BLOG: Syrere skal hjem og genopbygge Syrien

16x9
Arkivfoto. Foto: STRINGER / Scanpix Denmark

Hundredetusinder af syrere vender tilbage til områder i Syrien. Det sker i takt med, at terrororganisationen Islamisk Stat fortrænges. Det er godt! Syrere skal naturligvis leve deres liv i Syrien.

Men når syrere fra flygtningelejre i nærområdet kan vende hjem, kan syrere i Danmark det også. I flygtningelejrene har folk ikke haft det nemt. Levet i årevis under kummerlige vilkår. Alligevel er det helt naturligt, at disse mennesker så hurtigt som muligt skal tilbage til deres hjembyer, som så skal bygges op igen.

Det spørgsmål man bør stille er, hvorfor det så ikke også er helt naturligt, at de mennesker fra Syrien, der er kommet til Danmark, skal retur på helt samme måde og være med til at genopbygge deres land. Det er jo netop de mest ressourcestærke, der er kommet helt hertil. Dem der har haft de menneskelige - men også de økonomiske muligheder. Er det ikke netop dem, der er mest brug for nu, hvor genopbygningen står for døren?

I Danmark står menuen på integration fra dag 1. Alt sættes ind på uddannelse, støttet arbejde, børnene i folkeskolen og den lokale sportsforening. Men hvornår sættes der ind med en plan for den enkeltes tilbagevenden til hjemlandet? Hvor er det blevet af?

Vi har nogenlunde styr på antallet, der ankommer til Danmark. Stramninger og grænsekontrol har virket. Men nu skal vi sikre, at flygtninge og migranter hjælpes tilbage til deres eget land, som vi så skal hjælpe dem med at genopbygge. Det er næste skridt! Ikke integration med henblik på at blive i Danmark resten af livet.