2017 valg

S vil ikke gøre DF-profil til borgmester

Venstrekvinde opfordrer vælgerne til at stemme på Guldborgsundlisten, så Dansk Folkeparti ikke snupper borgmesterkæden.

Der er hård kamp om borgmesterposten i Guldborgsund, hvor flere vil forhindre at kommunen får en DF-borgmester.

Selv om Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne flere gange har kørt parløb i kommunalbestyrelsen i Guldborgsund på Falster, hvor de to partier inden valget har 16 af 29 pladser, melder Socialdemokraterne nu klart ud i den lokale avis Lolland-Falsters Folketidende.

Partiet vil ikke støtte DF's borgmesterkandidat, viceborgmester René Christensen, der udover sit arbejde i kommunalbestyrelsen i Guldborgsund også er folketingsmedlem, ved de kommende konstitueringsforhandlinger efter valget tirsdag den 21. november.

- Socialdemokratiet gør ikke René Christensen til borgmester, lyder det fra Socialdemokraternes Bo Abildgaard på hele den socialdemokratiske byrådsgruppes vegne i en skriftlig udtalelse til Lolland-Falsters Folketidende.

I et interview med avisen giver Bo Abildgaard, der er Socialdemokraternes borgmesterkandidat, ikke nogen egentlig begrundelse.

- Som der står: Vi gør ikke en DF'er til borgmester, siger Bo Abildgaard til Lolland-Falsters Folketidende.

Hvorfor ikke? Spørger den lokale avis

- Det gør vi bare ikke. Længere er den ikke, siger han.

Overfor TV 2 uddyber et andet socialdemokratisk byrådsmedlem Simon Hansen. Han mener, det er naturligt at Socialdemokraterne som har den største gruppe i kommunalbestyrelsen (ni medlemmer, red.) selv går efter borgmesterposten.

- Vi er det største parti i Guldborgsund Kommune,. Derfor finder vi det helt naturligt, at vi skal have et rødt flertal i kommunen, hvor det er Socialdemokratiet, der sidder for bordenden, siger Simon Hansen til TV 2.

Forlader politik i protest

Socialdemokraterne er ikke de eneste, der kæmper hårdt for at undgå, at René Christensen bliver borgmester i kommunen.

Venstres Janne Hansen, formand for Børne- Familie- og Uddannelsesudvalget, har trukket sig ud af politik og stiller ikke op ved det kommende valg. Det har hun gjort i protest mod, at de tre andre medlemmer af Venstres gruppe i kommunalbestyrelsen vil støtte René Christensen.

På Facebook har Janne Hansen reageret ved at anbefale vælgerne ikke at stemme på Venstre den 21. november.

- Derfor kan jeg heller ikke pege på V eller gå ud og anbefale V-kandidater. Det gør mig ondt efter otte års loyalt arbejde for Venstre, skriver hun i Facebook-opslaget.

Hun anbefaler i stedet vælgerne at stemme på Guldborgsund-listen, og hun skriver selv, at hun vil arbejde for Martin Lohse fra Guldborgsund-listen. Ifølge Facebook-opslaget mener hun, at DF, Socialdemokraterne og Venstre har forsøgt at svine den siddende borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten til.

René Christensen peger på - René Christensen

Til TV 2 siger René Christensen, at valget i Guldborgsund er kommet til at handle meget om, hvem der skal være borgmester.

- Det jeg glæder mig over, det er man siger, at det er politiken, der er det vigtige. Den her valgkamp lokalt er kommet til at handle meget om hvem der skal være borgmester. Man glemmer helt, at der er 51.000 borgere i Guldborgsund Kommune, som skal leve med det grundlag, vi bliver enige om.

- Men jeg tror vi vågner op den 22., og så har Guldborgsund Kommune også en borgmester, selv om vi alle sammen peger på os selv. Vi ved, hvad vi har været enige om. Men vi ved også, hvad vi har været uenige om, siger René Christensen. Han understreger, at han og Dansk Folkeparti kun peger på en kandidat som borgmester - René Christensen.

Hvis det lykkes René Christensen at blive borgmester i Guldborgsund, bliver han dog ikke den første DF-borgmester udenfor København. Sidste år var 1. viceborgmester i Helsingør Ib Kirkegaard fungerende borgmester og 'barselsvikar' for kommunens konservative borgmester Benedikte Kiær.

René Christensen var allerede for fire år siden spået gode chancer for at skaffe DF landets første borgmesterpost udenfor København, hvor kulturborgmester Carl Christian Ebbesen i 2013 fik DF's første borgmesterpost. Dengang lykkedes det John Brædder at beholde posten.