2017 valg

5 bykonger abdicerer - det sender tusindvis af stemmer i spil

Populære borgmestres farvel skaber usikkerhed, for vælgerne stemmer ikke nødvendigvis på den afgående bykonges afløser eller parti.

I Esbjerg er der ingen over eller ved siden af Johnny Søtrup.

Den populære Venstre-borgmester har siddet på magten i Danmarks femtestørste kommune siden 1994, og ved seneste kommunalvalg fik han næsten tre gange så mange personlige stemmer som nummer to.

Men snart er det slut. Ved kommunalvalget den 21. november er Johnny Søtrup ikke på stemmesedlen, og tusindvis af esbjergensere skal derfor sætte deres kryds ud for et nyt navn.

Det samme gør sig gældende i flere andre kommuner, hvor store stemmeslugere ikke stiller op. Dermed kan nye scenarier udfolde sig.

- Det er spændende, når bykongerne abdicerer, for der er en masse stemmer, som kastes op i luften, men som vi ikke ved, hvor falder ned. Det medfører en stor uforudsigelighed og kan gå både den ene og den anden vej, siger kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

Usikkerheden består i, at vælgerne til kommunalvalg i høj grad stemmer på personen og derfor ikke nødvendigvis på det parti, som de normalt ville stemme på til et folketingsvalg.

- Men hvad gør de folk, når bykongen er væk? Vi kan ikke bare regne med, at de personlige stemmer går videre til den nye spidskandidat eller samme parti. Det er derfor, at det bliver så interessant, forklarer TV 2s politiske analytiker Thomas Funding Therkildsen.

Men hvad sker der så ude i de afgående bykongers kommuner? Herunder kan du læse de mulige scenarier for fem af dem.

ESBJERG KOMMUNE: Johnny Søtrup (V)

Venstre-borgmesteren har siddet på magten siden 1994. Men han meddelte tidligere i år, at han havde besluttet, at det ikke bliver til mere end seks perioder som borgmester.

Afløseren som Venstres borgmesterkandidat er byrådsmedlem og 1. viceborgmester Jesper Frost Rasmussen. Hans modstander bliver Socialdemokratiets John Snedker.

Ifølge Thomas Funding Therkildsen skal Venstre dog gå meget tilbage, før at de mister magten i kommunen.

- Søtrup har virkelig siddet på magten og har et solidt flertal. Men han har ikke gjort det nemt for sin afløser ved at sidde perioden ud, for Jesper Frost er på ingen måde lige så kendt. Så som udgangspunkt er det tvivlsomt, om han kan sikre det samme stemmetal for såvel sig selv eller partiet. Det åbner for, at Socialdemokratiet kan vinde nogle af dem til sig.

- Redningen for Venstre er, at John Snedker ikke er væsentlig mere kendt. Det havde været mere problematisk for dem, hvis Socialdemokratiet havde en meget markant profil.

MIDDELFART KOMMUNE: Steen Dahlstrøm (S)

Middelfarts borgmester gennem næsten 32 år, Steen Dahlstrøm (S), meddelte den 1. september, at han trak sig fra posten med øjeblikkelig virkning på grund af stress. 66-årige Dahlstrøm var indtil da Danmarks længst siddende nuværende borgmester.

Afløseren var partifællen Johannes Lundsfryd Jensen, der nu efter bare få måneder på posten skal forsøge at overbevise vælgerne om at lade ham fortsætte. Men Steen Dahlstrøms afgang som borgmester har fået andre partier til at øjne muligheder.

- Det er et åbent spil i Middelfart. Det har været en lidt håbløs måde at videregive magten, hvor den nye spidskandidat ikke har haft mulighed for at bruge embedet til at etablere sig, så han er bagud på point fra start. Så de andre partier får ikke større mulighed, siger Thomas Funding Therkildsen.

Steen Dahlstrøm genopstiller dog til byrådet, bare ikke som borgmesterkandidat, hvilket kan betyde, at Middelfart ender med en noget atypisk situation, forklarer TV 2s politiske analytiker.

- Det kan ende med, at vi får et noget specielt valgresultat, hvor Socialdemokratiet genvinder magten, men hvor Dahlstrøm får flere stemmer end deres borgmesterkandidat. Så i den henseende vil det være en fordel, hvis han kan sætte sig i baggrunden og lade den nye mand komme til.

ODENSE KOMMUNE: Anker Boye (S)

Lidt atypisk for en bykonge har Anker Boye været borgmester af to omgange. Først fra 1994 til 2005 og så igen fra 2010 til 2016, hvor han trak sig og overlod pladsen til 40-årige Peter Rahbæk Juel, der nu selv skal genvinde borgmesterposten.

Men Peter Rahbæk Juel har den fordel, at han har haft næsten et år til at etablere sig selv for Odenses borgere, og det giver ham en god position i kampen mod Venstres borgmesterkandidat, 43-årige Jane Jegind, mener Thomas Funding Therkildsen.

- Han har fået et år i embedet til at profilere sig selv, blandt andet med et budgetforlig i Odense, hvor Socialdemokratiet har lavet et smalt budgetforlig og sat skatten op og på den måde skabt en meget klar politisk profil. Om man så vinder valg ved at sætte skatten op, er det åbne spørgsmål.

- Peter Rahbæk Juel har derudover været meget synlig omkring bandekonflikten i Odense, og det taler til hans klare fordel. Det katapulterede ham fra at være kendt af meget få, til at rigtig mange kender ham. Så her står afløseren for den gamle bykonge med langt bedre kort på hånden, end i eksempelvis Middelfart.

TÅRNBY KOMMUNE: Henrik Zimino (S)

67-årige Henrik Zimino har været borgmester i Tårnby siden 1994, men har valgt ikke at genopstille. I stedet skal 1. viceborgmester Allan Steenberg Andersen forsøge at opretholde det socialdemokratiske greb på kommunen.

Han har den klare fordel, at Dansk Folkeparti støtter Socialdemokratiet her i kommunen.

Venstres borgmesterkandidat er den 42-årige Heidi Ladegaard, mens Liberal Alliances spidskandidat, Martin Rojen, har erklæret, at ”Liberal Alliance Tårnby er klar til at vælte diktatorisk styre”.

- Det ligner en klar socialdemokratisk kommune, men vi ved ikke med sikkerhed, om Allan Steenberg arver de personlige stemmer. Altså om det har været stemmer på Zimino eller socialdemokratiske stemmer, siger Ulrik Kjær.

- Spændingen ligger i, at vi ikke ved, hvor de lander, hvis de stemmer virkelig bliver kastet ud, og nogle af de mindre partiet formår at føre en god valgkamp. Men jeg tror, at Dansk Folkeparti sidder med noget af nøglen.

IKAST-BRANDE KOMMUNE: Carsten Kissmeyer (V)

Ikast-Brande skal have ny borgmester, da 64-årige Carsten Kissmeyer fra Venstre stopper for at gå efter formandsposten i Region Midtjylland. Han har været borgmester siden 2002, først i Ikast Kommune og efter kommunesammenlægningen i Ikast-Brande.

Venstres borgmesterkandidat er i stedet det 53-årige byrådsmedlem Ib Boye Lauritsen, mens Socialdemokratiet stiller med det erfarne byrådsmedlem Frank Heidemann Sørensen som deres borgmesterkandidat.

- Det er lidt samme historie som i Esbjerg, hvor en voldsomt populær Venstre-borgmester er blevet siddende helt frem til valget, men ikke genopstiller. Det gør det rigtig svært for den nye kandidat, der ikke har haft tid til at etablere sig selv, og alle stemmer er teoretisk i spil, siger Thomas Funding Therkildsen.

Venstre sidder dog traditionelt så massivt på magten, at der skal ske meget store forskydninger, før vi ser et magtskifte.

- Det mest venstreorienterede parti i byrådet er Socialdemokratiet. Så Venstre skal virkelig miste fodfæstet for ikke at vinde i Ikast-brande, siger Thomas Funding Therkildsen.

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget og regionsvalget den 21. november? Så kan du tage kandidattesten her:

Kommunalvalg 2017

Tre sager der kan afgøre valget i din kommune

Vi kan ikke finde en kommune med det navn. Prøv igen
Sammen med TV 2 Regionernes politiske redaktører og reportere har vi samlet overblikket over, hvilke sager der bliver diskuteret lige nu.
Hop til en af de seks største kommuner
Læs mereKøbenhavn
Hvordan skal man komme af med banderne? Fri hash eller straf til de kriminelles familier
Læs mereAarhus
Trafikken og nybyggerierne i Aarhus C får temperamentet til at koge i Smilets by
Læs mereAalborg
Kirkeombygning giver p-problemer i Aalborg, mens landområderne spørger 'Hvad med os?'
Læs mereOdense
Skattestigning deler byrådet - er enten velfærd eller falliterklæring
Læs mereEsbjerg
Hver femte stemme er i spil efter Esbjergs ukronede bykonge har forladt sin trone
Læs mereRanders
'Svagpisser' - den hårde tone i byrådet har ført til opsigelser i administrationen og kan påvirke valget