Kommunalvalg 2017

DF-kandidat kopierede S-borgmesters politik ord for ord

- Det ser lidt fjollet ud, må jeg erkende. Det er lidt uheldigt, lyder det fra spidskandidaten.

Når borgerne i Odsherred Kommune i Nordvestsjælland afgiver deres stemme ved det kommende kommunalvalg, kan et kryds ud for Socialdemokratiet ende med at blive en stemme på Dansk Folkeparti – og omvendt.

De to partier er gået i valgforbund for at undgå stemmespild, så eventuelt overskydende stemmer kan deles med dem, man er mest enig med.

Men enigheden mellem de to partier stopper ikke der.

Faktisk fremstår deres politik mere eller mindre identisk i det lokale dagblad Nordvestnyt den 1. november, hvor de lokale spidskandidater blev bedt forholde sig til henholdsvis ældreøkonomien og erhvervsklimaet i Odsherred.

Herunder har TV 2 opstillet svarene fra borgmester Thomas Adelskov (S) og Dansk Folkepartis spidskandidat, Paw Pedersen, og markeret de identiske passager.

- Det ser lidt fjollet ud, må jeg erkende. Det er lidt uheldigt, siger Paw Pedersen til TV 2.

Troede noter kom fra eget parti

Ved spørgsmålet om kommunens udfordringer med erhvervsklimaet er de to politikeres svar endda helt identiske bortset fra en enkelt slåfejl. Men hvem har så kopieret hvem?

I Facebook-gruppen Kommunalvalg i Odsherred 2017 har DF-kandidaten lagt sig fladt ned og erkendt, at det er ham, som har ladet sig inspirere lidt for meget af S-borgmesterens svar.

Men der er på ingen måde tale om et bevidst plagiat, understreger Paw Pedersen.

Det er en fejl, at ordlyden er så ens, men ikke en fejl, at vi mener det samme

Paw Pedersen, byrådskandidat i Odsherred Kommune

Grundet travlhed havde han bedt om hjælp i partiet til at nå nogle af sine mange opgaver, og derfor fik han et notat, som han troede var udarbejdet af Dansk Folkeparti, og som han genbrugte næsten én til én i sit svar til lokalavisen. Men notatet var i stedet et arbejdsnotat fra møder med borgmesteren.

- Jeg troede fejlagtigt, at det var vores eget notat, så da jeg læste det, tænkte jeg, at det lød rigtig fornuftigt, så jeg tog og brugte det, som det var, forklarer Paw Pedersen.

Ordlyd var en fejl, indholdet var ikke

DF-kandidaten blev først bekendt med sin fejltagelse, efter avisen var blevet trykt og udgivet. Det var en af de andre brugere i Facebookgruppen, der spøgefuldt påpegede de opsigtsvækkende sammenfald i S- og DF-spidskandidaternes svar.

- Det er en fejl, at ordlyden er så ens, men ikke en fejl, at vi mener det samme. På hele socialpolitikken ligger vi rigtig tæt på hinanden, og vi er enige om rigtig mange ting. Så det er i virkeligheden nok meget klogt, at vi er i valgforbund, siger Paw Pedersen.

Hos den socialdemokratiske borgmester Thomas Adelskov er der da heller ingen sure miner, selvom hans politik er blevet kopieret næsten ordret af et andet parti.

- Det er nok mest af alt en kuriositet, der viser, at vi i hvert fald ikke er så langt fra hinanden. På mange af de kommunale dagsordener har vi haft et godt samarbejde og løbende diskussioner om, hvad vi skal gøre ved de lokale problemstillinger, siger Thomas Adelskov.

Fremlægger fælles udspil

Borgmesteren fremhæver som eksempel, at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i Odsherred onsdag fremlagde et fælles udspil om at løfte ældreområdet med 8,5 millioner kroner fra 2019.

Blandt andet foreslår partierne i udspillet, at ældre tilbydes rengøring i eget hjem hver 14. dag fremfor hver tredje uge som i dag. Og så skal der bruges penge på demensindsatsen og på at imødekomme behovene hos et stigende antal plejekrævende borgere.

- Så vi har et godt samarbejde og er enige på en række områder. Og så kan sådan en svipser jo ske, sådan er det, siger Thomas Adelskov om DF-kollegaens plagiat.

Paw Pedersen er opstillet for første gang, og han ærgrer sig over, at han ikke var opmærksom på notatets ophav, før han videregav det som sine egne ord.

- Man lærer af sine fejl, og en anden gang skal jeg nok være lidt mere opmærksom og undersøge, hvor noget kommer fra, inden jeg bruger det, siger han.

I Odsherred Kommune tæller valgforbundet foruden Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti også Alternativet. De har undladt at kopiere Socialdemokratiets svar - faktisk har de helt undladt at svare. I stedet lyder det blot:

- Vi har ikke nogen spidskandidat. Vi har nogle svar, men de er alt for lange til formatet.