilbek hænger også foran Viborg Stadionhal, hvor han igennem mange år har stået i spidsen for både dame- og herrehåndboldholdene fra Viborg HK.
Ulrik Wilbek hænger også foran Viborg Stadionhal, hvor han igennem mange år har stået i spidsen for både dame- og herrehåndboldholdene fra Viborg HK. Foto: TV 2

En politisk hidsigprop?

Hvis Ulrik Wilbek og Venstre erobrer den magt, de ikke har haft i næsten tre årtier, er det store spørgsmål, hvad det så er for en borgmester, Viborg får.

Den selverklærede "liberale humanist" går til valg på mærkesager om at forbedre forholdene for handicappede, psykisk sårbare og unge. 

- Det kan nogle gang irritere mig, at der er fordomme om, at hvis man er fra Venstre, så er man ikke humanistisk, og så tænker man ikke på velfærd. Det må vi altså snart være kommet ud over, siger Ulrik Wilbek, der ikke umiddelbart har planer om at sænke skatten.

- Hvis man skal have velfærdsområderne opprioriteret, så nytter det ikke noget at blive ved med at sætte skatten ned, for så er der ikke nogle penge til det.

Det er ikke magten, der interesserer mig. Det er indflydelsen

Ulrik Wilbek

Hvad angår personlighed kender mange måske Ulrik Wilbek som den temperamentsfulde træner, der hopper op og ned af sidelinjen med en rødlig ansigtskulør. Men sådan kommer han slet ikke til at være i byrådssalen.

- I politik står der ikke to dommere og fløjter. Det er jo en anden kultur, hvor du skal sidde og snakke, og hvor vi skal ende med at blive enige. Det to vidt forskellige ting, siger Ulrik Wilbek og husker tilbage på sin tid som socialudvalgsformand fra 1998 til 2002.

- Der var der mange, der ventede på, hvornår jeg ville hidse mig op. Det gjorde jeg bare aldrig i de fire år, for jeg er egentlig et meget, meget stille og roligt menneske undtagen lige der, når jeg stod der på bænken, hvor jeg så i øvrigt også de senere år slet ikke havde kræfter til at hidse mig op, siger Ulrik Wilbek.

Der har været op og nedture i Ulrik Wilbeks karriere som håndboldtræner. Se ham hoppe og danse i arrigskab og eufori her. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Vil ikke være bykonge

Han afviser samtidig, at det er drømmen om at blive mangeårig bykonge i Viborg, der driver ham.

- Det er ikke magten, der interesserer mig. Det er indflydelsen. Det er det at kunne ændre på nogle ting. Magt har aldrig interesseret mig, og det kan jo lyde åndssvagt, for man virker jo magtfuld, når man har siddet på de poster, som jeg har siddet på, og været den, der i mange år viste vejen for dansk håndbold, siger Ulrik Wilbek.

Han husker tilbage på en episode, hvor han som håndboldlandstræner blev spurgt af en garvet journalist, om han aldrig havde lagt mærke til, at der bliver helt stille, så snart han træder ind i et lokale.

Det har han aldrig bemærket.

- Sådan nogle ting tænker jeg ikke over. Og så kan det godt være, at jeg virker magtfuld, men det har sgu aldrig interesseret mig for at være helt ærlig. Men det har da interesseret mig at forandre og gøre sin indflydelse gældende på noget, man tror på. Det er jo det, jeg også håber på at kunne gøre i politik.

Det er kommunal- og regionsrådsvalg den 21. november. 

Tag kandidattesten til kommunalvalget her.

Ulrik Wilbek var først håndboldtræner, men nu vil han være borgmester i Viborg. Her følger vi i hælene på ham. Video: Carina Buus