2017 valg

En kikset åbningsfest, dyre studieture og seks andre møgsager kan påvirke valget

Skandalesagerne har trukket overskrifter og vakt debat, men spørgsmålet er, hvor meget de fylder, når vælgerne sætter deres kryds den 21. november.

Pladsen skulle have været fyldt med mennesker den lørdag i september. De skulle have skålet i fadøl til lyden af glædessang fra det 200 mand store gospelkor på scenen og til festtaler fra borgmesteren og transportministeren.

Men pladsen foran Dokk1 i Aarhus var helt mennesketom og pølsevogne og fadølsbaren forblev lukkede.

Festen, der skulle have markeret Aarhus Letbanes jomfrutur, var aflyst – med én dags varsel – efter at Trafikstyrelsen afviste at godkende letbanen på grund af problemer med sikkerhedsforholdene.

- Hvis ikke, det er en skandale, selv efter aarhusianske forhold, så ved jeg ikke, hvad det er, sagde chefredaktør på Aarhus Stiftstidende Jan Schoubye til TV 2.

Vælgerne skal både kigge fremad og bagud

Her halvanden måned senere er letbanen fortsat ikke åbnet, og spørgsmålet er, om fadæsen og hele forløbet omkring den aarhusianske letbane kan påvirke vælgerne, når de skal sætte deres kryds ved kommunalvalget. den 21. november.

Ifølge kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet er det meget forskelligt fra sag til sag, hvor meget vælgerne vægter skandalesager. Men i stemmeboksen vil danskerne både skulle forholde sig til fremtiden og politikernes indsats i den seneste valgperiode.

- I det lys, og når sager har den størrelse og bliver omtalt massivt, så er det noget, der ikke er forbigået manges opmærksomhed. Så når vi beder vælgerne vurdere politikerne, så vil det efter min bedste vurdering kunne have en stor betydning, siger Ulrik Kjær.

Spørgsmålet er så, på hvilken måde det i så fald vil komme til udtryk. I sagen om den aarhusianske letbane kan det for vælgerne eksempelvis være svært at gennemskue, hvem de skal bebrejde miseren.

- Jo tættere på valget, des farligere er sagerne. Men det er svært at vurdere, fordi sagerne er forskellige, og det kan være svært at placere ansvaret i byrådet, og hvem straffer man så. Men man kan også se nogle kandidater forsøge at bruge sagerne aktivt til at skyde på andre, siger Ulrik Kjær.

TV 2 har herunder oplistet otte møgsager fra kommunerne i den forgangne valgperiode, som ifølge TV 2-regionerne har potentiale til at kunne påvirke kommunalvalget.

VEJLE HAVN-SAGEN (Vejle Kommune)

Anklager om mandatsvig, skattesvig og brug af Vejle Havns midler til private formål har brændt sig fast i Vejle og kommer formentligt til at trække spor ind i valgkampen.

De to tidligere formænd, Leif Skov (S) og Torkild Christensen (DF), samt to tidligere bestyrelsesmedlemmer Peder Hummelmose og Sonny Berthold, som begge er fra Venstre, blev i januar 2016 sigtet i sagen.

En gennemgang af regnskaberne hos Vejle Havn afslørede et muligt overforbrug, hvor der var blevet brugt 1,2 millioner kroner på blandt andet udlandsrejser, vine, tøj og solbriller.

Men efterforskningen af de fire lokalpolitikere gav ikke tilstrækkelige beviser til, at der kunne føres sager for mandatsvig, underslæb eller skattesvig, og sigtelsen blev droppet.

Men hele sagen har rejst spørgsmål blandt borgerne om tilsynet med deres penge.

EWII-SAGEN (Middelfart Kommune)

Skandalen i energiselskabet Ewii kan få betydning i Middelfart, for politikerlede og frås er to ting, der kan blive sprængfarlige.

Det var erhvervsmediet Finans, der tidligere i år kunne afsløre, at direktør Knud Steen Larsen havde sammenblandet private investeringer med Ewiis.

Han er også blevet kritiseret for at have taget sine sønner og sin hustru med på flere luksuriøse sponsorrejser og for, at hans løn var blevet næsten fordoblet siden 2010. Dertil kommer mistanker om snyd med udbud og kritik af Ewiis store udgifter til sponsorater.

Sagen betød, at kommunens mangeårige borgmester og bykonge, Steen Dahlstrøm (S), i juli trak sig som formand for bestyrelsen i det stærkt ombruste forsyningsselskab.

Selvom Socialdemokraterne stiller med en ny borgmesterkandidat, ligger de ifølge TV 2/FYN lunt i svinget til at genvinde magten i Middelfart, men kommunen er som regel blå ved i hvert fald folketingsvalg.

Men måske skandalen sammenholdt med bykongens afgang kan tippe balancen.            

VUC-SAGEN (Haderslev Kommune)

Direktør brugte 420.000 skattekroner på at indrette kontor, og ledelse og bestyrelse tog på studietur for 380.000 mens elevers studietur blev sparet væk.

Der har været storm om VUC Syd, der har hovedsæde i Haderslev: Kritik af dyre studieture for bestyrelsen og ledelsen, dyre gaver og sponsorater og studerende, der føler sig snydt.

I 2014 aflyste VUC Syd en planlagt studietur, fordi der ikke var råd til at gennemføre den, men samme år tog ledelse og bestyrelse på VUC på studietur til Californien for 380.000 kroner.

Derudover kunne Radio 24syv efter en aktindsigt afsløre, at der blev brugt i alt over 420.000 skattekroner på at indrette den tidligere direktørs kontor med kunst for cirka 208.000 kroner og designermøbler samt tv for cirka 212.000 kroner. Der blev også brugt 256.000 skattekroner på at sponsorere en golfklub, som den tidligere direktør var medlem af.

Forbruget fik Rigsrevisionen til at kritisere VUC Syd i en rapport.

Formanden for VUC Syds bestyrelse er borgmester i Haderslev H.P. Geil (V), og hans og bestyrelsens svar på mediernes kritiske spørgsmål har ikke været fyldestgørende for alle vælgere. Sagen kan derfor muligvis få betydning for det kommende valg.

PLEJE PLUS-SAGEN (Lolland Kommune)

Enhedschef ved Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, forklarer, hvorfor der udtales kritik af Lolland Kommune i sagen om plejefirmaet Pleje Plus.

Et markant flertal i byrådet valgte i juni i år at opsige samarbejdet mellem Lolland Kommune og det private plejefirma Pleje Plus efter flere sager om faglige svigt af plejekrævende borgere.

Det skete efter, at TV 2 havde afsløret, at Lolland Kommune havde fået flere end 250 klager over plejefirmaet. Det fik efterfølgende Styrelsen for Patientsikkerhed til at rette en alvorlig kritik mod kommunen for at have svigtet sin kontrol med det private plejefirma.

En undersøgelse fra revisionsselskabet BDO konkluderede senere, at Pleje Plus ’med stor sandsynlighed’ har krævet penge af Lolland Kommune for pleje, som firmaet aldrig har leveret.

Den 30. juni indgav Pleje Plus konkursbegæring.

Fyringen af det private plejefirma og den efterfølgende usikkerhed om pleje til kommunens borgere ventes at få debatten om privatisering på blandt andet ældreområdet til at blusse op frem mod valget.                      

ASYLSAGEN (Langeland Kommune)

Skandalen omkring driften af asylcentre på Langeland ventes at blive et tema forud for valgdagen.

Langelands Kommune var med 11 asylcentre en af landets største aktører på asylområdet, men det ændrede en række kritisable sager.

Blandt andet kom det frem, at to kvindelige ansatte havde seksuelle forhold til drenge på børnecentret i Tullebølle, og centret blev lukket med kun få dages varsel. På asylcentret Præstekærgaard blev der afsløret en bekymrende, seksualiseret kultur blandt centrets børn, hvor større børn misbrugte mindre børn.

Sagerne betød, at Udlændingestyrelsen i december sidste år fyrede Langeland Kommune som asyloperatør.

Nuværende borgmester Bjarne Nielsen (V) meddelte i foråret overraskende, at han trak sig som spidskandidat. Begrundelsen var, at de mange dårlige sager på asylområdet havde tæret så hårdt på hans helbred, at han ikke ønskede at fortsætte.

Så det, der begyndte som en succes for Langeland, endte med en kæmpe skandale. Vælgerne vil muligvis spørge sig selv, hvordan det kunne ske, og så kan sagen få betydning for valget.

BRYLLUPSSAGEN (Københavns Kommune)

Anna Mee Allerslev mener, historierne om hende som person skygger for partiets mulighed for at snakke om politik. Video: Sissel Christine Søe

I september i år kunne BT fortælle, at den radikale beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev kvit og frit har lånt Rådhushallen på Københavns Rådhus til sin egen bryllupsreception. For almindelige borgere koster den 65.000 kroner at leje.

Siden kunne avisen desuden fortælle, at Allerslev havde sendt 84 spørgsmål til embedsmænd vedrørende sit bryllup, og at hun til sin 30-års-fødselsdagsfest havde fået stillet et festlokale gratis til rådighed hos et murerfirma, som har et tæt samarbejde med Anna Mee Allerslevs forvaltning.

Den 25. oktober kunne avisen så fortælle, at den radikale spidskandidat har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen hjælpe en privat ven i en byggesag, og samme dag trak hun sig som borgmester og kandidat.

Siden kom det frem, at flere politikere har brugt lokaler på Københavns Rådhus til private arrangementer - herunder Venstres spidskandidat, Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hun valgte efter stor mediebevågenhed at tilbagebetale pengene for lån af rådhussalen i forbindelse med sin bryllupsreception. Spørgsmålet er nu, om sagerne får betydning for nogle af partierne i København.

LETBANESAGEN (Aarhus Kommune)

Jacob Bundsgaaard der er borgmester i Aarhus kalder hele misæren med Aarhus Letbane for træls og pinlig.

Trafiksituationen og trængselsproblemer i Aarhus midtby ventes at blive et af de store debatemner under valgkampen.

Den aarhusianske letbane er en del af løsningen, men det famøse forløb og den aflyste åbning har ikke mildnet stemningen blandt de frustrerede borgere.

Aflysningen kom som et chok, men en aktindsigt har vist, at operatøren allerede i august vidste, at åbningsdatoen var urealistisk.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) har udtalt, at politikerne har været bragt i en ømtålelig situation, og at han efter misæren vil se på, hvad udskydelsen eventuelt skal have af konsekvenser for de ansvarlige i Aarhus Letbane.

I oktober kunne Aarhus Stiftstidende fortælle, at den aflyste tur kostede 570.000 kroner i planlagte udgifter. Blandt andet var der afsat 33.000 kroner til kransekage og boller,  212.000 kroner til storskærm og toiletter samt 32.000 til "kor og andet musik".

Aflysningen var så sen, at mange af udgifterne skulle afholdes. Den næste åbningsfest, der endnu ikke er fastlagt, kommer til at koste betydeligt mindre, oplyser kommunen.

CHIKANESAGEN (Faaborg-Midtfyn Kommune)

En af de sager, der kan få betydning for valget i den fynske kommune, er ledelseskrisen med mobning, chikane og fortielser over for politikerne - udført af kommunens allerøverste embedsmænd.

En krise, som indtil videre har fået fem kommunale topchefer til at forlade deres job i utide inden for det seneste år.

Blandt andet kunne TV2/FYN i september fortælle om en mangeårig chef for rehabiliteringsområdet, der efter sin opsigelse i et brev til Økonomiudvalget og Omsorgs- og Sundhedsudvalget berettede om chikane og mobning på chefgangen.

Udover at have følt sig frosset ud af sine overordnede nævner hun også, hvordan hun føler, at hun er blevet pålagt at tale usandt overfor politikerne i Omsorgs- og sundhedsudvalget.

Du kan også gå på opdagelse i vores oversigt over tre emner, der kan få indflydelse i din egen kommune:

Kommunalvalg 2017

Tre sager der kan afgøre valget i din kommune

Vi kan ikke finde en kommune med det navn. Prøv igen
Sammen med TV 2 Regionernes politiske redaktører og reportere har vi samlet overblikket over, hvilke sager der bliver diskuteret lige nu.
Hop til en af de seks største kommuner
Læs mereKøbenhavn
Hvordan skal man komme af med banderne? Fri hash eller straf til de kriminelles familier
Læs mereAarhus
Trafikken og nybyggerierne i Aarhus C får temperamentet til at koge i Smilets by
Læs mereAalborg
Kirkeombygning giver p-problemer i Aalborg, mens landområderne spørger 'Hvad med os?'
Læs mereOdense
Skattestigning deler byrådet - er enten velfærd eller falliterklæring
Læs mereEsbjerg
Hver femte stemme er i spil efter Esbjergs ukronede bykonge har forladt sin trone
Læs mereRanders
'Svagpisser' - den hårde tone i byrådet har ført til opsigelser i administrationen og kan påvirke valget

.