Kommunalvalg 2017

Journalist meldte sig ind i Venstre for at udspørge kandidat om bryllup

Da en spidskandidat ikke ville besvare spørgsmål om sit bryllup på Københavns Rådhus, kom journalisten til kaffe og kage hos Venstre.

Radio24Syvs politiske redaktør har forsøgt at få Venstres spidskandidat i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard, i tale uden held. 

Derfor har Brian Weichardt nu tyet til alternative metoder.

Journalisten meldte sig nemlig ind i partiet for at få adgang til et møde i lokalforeningen, så han kunne udspørge spidskandidaten. 

- Jeg har været mega irriterende. Jeg har ringet til hende mere end 30 gange, sms'et, lagt beskeder på hendes telefonsvarer og forsøgt pressetjenesten. Men hun svarede ikke. Det var sidste udvej, siger Brian Weichardt fra Radio24Syv til TV 2. 

Afvist ved internt møde

Cecilia Lonning-Skovgaard har påkaldt sig opmærksomhed, fordi hun i 2012 var den første til at holde bryllupsreception på Københavns Rådhus - uden at betale for leje af lokalet. 

Det, der siden har udløst så heftig kritik af Anna Mee Allerslev, at hun for to uger siden trak sig som beskæftigelsesrådmand og spidskandidat for Radikale Venstre i København. 

Vi er ude på et skråplan, hvis medier accepterer at blive ignoreret af politikere i dårlige sager, hvor de skylder en forklaring.

Brian Weichardt, politisk redaktør, Radio24syv

Men Venstre-kandidaten har tilsyneladende ikke haft lyst til at besvare Radio24Syvs spørgsmål.

Det fik i sidste uge journalisten Brian Weichardt til at opsøge et møde i lokalforeningen i København. Her blev han dog afvist med henvisning til, at det var et internt møde. 

Mandag aften troppede han igen op i Venstres lokaler, hvor medlemmerne var inviteret til kaffe, kage og "mandags peptalk med Søren Pind".

Denne gang bevæbnet med et papir på medlemsskab.

- Som jeg har sagt til flere medier...

Brian Weichardt fremviste en kvittering på sin indmeldelse i partiet og gik direkte hen til Cecilia Lonning-Skovgaard med sin mikrofon.

-  Cecilia Lonning-Skovgaard. Det er fra Radio24Syv, jeg hedder Brian Weichardt. Det er jo ikke rart at mødes på denne her måde, men vi har jo prøvet at få dig i studiet en del gange. Jeg vil høre, nu hvor vi så har hinanden, er det fair, at du kunne få et gratis lokale stillet til rådighed på Københavns Rådhus, da du skulle giftes, spørger han på en videooptagelse af interviewet

Cecilia Lonning-Skovgaard, Venstres spidskandidat i Københavns Kommune, benyttede også Københavns Rådhus gratis til sit bryllup. Alternative metoder skal i brug for at kunne spørge hende, om det er fair.

Posted by 24syv on Monday, November 6, 2017

- Som jeg har sagt til flere medier, herunder Berlingske Tidende, så afventer vi lige nu den interne undersøgelse og den eksterne undersøgelse. Og det er klart, at hvis de undersøgelser viser, at jeg skylder penge, så vil jeg selvfølgelig straks afregne dem, svarer Venstre-kandidaten. 

Brian Weichardt stiller flere spørgsmål, men Cecilia Lonning-Skovgaard svarer det samme hver gang. At hun afventer undersøgelserne. 

- Politikere skal svare

Brian Weichardt omtaler selv metoden til at komme indenfor som "usædvanlig". 

Hvorfor var det nødvendigt at gribe til den slags metoder?

- Jeg syntes ikke, der var andet at gøre. Jeg havde jo prøvet alle de almindelige metoder. Til sidst måtte jeg jo bare sige, at vi aldrig nogensinde ville få hende til at svare, hvis vi ikke gjorde noget ekstra, siger Brian Weichardt. 

Jeg bryder mig personligt ikke om det. Det er jo klart intimiderende. Men chancerne for at svare har været så mange.

Brian Weichardt, politisk redaktør, Radio24syv

Er det ikke fair nok, at hun siger nej tak til interviews? 

- Jo, det kan man sige. Men hun svarer jo ikke engang. Det her får også en ekstra tand af, at der er valg lige om lidt. Folk skal sætte deres krydser nu. Derfor skal man ikke bare kunne ignorere alle henvendelser. Politikere skal altså svare - også når de har en dårlig sag.

- Hun er Venstres spidskandidat i København. Vi er ude på et skråplan, hvis medier accepterer at blive ignoreret af politikere i dårlige sager, hvor de skylder en forklaring. 

Men er det ikke at gå for vidt at melde dig ind i partiet og opsøge hende til et internt arrangement? 

- Jeg bryder mig personligt ikke om det. Det er jo klart intimiderende. Men chancerne for at svare har været så mange. Jeg kunne have stillet mange flere spørgsmål, men jeg valgte at stoppe, fordi det ikke førte videre. Fordi jeg kommer brasende, skal man jo ikke tørre fuldstændig gulv med personen, siger Brian Weichardt. 

Da TV 2 taler med ham tirsdag formiddag, er han ved at melde sig ud af Venstre efter knap en uge som medlem. Det er første gang, han er gået så vidt for at få en politiker i tale.

Han har ikke overvejet, om det er en ny stil, han vil gøre brug af igen. 

Kaffe og rådhuspandekager

Cecilia Lonning-Skovgaard oplyser på sms til TV 2, at hun ikke har nogle kommentarer. 

Hun har tidligere fortalt Berlingske om bryllupsreceptionen i oktober 2012: 

- Det var i to timer, fra klokken 15-17, hvor vi serverede rådhuspandekager, crémant og kaffe og vand, og jeg tror, at de, som ville, kunne få en øl. Det betalte vi så for, ligesom vi betalte for serveringspersonale, vagter, bordopdækning og så videre.

Før brylluppet blev det taget op på et møde blandt gruppeformændene på rådhuset, om hun måtte låne festsalen. Det blev der nikket ja til, selvom det året forinden var besluttet, at kommunen ikke må stille lokaler gratis til rådighed til private arrangementer. 

Da sagen begyndte at rulle mod Anna Mee Allerslev i september, bad Cecilia Lonning-Skovgaard borgerrepræsentationens sekretariat om oplysninger om, hvad lejen for lokalet i 2012 løb op i. Det kunne sekretariatet dog ikke oplyse her fem år senere. 

- Så rent praktisk kan jeg faktisk ikke gøre noget lige nu, for jeg kan ikke få oplyst, hvad det er for et beløb, og hvilken kasse det skal betales til, har Cecilia Lonning-Skovgaard sagt til Berlingske.

Hun venter derfor på kommunens redegørelse. Den bliver præsenteret for borgerrepræsentationen 30. november.

Tidslinje: Forstå balladen om Anna Mee Allerslev

 1. 2017

  1. Lånte rådhushal gratis til bryllupsreception

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev kvit og frit har lånt Rådhushallen på Københavns Rådhus til sin egen bryllupsreception den 26. august 2017. For almindelige borgere koster den 65.000 kroner at leje.

    

   Flere eksperter i offentlig forvaltning vurderer, at det gratis lokalelån er i strid med de retningslinjer, Københavns Borgerrepræsentation vedtog i 2011. Her står der blandt andet, at:

    

   - Kommunen må ikke stille lokaler vederlagsfrit til rådighed til private eller partipolitiske arrangementer.

    

   Anna Mee Allerslev fastholder, at hun har fulgt reglerne og henviser til, at gruppeformændene i Borgerrepræsentationen i 2012 aftalte en administrativ praksis, der tillader folkevalgte at benytte Rådhushallen til bryllupper. Den praksis er dog ikke nedfældet på skrift.

    

   Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren fremhæver desuden, at Borgerrepræsentationens sekretariat har sagt god for lokalelånet.

    

   Facebook kaldte Anna Mee Allerslev BT's historie for "useriøs" og fik opbakning fra Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard.

    

   - Som altid har du styr på det hele, Anna. BT kan rende og hoppe, kan de, skrev Morten Østergaard i en kommentar på Facebook.​

  2. Beder om ekstern undersøgelse

   Anna Mee Allerslev siger til BT, at hun vil bede Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune om at få foretaget en ekstern undersøgelse af Borgerrepræsentationens regler på området for udlejning af lokaler.

    

   Derudover oplyser hun, at hun vil betale 17.316,25 kroner for maden til en fødselsdagsreception, som hun holdt den 15. august 2014 i forbindelse med sin 30-årsfødselsdag. Maden var oprindeligt betalt af Københavns Kommune.

    

   Ifølge borgmesteren fulgte sekretariatet reglerne for officielle, offentlige runde fødselsdagsreceptioner. Derfor sendte de ikke regningen videre dengang i 2014. Alligevel vil hun betale forplejningen.

  3. Kommunen påtager sig ansvaret

   Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune påtager sig ansvaret for afregningen af Anna Mee Allerslevs lån af Rådhushallen.

    

   Økonomiforvaltningens direktør, Peter Steengaard Mørch, siger efterfølgende, at reglerne for udlån af Rådhusets lokaler skal strammes op.

    

   Den administrerende direktør siger, at kommunen fremover vil sørge for, at reglerne kan findes på skrift.

    

   - Retningslinjerne for udlån af Rådhusets lokaler til medlemmer af Borgerrepræsentationen og andre skal selvfølgelig foreligge på skrift og være helt efter bogen, siger Peter Steengaard Mørch.

  4. Statens vagthund går ind i sagen

   Statens vagthund på området - det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen - beder Københavns Kommune om en udtalelse i sagen for at vurdere, om der skal igangsættes en tilsynssag.

  5. Ny sag om gratis festlokale dukker op

   BT afslører, at Anna Mee Allerslev fik stillet et festlokale gratis til rådighed hos Øens Murerfirma til sin 30-årsfødselsdagsfest den 15. august 2014.

    

   Øens Murerfirma har et tæt samarbejde med Anna Mee Allerslevs forvaltning.

    

   Hun har flere gange fremhævet virksomhedens sociale indsats, og borgmesteren var som medlem af dommerkomitéen også med til at give Øens Murerfirma Københavns Erhvervspris 2017.

    

   Desuden udfører Øens Murerfirma også renoveringsopgaver for Københavns Kommune.

    

   Anna Mee Allerslev siger, at lokalelånet er privat og ikke har noget med borgmesterhvervet at gøre. Flere forvaltningseksperter vurderer dog, at der er tale om en gave, som hun ikke må tage imod.

  6. Betaler for penge for rådhushallen og andet festlokale

   Anna Mee Allerslev oplyser, at hun betaler 65.000 kroner for leje af Rådhushallen til sin bryllupsreception.

    

   Borgmesteren siger, at hun har lyttet til kritikken og er blevet klogere.

    

   Hun vil også betale for lån af det lokale, hun fik stillet gratis til rådighed af Øens Murerfirma i forbindelse med sin 30-årsfødselsdagsfest den 16. august 2014.

  7. Stillede ansatte en lang række spørgsmål om bryllup

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev i månederne op til brylluppet i august 2017 sendte en lang række spørgsmål til embedsmænd i Københavns Kommune.

    

   Borgmesteren sendte 84 spørgsmål af slagsen på mail, hvor hun blandt andet spurgte til lydanlæg, kagetallerkner og servietter.

    

   Derudover gav hun også udtryk for sin utilfredshed med prisen for det personale, kommunen krævede skulle være til stede.

    

   De mange spørgsmål fra Anna Mee Allerslev satte tilsyneladende sindene i kog hos embedmændene:

    

   - Jeg er ked af det bøvlede forløb, og at puls/blodtryk lige blev lidt udfordret. Arrangementet er ‘vokset’ hen over sommeren, og set fra Kejds (Københavns Ejendomme, red.) side kræver hver eneste lille ændring eller tilføjelse mandetimer både/enten før, under og efter et arrangement, skrev en embedsmand i en mail til Anna Mee Allerslev kort tid før bryluppet.

    

   Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, siger til BT, at det er kritisabelt, at borgmesteren får embedsapparatet til at bruge meget tid på bryllupsplanlægning, som burde være et privat anliggende.

    

  1. Hjælper privat ven i byggesag

   BT skriver, at Anna Mee Allerslev har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen hjælpe en privat ven i en byggesag.

    

   Ejeren af Øens Murerfirma, Jan Elving, er ven af Anna Mee Allerslev. Han og koncertarrangøren fra spillestedet Tap 1 manglede i oktober sidste år en tilladelse til at ombygge fabrikshaller på Kløverparken i København, og det fik den radikale borgmester til at rykke forvaltningen for et svar på, hvor langt byggesagen var fra at være færdigbehandlet.

  2. Trækker sig fra politik

   Anna Mee Allerslev trækker sig med øjeblikkelig virkning fra sine poster som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune. Samtidig træder hun tilbage som politisk leder for Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen i København.