2017 valg

Syrer stiller op til kommunalvalget - det skulle han ikke have lov til, mener DF

Dansk Folkeparti kræver, at man skal bestå en udvidet danskprøve for at stille op til kommunal- og regionsvalget.

Bølgerne går højt mellem Alex Rosenbæk fra Dansk Folkeparti og Ghassan Rahmi fra Det Radikale Venstre, da TV 2 sætter dem i stævne ved et valgmøde i Holstebro.

- Hvad ved du for eksempel om byen Vemb, spørger Alex Rosenbæk på klingende vestjysk.

- Det skal jeg lære. Det ved jeg faktisk ikke, svarer Ghassan Rahmi, der ikke helt har lagt sin syriske accent fra sig efter tre år i Danmark.

Han er en af de udlændinge, der stiller op ved det kommende kommunalvalg. Det på trods af, at han endnu ikke er dansk statsborger.

Som reglerne er i dag, er man opstillingsberettiget til kommunal og regionsvalg, hvis man uden afbrydelse har opholdt sig i Danmark i mindst tre år.

DF så helst, at det krævede dansk statsborgerskab

Det er Dansk Folkeparti imod, og derfor skal Folketinget torsdag førstebehandle et beslutningsforslag fra partiet om, at udlændinge kun skal have lov til at stille op til kommunal- og regionsvalg, hvis de har bestået en udvidet danskprøve.

Martin Henriksen, der er udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, siger, at partiet helst så, at der blev stillet krav om, at man skal være dansk statsborger for at kunne stemme og stille op til kommunal- og regionsvalget. 

Det synspunkt står Dansk Folkeparti alene med i Folketinget.

- Derfor prøver vi med en lidt mildere model, hvor vi siger, at man som minimum må kunne blive enige om, at man skal kunne tale og forstå dansk for at deltage i det danske demokrati. Derfor lægger forslaget op til, at man skal bestå en danskprøve som minimum, siger han.

349.489 udenlandske statsborgere kan stille op

Som det ser ud i dag, er der 349.489 udenlandske statsborgere i Danmark, som både kan stemme og stille op ved kommunal- og regionsvalgene. 138.312 af dem er fra ikke-vestlige lande.

Og sådan skal det blive ved med at være, hvis man spørger Det Radikale Venstres udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen.

- Vi er for længst blevet enige med vores naboer i EU om, at alle, der er EU-borgere, de har ret til at stemme til lokalvalg og europaparlamentsvalg, når de har ophold, og de har været tre år i et andet EU-land.

- Det gør danskere, der bor i andre europæiske lande. De stemmer der, når de har boet der i en årrække. Og det gør mennesker med udenlandsk baggrund, der bor og arbejder i Danmark også. Det er måden, man engagerer sig i sit lokale demokrati, siger hun.

- Vi har noget, der hedder Google Maps

Ved vælgermødet i Holstebro mener Alex Rosenbæk ikke, at Ghassan Rahmi, som han står og debatterer med, skal have lov til at stille op.

- Du er nødt til at vide noget om det område, du stiller op i, siger han til sin modpart, mens han nævner forskellige byer i det vestjyske, som Ghassan Rahmi kan ende med at repræsentere, hvis han bliver valgt.

Ejsing, Vinderup, Thorsminde.

- Vi har noget, som hedder Google Maps, jeg kan bare finde dem på Google Maps, lyder det fra Ghassan Rahmi.

- Jamen, jeg kan også godt finde Raqqa på Google Maps, men det gør ikke, at jeg tager til Syrien og begynder at starte et nærdemokrati op, lyder det fra Alex Rosenbæk.

- Ja, det er dejligt. Du kan bare komme ned til Syrien og stille op der, siger Ghassan Rahmi i munden på sin modpart.

Det lykkes ikke de to kamphaner at blive enige denne aften til et vælgermøde i Holstebro. Nu er det op til vælgerne at beslutte, hvem der bliver valgt.

Dansk Folkepartis beslutningsforslag bliver sat til første behandling torsdag den 9. november.