2017 valg

Politikere sidder både i Folketinget og byråd: Nu kræver parti forbud

22 medlemmer af Folketinget har samtidig en karriere som kommunalpolitiker. Men det skal forbydes, mener SF.

Det skal være slut med både at sidde i Folketinget og i et byråd.

Det mener SF, som vil forbyde de såkaldte dobbeltmandater.

- Vi mener grundlæggende, at det er mangel på respekt for lokaldemokratiet, at man har folk siddende, som reelt ikke har tid til at passe det hverv, det er at være kommunalpolitiker. Jeg har haft kolleger, der også har siddet i Folketinget, og har set hvor mange møder de har været nødt til at melde afbud til. Det er svært at passe så krævende et job som at sidde i Folketinget, og samtidig sidde i en kommunalbestyrelse, siger Sisse Marie Welling, der sidder i Københavns Borgerrepræsentation for SF.

Ud af Folketingets 179 medlemmer er 22 også valgt til lokalpolitik. Ifølge en opgørelse, som Ritzau for nyligt har lavet, har flere af disse jævnligt meldt afbud til byråds- og udvalgsmøder.

Eksempelvis har Dansk Folkepartis Jan Rytkjær Callesen, der både sidder i Folketinget og i Sønderborg byråd, ifølge Ritzau en fraværsprocent på 40.

- Det synes jeg ikke vi kan være bekendt overfor vælgerne. Man skal kunne passe det hverv, man stiller op til. Og derfor mener vi, at man må vælge, om man vil sidde i Folketinget, i Europa-Parlamentet eller i et regions- eller byråd. Lokaldemokratiet er så vigtigt, at vi bliver nødt til at sørge for, at dem, der bliver valgt til det, også har tid til at varetage opgaven, siger Sisse Marie Welling.

Ekspert: Dobbeltmandat kan også have fordele

Ulrik Kjær, professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, påpeger dog, at der også kan være fordele ved både at sidde i Folketinget og i et byråd:

Ulrik Kjær forklarer om dobbeltmandater.

- Ulempen er typisk det med tiden. Men der er også nogle klare fordele ved at have de her dobbeltmandater; nemlig at man har personer, der bringer Christiansborg-politikken med ud til kommunerne. De kan fortælle kollegerne i byrådet, hvordan snakken går på Christiansborg. Og tilsvarende kan Christiansborg have nytte af, at der er bidrag fra folk, som også sidder i kommunalbestyrelser, og som komme med perspektiver derfra, siger han.

DF'er: Gode synergieffekter

Det er særligt Dansk Folkeparti, der benytter sig af dobbeltmandater. Af de 22 politikere, der i øjeblikket både sidder i Folketinget og er lokalpolitisk valgt, er de 16 fra Dansk Folkeparti.

Én af dem er Liselott Blixt. Hun mener ikke det giver mening at forbyde dobbeltmandater.

- Jeg synes det giver en rigtig god synergieffekt at sidde begge steder. Man bør i stedet kigge generelt på, om lokalpolitikere passer deres job, eller ej. Og det er uanset, om det er to politikerjob, man har. Jeg er en af dem, der har mindst fravær i Greve byråd. Der er andre, som ikke forbereder sig og har mere fravær, siger hun.

Også Liberal Alliance er modstandere af et forbud.

Liberal Alliance afviser SFs forslag om dobbeltmandater.

- Essensen af folkestyret er, at det er folket, som bestemmer. Og det, som SF foreslår - at der er en helt særlig gruppe mennesker, som man ikke skal kunne stemme på - er en underkendelse af borgernes evne til selv at vurdere, hvem de mener vil repræsentere dem bedst. Jeg har tillid til, at borgerne godt selv kan finde ud af det, siger partiets politiske ordfører Christina Egelund og fortsætter:

- Der er jo også kommunalpolitikere, som har andre krævende jobs end at sidde i Folketinget. Helt grundlæggende handler det her om, at der skal være de kandidater, som gerne vil stille op. Og så er det borgerne der vælger. Det er et forhold mellem den enkelte kandidat og vælgeren, og det synes jeg ikke SF og vi i Folketinget skal blande os i.

Afstemning

Skal dobbeltmandater forbydes?

HER ER DE NUVÆRENDE DOBBELTMANDATER:

Her er en oversigt, foretaget af Ritzau, over dobbeltmandaternes procentvise fravær og delvise fravær fra møder og i kommunale byråd og udvalg i perioden 1. januar 2017 til primo oktober:

- Jan Rytkjær Callesen (DF): 40,0 (6 ud af 15).

- Villum Christensen (LA): 30 (6 ud af 20).

- Alex Ahrendtsen (DF): 21,5 (6 ud af 28).

- Hans Andersen (V): 16,1 (5 ud af 31).

- Ib Poulsen (DF): 15,8 (3 ud af 19).

- Dennis Flydtkjær (DF): 15,8 (3 ud af 19).

- Mikkel Sjøberg Dencker (DF): 14,3 (5 ud af 35). Delvist fraværende: 3,3 (1 ud af 30).

- Susanne Eilersen (DF): 13,8 (4 ud af 29).

- Laura Lindahl (LA): 12,3 (7 ud af 57).

- Pernille Bendixen (DF): 10,7 (3 ud af 28). Delvist fraværende: 32 (8 ud 25).

- Dorthe Ullemose (DF): 10,5 (2 ud af 19).

- Jens Henrik Thulesen Dahl (DF): 8,3 (3 ud af 36). Delvist fraværende: 3 (1 ud af 33).

- Liselott Blixt (DF): 8,1 (3 ud af 37).

- Kenneth Kristensen Berth (DF): 8 (2 ud af 25). Delvist fraværende: 4,3 (1 ud af 23).

- René Christensen (DF): 7,1 (2 ud af 28).

- Claus Kvist Hansen (DF): 5,8 (1 ud af 17).

- Marlene Harpsøe (DF): 5,5 (2 ud af 36).

- Hans Kristian Skibby (DF): 5 (1 ud af 20).

- Merete Dea Larsen (DF): 3,5 (1 ud af 28).

- Jan E. Jørgensen (V): 3,3 (2 ud af 60).

- Henrik Brodersen (DF): Ingen afbud.

- Orla Østerby (K): Oplysninger var ikke tilgængelige.

* Tallene er indhentet fra referater, der er tilgængelige på de respektive kommuners hjemmesider. Opgørelsen er foretaget primo oktober 2017.