Lippert

Støjberg åbner op for opgør med frit skolevalg

Udlændinge- og integrationsminister varsler ny pakke af stramninger, der blandt andet skal målrettes integrationen i skolerne.

Det er ikke sikkert, forældre skal blive ved med frit at kunne vælge, hvilken folkeskole deres barn skal gå på. Sådan lyder meldingen fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), som varsler nye stramninger på integrationsområdet. Denne gang skal stramningerne målrettes skolerne.

- Mit mål er, at alle børn skal have lige muligheder. Og det vil sige, at alle skal have lige muligheder for at forvalte det talent og virkelyst, man har, og omsætte det til at skabe det liv, som man ønsker. Men den dreng, der vokser op i Gellerupparken, har ikke samme muligheder som den dreng, der vokser op i Glyngøre eller Gentofte, lyder begrundelsen fra Inger Støjberg.

Vi har jo fejlet, og derfor bliver vi nødt til at tage hårdere fat om det her.

Inger Støjberg, udlændinge- og integrationsminister, Venstre

Netop nu sidder hun i et udvalg sammen med økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl og justitsminister Søren Pape Poulsen og diskuterer, hvordan der skal gribes ind over for skoler, hvor antallet af tosprogede elever går ud over undervisningens kvalitet.

- Det kan være i hvor stort et omfang, man selv har ret til at vælge, hvilken skole man går på, forklarer hun.

Det fri skolevalg skal simpelthen til debat?

- Det skal i hvert fald til debat. Jeg vil ikke nu sige, hvad vi sidder og arbejder på. Men det kunne godt være noget i den retning, vi sad og arbejdede på, lyder svaret.

Opgør med skoletradition

Det fri skolevalg blev oprindeligt indført på prøve i 2005 og stemt igennem af VK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. I 2012 blev ordningen gjort permanent efter en evaluering, der slog fast, at det frie skolevalg ikke skabte øget social opdeling, som der ellers flere gange var blevet advaret om. I evalueringen hed det blandt andet, at 82 procent af forældrene var glade for at kunne flytte deres børn, og det fri skolevalg blev desuden set som en styrkelse af folkeskolen som helhed, da man i højere grad kunne give forældre alternative tilbud til privatskolerne.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg arbejder på nyt udspil, som skal sikre bedre integration i folkeskolen.

- Jeg synes, det giver god mening at diskutere de her ting. Vi kan også se på de skoler, som underpræsterer og som ikke formår at løfte eleverne, siger Inger Støjberg i dag om opgøret med det fri skolevalg.

Hvornår det konkrete udspil fra de tre ministre bliver fremlagt for offentligheden vil udlændinge- og integrationsministeren ikke afsløre. Men behovet for at stramme yderligere ligger ifølge hende fast, hvis integrationen skal forbedres i Danmark.

- Vi har jo fejlet, og derfor bliver vi nødt til at tage hårdere fat om det her, lyder det fra Inger Støjberg.

Se hele interviewet med Inger Støjberg i talkshowet 'Lippert' på TV 2 Play.