Politik

BLOG: Har 15 S-borgmestre skåret i velfærden?

BLOG: Socialdemokratiet skød i sidste uge deres kommunalvalgkamp i gang med en gammel kending.

”Velfærd før skattelettelser”, lød mantraet i det brev, som Mette Frederiksen har sendt til 600.000 danske husstande.

I sig selv er det prisværdigt, at Socialdemokratiet skyder – hvad vi må formode er – et betragteligt millionbeløb i PostNords slunkne kassebeholdning.

Men de dyrebare partikroner kunne nok have været brugt på en bedre måde. Det mener jeg i hvert fald. Og det mener en stor del af Mette Frederiksens egne borgmestre tilsyneladende også.

I brevet prøver Socialdemokratiet ihærdigt at fremstille regeringen som nogle onde hulemænd, der ikke vil bruge penge på kommunal velfærd. For pengene kan jo kun bruges én gang, må man forstå. Det sker på trods af, at kommunerne har fået tilført 1 mia. kr. mere siden 2015, mens Socialdemokratiet skar 3 mia. kr., da de sad i regering fra 2011 til 2015.

Læseren må forstå, at en hver krone til lavere skat nærmest er et overgreb på velfærdssamfundet. Velfærd først. Skattelettelser aldrig. Det ene lader til at udelukke det andet.

Heldigvis undsiges Mette Frederiksen af mange af sine egne borgmestre. Mange af dem har nemlig selv givet skattelettelser.

3 S-kommuner har lettet grundskylden. 3 S-kommuner har lettet indkomstskatten. Og hele 11 S-kommuner har lettet skatten på erhvervsejendomme.

I alt har hele 15 af de 34 socialdemokratiske kommuner sænket skatten én eller flere gange i denne valgperiode. 

Har de mon gjort det i frådende ondskab for at skade velfærden i deres kommuner? Nej, det tror jeg ærligt talt ikke. Jeg tror, at de har en mere pragmatisk og ikke helt så sort/hvid tilgang til det at stå i spidsen for en kommune.

De har nok kunnet se, at lavere skat kan være et middel til at til at tiltrække investeringer. Til at skabe arbejdspladser. Til at skabe udvikling. Til at øge bosætningen. Og på den måde at øge indtægterne til kommunekassen. Det tror jeg, de kan have ret i.

Det er samme strategi, som regeringen har lagt for hele Danmark. Vi vil øge gevinsten ved at arbejde, så flere yder en indsats. Vi vil gøre det lettere at drive virksomheder, så der er arbejde at få. Og det vil i sidste ende give flere skattekroner i statskassen, som så kan investeres i fx kommunal velfærd.

Vi ønsker en balanceret økonomisk politik, hvor der er plads til begge dele.

Vi bruger mange penge på bedre velfærd. Men vi investerer også i, at der er nogen til at finansiere vores børns og børnebørns velfærd i fremtiden.

Det er jo netop, fordi ansvarlige politikere fra forskellige partier før os har tænkt langsigtet og balanceret, at Danmark i dag har plus på kontoen.

Denne sammenhæng plejede Socialdemokratiet godt at kunne forstå. Det var vel derfor, at de selv sænkede topskatten og selskabsskatten, da de var i regering? 

Jeg har læst, at Mette Frederiksen skal besøge samtlige kommuner. Det er godt. For så vil der være i hvert fald 15 lejligheder til at minde hende om, hvad hun godt vidste engang: At modsætningen mellem skattelettelser og velfærd er falsk.