Kommunalvalg 2017

Skænderi i Venstre om mulig DF-borgmester: - Du dolker os i ryggen

Dansk Folkeparti jagter sin første borgmesterpost, men partiets spidskandidat i Guldborgsund er blevet centrum for en ophedet diskussion hos Venstre.

I kommunalvalgkampen arbejder partierne som regel for at få så mange stemmer som muligt, men i Guldborgsund har Venstres byrådsmedlem Janne Hansen valgt en lidt anderledes strategi.

Efter interne uenigheder har hun besluttet sig for ikke at genopstille, men derudover vil hun ikke anbefale vælgerne, at de stemmer på Venstre eller personligt på nogen af partiets kandidater.

Udmelding kom på Facebook i forrige uge, men i hendes parti har vreden langt fra lagt sig.

 - Jeg synes det er rigtig illoyalt, og det er at dolke os i ryggen, siger hendes partifælle i byrådet Henrik Høegh-Andersen til TV 2.

- Vi får da klart et dårligere valg i vores lokalområde. Vi vinder jo ikke de stemmer hjem igen. Men hvor meget det påvirker, det ved vi jo ikke, tilføjer han.

Vil ikke have DF-borgmester

Sagen handler om, at Janne Hansen er utilfreds med, at Venstre ikke vil afvise at pege på Dansk Folkepartis René Christensen som borgmester efter valget den 21. november.

Jeg er personligt overrasket og måske også lidt ked af det

René Christensen

Janne Hansen ønsker på ingen måde at være med til at gøre DF'eren til borgmester og ved Venstres opstillingsmøde forud for valget, stillede hun som krav, at partiet ikke måtte pege på ham.

Det var der ikke flertal for, og derfor besluttede Janne Hansen sig for ikke at genopstille.

TV 2 ville gerne have spurgt hende, hvad det er, hun har imod René Christensen, men hun har ikke ønsket at stille op til interview. Til TV ØST siger hun:

- Jeg anbefaler, at man stemmer på Guldborgsundlisten (har borgmesterposten i dag, red.), for de tager ret markant afstand fra at sætte Dansk Folkeparti på borgmesterposten, siger Janne Hansen til TV ØST.

Hun frygter, at René Christensen som borgmester vil skade det brede samarbejde i byrådet.

- Alle har stort set været med hele vejen igennem. Der har været et bredt samarbejde, og det, synes jeg, er rigtig vigtigt i lokalpolitik. Man skal være fælles om tingene. Det her er ikke Christiansborg, det er ikke de store partier mod hinanden, siger Janne Hansen.

René Christensen er overrasket

Netop Guldborgsund er en af de kommuner, hvor Dansk Folkeparti er spået gode muligheder for at få sin første rigtige borgmesterpost (Carl Christian Ebbesen er kultur- og fritidsborgmester i København).

René Christensen, der foruden sin plads i byrådet også er finansordfører for Dansk Folkeparti på Christiansborg, går målrettet efter borgmesterkæden, men på det seneste er det begyndt at se sværere ud for ham.

Socialdemokratiet gjorde det onsdag klart over for folketidende.dk, at partiet ikke vil pege på ham som borgmester, og med John Brædder fra Guldborgsundlisten, der gerne vil fortsætte som borgmester, bliver det ikke let.

Byrådet i Guldborgsund

Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) siden 2010 - genopstiller.

De 29 byrådsmedlemmer er dags dato fordelt på denne måde:

Socialdemokratiet: 9
Guldborgsundlisten (G): 6
Venstre: 4
DF: 7
SF: 1
Konservative: 1
Enhedslisten: 1

René Christensen erkender over for TV 2, at hans chancer bestemt ikke er blevet større, efter udmeldingen fra Socialdemokratiet. Men selvom han ikke tror, at Janne Hansens advarsel mod ham betyder det store, havde han gerne været den foruden.

- Jeg er personligt overrasket og måske også lidt ked af det. Jeg synes egentlig, at vi har haft et politisk udmærket samarbejde. Vi har været uenige om mange ting, og det er da rigtigt, at jeg da også vundet en del af de politiske kampe, vi har haft. Men jeg synes da, vi har haft dem på et sagligt grundlag, siger René Christensen til TV 2.

Han afviser, at han har været for hård ved Janne Hansen.

- Det er måske mere i frustration over, hvad man måske selv har fået igennem politisk, og nu har man valgt at stoppe. Man oplever tit, at når en politiker stopper sådan måske ikke helt af egen vilje, så skal det have en årsag, og så smækker man med døren, tænker jeg.

Venstre vil helst have borgmesterposten selv

Både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre har bidraget til, at borgmester John Brædder på det seneste har haft det svært.

Tidligere på året indgik de tre partier et budgetforlig uden om borgmesteren, men hos Venstre understreger Henrik Høegh-Andersen, at partiet helst ser, at egen spidskandidat Ole K. Larsen bliver borgmester.

- Jeg ser ikke René som den bedste borgmesterkandidat. Jeg mener selvfølgelig, at vores egen er den bedste. Længere er den ikke. Men at man skal begynde at lave en kampagne på, hvem man ikke vil pege på, det synes jeg er lidt omvendt. Jeg synes, det er mærkeligt at skulle til at fravælge folk.

Det er kommunal- og regionsrådsvalg den 21. november. Tag kandidattesten til kommunalvalget her.