Kommunalvalg 2017

Ældre vil i byrådet: Vi er en stemme ligesom alle andre

I landets kommunalbestyrelser er ældre nogen, man taler om – ikke noget man er. Mød to kandidater, der vil det anderledes: Tage på 86 og Lis på 87 år.

Der er Silvan, Petworld, Kop & Kande og 13 andre butikker, fem restauranter og en biograf i det store shoppingcenter Big i Herlev. 

Det er "så grimt så grimt" og står - som forbrugets højborg - for alt det, 87-årige Lis Veiergang Olesen er modstander af. 

Hun kom ind i politik engang i 90'erne, hvor Disa-fabrikken blev nedlagt på selvsamme grund ved Herlev Hovedgade. Den daværende borgmester ville sælge den, så der kunne blive opført en kæmpe Bilka.

Blå bog: Lis Veiergang Olesen

Pensioneret skolelærer og viceskoleinspektør.

Opstillet for Socialistisk Folkeparti i Herlev som nummer syv på listen. 

Medlem af partiet i omtrent 25 år. 

Mærkesag: Klima og miljø.

Privat: Gift med Ib Olesen. Parret har tilsammen syv børn, 16 børnebørn og to oldebørn. 

Lis Veiergang Olesen kunne ikke holde tanken ud. Hun skrev indignerede læserbreve i Herlev Bladet og samlede underskrifter ind. Oprøret lykkedes. Bilka-planerne blev skrinlagt. 

Et par årtier senere blev det store grå center så klodset op på grunden. Det irriterer hende at se på, og hun har kun sat sine ben i centret en enkelt gang, fordi et barnebarn holdt fødselsdag på Bones-restauranten.

Slaget om byggegrunden er tabt for tid og evighed. Men Lis Veiergang Olesens engagement i lokalsamfundet er still going strong. Den pensionerede skolelærer og viceskoleinspektør stiller op til kommunalvalget for SF i en alder af 87 år. 

Skjult aldersdiskrimination

Der er ikke mange som hende. Kun 2,7 procent af dem, der blev valgt ind ved seneste valg, var 70 år eller ældre, selvom aldersgruppen udgør 15 procent af vælgerne. 

Dermed er de ældste borgere den gruppe, der er dårligst repræsenteret i lokalpolitik. 

- Det er et demokratisk problem, siger Bjarne Hastrup, der er administrerende direktør for Ældresagen. 

Fra min side ligger der en kraftig opfordring til kvinder, unge og ældre om at stille sig op i rækkerne.

Bjarne Hastrup, adm. direktør, Ældresagen

Han mener, mennesker i alle livsfaser - herunder også unge og kvinder, som der ligeledes er få af i lokalpolitik - burde være repræsenteret i kommunalbestyrelserne. Men mange ældre holder sig tilbage, fornemmer han, fordi der findes en skjult aldersdiskrimination. En slags konsensus om, at man efter en vis alder er for gammel til at blande sig. 

Det handler ikke om, at de ældre hellere vil passe børnebørn, spille golf eller nippe roser i haven, forsikrer han. Tværtimod er det Ældresagens oplevelse, at de fleste ældre i dag er meget optagede af at være engageret i samfundslivet.

- Fra min side ligger der en kraftig opfordring til kvinder, unge og ældre om at stille sig op i rækkerne. Og til dem, der opstiller kandidaterne, om at sikre en ordentlig liste, hvor alle er repræsenteret, siger Bjarne Hastrup og spørger:

- Hvorfor sidder der ikke en sosu-assistent på 70, som har været på plejehjemmet og ved, hvad det drejer sig om? Eller en pårørende på 75, der har prøvet at passe sin ægtefælle? Jeg kunne forestille mig, at de kunne gøre det fantastisk. 

Ældres stemme er svagere i debatten

Den lave repræsentation af de ældre betyder dog ikke, at ældrepolitik bliver tiet ihjel i landets kommunalbestyrelser, siger kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet. Men han medgiver, at de ældres stemme er svagere i debatten. 

- Politikerne kan være gode til at opfange signaler om forholdene i kommunen, men der kan nogle gange godt mangle dem, der kan adressere nogle nye problemer eller bidrage med en anden type argumenter, siger Ulrik Kjær. 

- Inden byrådene træffer beslutning, er der politisk diskussion, hvor ideer og argumenter bringes på banen. Der vil der jo mangle nogle stemmer, hvis der en gruppe borgere, der slet ikke er repræsenteret. 

Et stemme for ældre i Assens

Tage Kiltang Bartholin fra Assens var den ældste, der blev valgt ved kommunalvalget i 2013. I dag er han 86 år. Han runder 87 en måned efter kommunalvalget, som han stiller op til igen for Dansk Folkeparti.

- Jeg er en stemme. Ligesom en hvilken som helst anden, der bliver valgt, siger han. 

Hvis jeg selv havde været 30, havde jeg måske også tænkt; hvorfor bliver han ved, ham den gamle?

Tage Kiltang Bartholin, 86-årige kommunalvalgskandidat for DF

Hans stemmer kommer mest fra Haarby, hvor han selv bor, ved han. Og han gætter på, at det primært er ældre, der sætter kryds ved ham.

BLÅ BOG: TAGE KILTANG BARTHOLIN

Pensioneret ejendomsmægler og fhv. politibetjent.

Opstillet for Dansk Folkeparti i Assens - ligesom partiformandens bror, Jens Henrik W. Thulesen Dahl - som nummer seks på listen. 

Medlem af partiet siden 1998. 

Mærkesag: Ældrepolitik, herunder teletaxa-ordningen, og kommunens veje er ikke for gode.

Privat: Gift på 27. år. 

- Hvis man er i stand til at skrive læserbreve om ting, som borgerne er utilfredse med, så får man gode muligheder for at blive valgt ind, er Tage Kiltang Bartholins erfaring.

I øjeblikket er han mest optaget af teletaxa-ordningen i kommunen. 

- Her i Assens Kommune kan man ikke blive kørt fra den ene ende af kommunen til den anden med teletaxa. Det, synes jeg, er for dårligt. Man kan kun køre to zoner, så jeg kan ikke komme fra Haarby til Vissenbjerg eller Aarup. I Kerteminde kan man komme i hele kommunen med én kørsel. Det ville koste 3-400.000 om året. Det er en meget lille udgift i forhold til kommunens budget, siger han. 

Tage Kiltang Bartholin har været engageret i kommunalpolitik i mange år. I begyndelsen som socialdemokrat, som på valgplakaten her fra 1989. Han sadlede om og meldte sig ind i Dansk Folkeparti i 1989.

Alder er ligegyldigt i politik

Tage Kiltang Bartholin kom i byrådet for første gang i 1966 for Socialdemokratiet og har sammenlagt siddet i byrådet i 34 år. Siden 2002 for Dansk Folkeparti. Han synes, han skylder partiet at stille op, så længe han kan. 

- Jeg mærker af og til blandt mine egne, at nu kan jeg godt stoppe. De siger det ikke direkte til mig, men man kan jo godt komme til at overhøre noget. Hvis jeg selv havde været 30, havde jeg måske også tænkt; hvorfor bliver han ved, ham den gamle? Men det er jo vælgerne, der bestemmer, siger han. 

Hvis Konrad Adenauer kunne være forbundskansler i Tyskland, til han var 87, så kan Tage Kiltang Bartholin vel også sidde i byrådet i Assens, ræsonnerer han. Alder er ligegyldigt i politik, så længe man er frisk.

Jeg kan bidrage med noget andet. Erfaring først og fremmest. Et langt livs erfaring og sund fornuft.

Lis Veiergang Olesen, 87-årig kommunalvalgskandidat for SF

Byrådskandidaten har for nylig anskaffet sig et løbebånd, som han går tre-fire kilometer på dagligt for at holde sig i form. Så han ser ingen grund til at trække sig tilbage. Dog er hans chancer for at blive genvalgt denne gang ikke så store, vurderer han. Det er han "heller ikke så ked af". 

- Jeg har ikke noget imod at være suppleant. Det er også en måde at bidrage på. Og det ville da være en fin måde at stoppe på, siger Tage Kiltang Bartholin, der vil være 90, når den kommende valgperiode udløber. 

Flittig læserbrevsskribent

Tilbage i Herlev lægger Lis Veiergang Olesen heller ikke så meget i det med alderen. 

- Man bliver selvfølgelig ikke ved med at have de samme kræfter. Jeg kan blive syg eller stille træskoene. Det kan vi alle. Men de unge kører nok mere vildt på deres motorcykel, end jeg gør på min cykel, siger hun. 

- Når man er skolelærer, er man jo ikke bange for at rejse sig op og sige noget, lyder det fra 87-årige Lis Veiergang Olesen, der altid har været engageret i samfundet på en eller anden måde.

- Jeg kan bidrage med noget andet. Erfaring først og fremmest. Et langt livs erfaring og sund fornuft. 

Hun og manden Ib, der også er engageret i SF's lokalforening, har boet i huset i 55 år. Alle bare flader er med tiden blevet fyldt med oliemalerier, små dyrefigurer og bogreoler. 

Lis Veiergang Olesen erkender, at hun er en typisk ældre kandidat på den måde, at hun gerne vil have, at tingene forbliver, som de altid har været. På det seneste er hun for eksempel faret i blækhuset over lukningen af egnsmuseet 'Hannes Minde' og planerne om at flytte byrådet fra det gamle rådhus til nye lokaler i et butikscenter tættere på bymidten. 

- Jeg vil ikke op i et eller andet butikscenter, hvis jeg skal fremlægge min sag. Jeg vil op i rådhuset. Vi har sådan et pænt rådhus, siger hun. 

Et af Lis Veiergang Olesens seneste læserbreve til Herlev Bladet er en advarsel om ikke at nedlægge byens rådhus.

På andre måder er hun slet ikke den typiske ældre kandidat. For eksempel interesserer ældrepolitik hende ikke et klap. Hun er mere optaget af at få bedre normeringer i daginstitutionerne, færre børn i skoleklasserne og miljø. Især miljø. 

- Jeg hader spild! Der skal også være ressourcer til vores børn, børnebørn og dem, der kommer efter dem. Derfor skal man lade være med at købe så meget. Forbrugerisme er forfærdeligt, siger hun med eftertryk, så man bliver mindet om hendes indignation mod shoppingcentret oppe ved lyskrydset. 

Stiller op for at trække stemmer til partiet

SF er blevet Herlev-parrets fælles interesse. Lis Veiergang Olesen skriver flittigt læserbreve, Ib Olesen sidder i bestyrelsen, og de to tager til alle byrådsmøder "for at holde øje med dem". 

SF har i øjeblikket én kandidat i byrådet, Arly Eskildsen. Det var ham, der overtalte hende til at stille op. 

- Jeg er ikke syg efter at blive valgt ind i byrådet. Jeg stiller mest op for at trække nogle stemmer til partiet, indrømmer kandidaten, der er nummer syv på SF's liste. 

Men hvad så, hvis du kommer ind? 

- Jamen nu har jeg jo taget skridtet. Så må jeg jo gå til biddet, griner hun.