Ny erhvervs- og vækstpakke på plads - flere varer i Danmark bliver billigere
Aftalen fjerner blandt andet flere afgifter og indfører en aktiesparekonto.
Regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre har indgået aftale om en erhvervs- og vækstpakke. Den fjerner blandt andet flere afgifter og indfører en aktiesparekonto.
Partierne bag aftalen afsætter i alt 14,7 milliarder kroner frem til 2025 til initiativer, der blandt andet indeholder en styrket aktiekultur, lavere elvarmeafgift og en grænsehandelspakke, der skal gøre det billigere at handle i Danmark.
- Aftalen skal hjælpe virksomhederne. Vi styrker aktieinvesteringer, turisme, digitalisering, og så indeholder den også en meget ambitiøs grænsehandelspakke. Den skal sikre, at vi har nogle meget stærke virksomheder fremover, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen(K).
Prioriterer vækst og beskæftigelse
Finansminister Kristian Jensen(V) er tilfreds med den nye pakke:
- Jeg er meget tilfreds med, at vi med aftalen endnu en gang prioriterer vækst og beskæftigelse i hele landet. Med turisme- og landdistriktspakken gør vi det billigere at drive turisterhverv, og det kommer virksomheder over hele Danmark til gode. Samtidig tager vi med lempelse af elvarmeafgiften endnu et skridt mod den grønne omstilling. Når strømmen bliver billigere, bliver det mere attraktivt at købe energi fra vedvarende energikilder, siger han.
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl siger om den nye erhvervspakke:
- Pakken forstærker erhvervslivets vilkår. Vi er tilfredse med, at vi har taget mindre fra råderummet til at finansiere pakken. Dermed er der forsat penge til ældre og velfærd og de øvrige ting, vi gerne vil bruge penge på, siger Thulesen Dahl.
Han fremhæver særligt pakken om grænsehandel, der skal gøre det mindre attraktivt at handle over grænsen, som positiv.
35 initiativer
Der er ialt 35 initiativer i pakken delt ind i seks punkter: Styrket aktiekultur, lavere elvarmeafgift, grænsehandselspakke, turisme og landdistriktspakke, forbedring af konkurrencevilkår og styrket digitalisering og deleøkonomi.
Blandt de 35 initiativer er følgende:
Grænsehandels-pakke
Der er sat 565 millioner kroner af til en grænsehandels-pakke. Den betyder, at emballage-afgiften på øl fjernes i hele landet. Afgiften på sodavand og alkohol sættes ned i hele landet, og afgiften på nødder og te fjernes helt.
Fradrag på udlejning af sommerhus forhøjes
Der afsættes 0,7 milliarder kroner til en turisme- og grøn pakke. Her vil fradraget til udlejning af sommerhuse forhøjes. Afgiften gælder også, hvis man udlejer sit sommerhus gennem Airbnb eller andre deleøkonomiske ordninger. Fra 2018 får VisitDenmark 15 millioner til øget udenlandsk turisme.
Lavere el-afgifter
Grønpakken betyder lavere el-afgifter for campingpladser og lystbådehavne.
Billigere regntøj
Afgiften på PVC og ftalater samt på PVC-folier er reelt en afgift på regntøj og beskyttelsesdragter. Den vurderes ikke at have nogen "nævneværdig adfærdsregulerende effekt på sundhed eller miljø" og afskaffes derfor 1. januar 2018.
Finansiering af regeringens erhvervs- og iværksætteraftale sker blandt andet via en reducering af DSB's kontraktaftale med op til 400 millioner kroner om året og en ændring af rentesatsen for dem, der har skat til gode.
Aftale uden socialdemokraterne
TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, finder det interessant, at aftalen er indgået uden Socialdemokraterne. Regeringen havde talt om, at finansieringen af denne pakke skulle komme fra dagpengeområdet, hvilket fik Socialdemokraterne til at afvise at være med.
- Nu er det lykkedes regeringen at skille Socialdemokraterne fra de radikale og Dansk Folkeparti. Det er politisk set en stor politisk sejr for regeringen, fordi mange har lagt mærke til, at netop Dansk Folkeparti og regeringen har kørt et tæt parløb i den seneste tid og tilføjer:
- Nu ser vi, at det første element af finansloven, bortset fra bilaftalen, bliver lukket, og at Socialdemokraterne står udenfor.
Anders Langballe fortæller, at aftalen er god for regeringen, da den indeholder mange små initiativer, der vil komme en stor del af vælgerne til gode. Samtidig betragter han det som et stort plus for de radikale, at de har valgt at være en del af aftalen.
- De radikale står i et limbo på Christiansborg. Deres mandater kan ikke rigtig bruges til noget. Der er ikke rigtig nogen der kan få flertal med dem. Det er godt, at de kommer ind og viser, at de kan noget. De har flyttet nogle grønne elementer ind i denne aftale, siger Anders Langballe og fortsætter:
- Socialdemokraterne må stå og kigge lidt overrasket til, fordi de har været med inde over ved forhandlingsbordet. Dansk Folkeparti har også i slutfasen trukket Socialdemokraterne ind, men Dansk Folkeparti har altså hellere ville blå blok.