Flere betjente ædes op af nye opgaver i fængslerne
Regeringen vil ansætte op mod 200 nye betjente i fængslerne, men det er ikke nok, mener S og DF.
Efter længere tids intens debat om forholdene i de danske fængsler forhandler regeringen og Folketingets partier netop nu om en ny aftale for Kriminalforsorgen.
Et forhandlingsnotat, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af, viser, at regeringen vil tilføre fængselsvæsenet op mod 200 flere uniformerede betjente.
Det fremgår dog samtidig, at den ventede indsprøjtning bliver ledsaget af ekstra opgaver og flere indsatte. Det vil lægge beslag på lige så mange ekstra ansatte i blå uniformer.
Hårdere straffe kræver flere ansatte
Kriminalforsorgen skal ifølge notatet overtage politiets transport af arrestanter mellem arresthuse og retterne. Det skønnes at kræve 90 ekstra årsværk. Samtidig ventes hårdere straffe - og dermed længere tid bag tremmer for den enkelte indsatte - at kræve op mod 120 ekstra betjente.
Dansk Folkeparti, der sammen med Socialdemokratiet forhandler med VLAK-regeringen om en aftale, kræver flere betjente, end justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har spillet ud med.
- Vi mener ikke, at det er tilfredsstillende, siger gruppeformand Peter Skaarup til Jyllands-Posten.
- Vi forventer en reel tilførsel af mandskab til specielt de lukkede afdelinger, hvor bandemedlemmer sidder. Sammen med sektionering, hvor vi adskiller de forskellige bander, er det en meget vigtig ting, hvis man skal styre disse grupperinger, tilføjer han.
Skeptisk forbund
Ifølge Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, er det afgørende, at en aftale vil tilføre flere betjente til at løse de opgaver, som Kriminalforsorgen løser i dag.
Justitsminister Søren Pape Poulsen har ikke ønsket at lade sig interviewe om de igangværende forhandlinger. Han har dog flere gange understreget, at regeringen vil sikre fængselspersonalet bedre vilkår.
Ifølge Fængselsforbundet, der organiserer landets fængselsbetjente, vil regeringens plan ikke indfri det løfte.
- En stor del af disse stillinger vil blive brugt på transport og initiativer, som regeringen allerede har vedtaget - blandt andet højere straffe og en bandepakke. Så den almindelige betjent på en almindelig afdeling vil ikke opleve det som en nødvendig forbedring af deres arbejdsvilkår, siger formand Kim Østerbye.